Als een arts vertelt dat u vaginakanker heeft, staat uw wereld even op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere omstandigheden is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Catharina Ziekenhuis is het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker.

Wat is vaginakanker?

Vaginakanker is een kwaadaardig gezwel dat ontstaat in de vagina. Andere namen voor kanker van de vagina zijn schedekanker en vaginacarcinoom. Vaginakanker komt zeer zelden voor. Het maakt slechts 1 tot 2% van alle gevallen van kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen uit. Deze gynaecologische kankersoort wordt meestal aangetroffen bij vrouwen van 50 jaar en ouder.

De meest voorkomende vorm wordt plaveiselcelcarcinoom genoemd. Deze vorm wordt aangetroffen bij ongeveer 90% van de vrouwen met vaginakanker. Plaveiselcelcarcinomen gaan uit van de cellen die het slijmvlies van de vagina bekleden. De overige 10% bestaat uit andere typen, waarvan de meeste uitgaan van kliercellen (adenocarcinoom). Daarnaast zijn er nog heel zeldzame vormen, zoals melanoom, kiemceltumoren en sarcomen. Bij vroegtijdige ontdekking is vaginakanker in de meeste gevallen goed te behandelen.

Om een gespecialiseerd centrum te mogen zijn moet je aan ontzettend veel eisen voldoen. Het Catharina Ziekenhuis voldoet aan al die eisen. Er is kennis, expertise en de infrastructuur van het Catharina Kanker Instituut is van hoog niveau. Alles is hier onder één dak."

dr. Ralph Hermans gynaecoloog-oncoloog

Onderzoek bij vaginakanker

Om erachter te komen of u vaginakanker heeft kan de gynaecoloog de volgende onderzoeken doen:

Om de uitgebreidheid van de tumor vast te stellen kunt u aanvullend de volgende onderzoeken krijgen:


Behandeling van vaginakanker

De behandeling van vagina kanker is afhankelijk van de uitgebreidheid van het gezwel. Als de tumor beperkt is tot de vagina zal in principe geprobeerd worden om met een operatie het gehele gezwel te verwijderen. Is het gezwel verder uitgebreid, of wordt vermoed dat het verder uitgebreid is, dan zal vaak ook bestraling (radiotherapie) als behandeling worden toegevoegd.

Deel deze pagina