Anesthesiemedewerker

Anesthesiemedewerkers spelen een onmisbare rol in een operatieteam.Je begeleidt patiënten, verzorgt anesthesiematerialen en moet goed weten wat een behandeling inhoudt. Een boeiend en afwisselend beroep waarin je mensen kunt helpen om beter te worden. In deze opleiding leer je het vak onder de knie te krijgen.

Als anesthesiemedewerker werk je intensief samen met de anesthesioloog. Je biedt ondersteuning voor, tijdens en na een plaatselijke of algehele anesthesiebehandeling. Je dient medicijnen en infuusvloeistoffen toe. Je verzorgt en begeleidt patiënten waarbij je rekening houdt met lichamelijke, psychische en sociale aspecten. Ook bewaak je reacties van patiënten op de anesthesie: je observeert, analyseert en rapporteert.

Inhoud

De opleiding tot anesthesiemedewerker heet Hbo-V-technische stroom (Hbov-T). Deze opleiding leidt op voor twee beroepen: verpleegkundige én anesthesiemedewerker. Anesthesiemedewerkers kunnen hierdoor tevens een Hbo Bachelor- of Nursing-diploma behalen en zich registreren in het BIG-register.

In de eerste twee jaar ligt het accent op het verpleegkunde opleidingsdeel. De aandacht is vooral gericht op de klinische somatische zorg, maar ook op dagbehandeling, geriatrie- en revalidatieafdelingen. In het derde en vierde jaar ligt het accent op het operatiekameronderwijs, waar je ook een leer/arbeidsplaats zult hebben. Daarnaast kent de opleiding een verzwaard (honneurs)programma.

Duur

De hele opleiding duurt 4 jaar. Het eerste en tweede jaar zijn voltijd, het derde en het vierde jaar zijn duaal. Je kunt deze opleiding alleen in Eindhoven volgen. Deze start een keer per jaar in september.

Toelatingseisen

We verzorgen de opleiding samen met Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid. Alle actuele informatie over toelatingseisen en aanmelden is te vinden op de website van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid.

Indien je in het bezit bent van het diplima Hbo-V of Mbo-V zijn er mogelijkheden om in te stromen. De aannameprocedure loopt dan via ons ziekenhuis.


Anesthesiemedewerker aan het woord:

“Na mijn opleiding Verpleegkunde heb ik gekozen om op de operatiekamers te gaan werken als anesthesiemedewerker. Na een driejarige opleiding ben ik net afgestudeerd. Ik heb gekozen voor de operatiekamers van het Catharina-ziekenhuis, omdat men hier veel verschillende specialismen heeft en er daardoor erg veel verschillende soorten operaties uitgevoerd worden. Dit vind ik een groot voordeel omdat ik hierdoor veel afwisseling heb in mijn werk. Zo sta ik de ene dag bij een kleine ingreep waardoor ik soms tijd heb om gezellig te kletsen met specialisten en collega’s, het andere moment ben ik geconcentreerd bezig en aan het ‘vechten’ voor iemands leven. Door deze afwisseling en grote verantwoordelijkheid maakt het voor mij een spannende en afwisselende baan”.


Meer weten?

Neem contact op met onderstaande contactpersoon voor meer informatie over de inhoud van de opleiding en aanvullende vragen.

Naam mw. Kim Tulkens
Telefoonnummer 040-2396723
E-mailadres kim.tulkens@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het opleidingen overzicht