Basiscursus Laparoscopie

De Basiscursus Laparoscopie is een training in laparoscopische vaardigheden voor arts-assistenten in opleiding voor chirurgie of arts-assistenten in chirurgische vooropleiding. In de cursus worden de basale laparoscopische kennis en vaardigheden getraind, maar de cursus is vooral gericht op het verkrijgen van kennis en vaardigheden voor de fundamentele laparoscopische procedures (cholecystectomie, appendectomie en diagnostische laparoscopie).

Aios en chirurgen in het algemeen

Inhoud en vorm

De basiscursus laparoscopie regio Vlll is een samenwerking van alle opleidingsziekenhuizen van de chirurgische opleidingsregio Limburg (regio Vlll). Tijdens deze dagen wordt de cursist geleidelijk voorbereid op het uitvoeren van laparoscopie in de praktijk.

De eerste twee dagen bestaan uit een gestructureerde training van basale kennis en motorische vaardigheden. Het praktische deel vindt plaats op boxtrainers, VR simulatoren en een varkenslevermodel.

Tijdens de 3e dag vindt laparoscopische chirurgie plaats in het levende varken onder leiding van geautoriseerde faculty- en proefdierdeskundigen.

Pas na deze gedegen voorbereiding mag de cursist op de laatste dag onder leiding van ervaren laparoscopisch chirurgen op de operatiekamer een laparoscopische cholecystectomie verrichten.

Cursusdata

De cursus omvat in totaal 4 dagen, waarvan steeds de eerste 2 dagen plaatsvinden in het SkillsLab van het Catharina Ziekenhuis. Voor deelnemers binnen de OOR ZON zijn alle 4 dagen verplicht. Dag 3 vindt plaats in het MUMC+, dag 4 vindt plaats in één van de volgende drie ziekenhuizen: het Zuyderland MC, locatie Heerlen, MUMC+ of het Catharina Ziekenhuis.

Voor deelnemers buiten de OOR ZON zijn de laatste 2 dagen facultatief. Graag bij inschrijving aangeven of je 2 of 4 dagen wilt deelnemen aan de cursus.

De volgende trainingen staan gepland, op alle dagen van 08.00-17.00 uur:

• Catharina Ziekenhuis: maandag 8 en dinsdag 9 juni 2020, MUMC+: donderdag 11 en vrijdag 12 juni 2020;
    Deze training heeft het maximale aantal deelnemers bereikt. Inschrijven is niet meer mogelijk.
  • Catharina Ziekenhuis: maandag 9 en dinsdag 10 november 2020, MUMC+: donderdag 12 en vrijdag 13 november 2020.

Type Beschrijving
Grootte van de groep Maximaal 9 deelnemers
Kosten Prijs op aanvraag. De prijzen worden jaarlijks geïndexeerd.
Certificaat Ja, wanneer u de cursus succesvol hebt afgerond, ontvangt u een deelnamecertificaat.
Locatie SkillsLab van het Catharina Ziekenhuis, route 271.
Contact

Graag meer informatie over deze training? Stuur een mail naar: infosurgicalskills@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het cursussen & trainingen overzicht