Bij de aandoening angina pectoris krijgt uw hart te weinig zuurstof. Angina pectoris wordt ook wel hartkramp genoemd. Onze cardiologen en cardiothoracaal chirurgen hebben jarenlange ervaring met het onderzoeken en behandelen van angina pectoris.

Wat is angina pectoris?

Angina pectoris (of hartkramp) is een vorm van coronairlijden die zorgt voor een pijnlijk of beklemmend gevoel op de borst. Uw hart krijgt op dat moment te weinig zuurstof. Angina pectoris is niet hetzelfde als een hartinfarct. Angina pectoris is een tijdelijk zuurstoftekort van het hart. Als de klachten ontstaan zonder directe aanleiding en de aanval niet vanzelf over gaat, noemen we dat instabiele angina pectoris.

Klachten bij angina pectoris of hartkramp

In de beginfase van angina pectoris treden de klachten vooral op als het hart zich harder moet inspannen dan normaal. Dit komt omdat het hart dan meer zuurstof nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij lichamelijke inspanning zoals sport, heftige emoties, het verwerken van een zware maaltijd en de overgang van een warme naar een koude omgeving.

Angina pectoris kan voelen als een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden op de borst. Het voelt soms alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Angina pectoris is vaak goed te behandelen met medicijnen. Als medicijnen niet voldoende helpen, kunnen de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dotteren of een bypass operatie uitvoeren.”

dr. Pim Tonino Cardioloog

De oorzaak van angina pectoris of hartkramp

De oorzaak van angina pectoris of hartkramp is meestal kransslagadervernauwing. In dat geval worden de aders vernauwd doordat vetten zich ophopen in de vaatwand van de aders. Dat noemen we atherosclerose.

Atherosclerose is een vorm van arteriosclerose. Dat is de verzamelnaam voor drie aandoeningen waarbij de wanden van de slagaders verdikt zijn en hun elasticiteit verliezen. Door arteriosclerose stroomt er minder bloed door de aders en wordt er minder zuurstof naar het hart vervoerd. Kransslagadervernauwing vergroot de kans op een zuurstoftekort.

Gevolgen van angina pectoris

Pijnaanvallen van angina pectoris kunnen er op wijzen dat de bloedvoorziening van het hart niet goed werkt. Een vernauwde kransslagader loopt meer kans helemaal dicht te slibben dan een gezonde slagader. Als een bloedstolsel of een losgeschoten stukje plaque de vernauwing niet kan passeren, stopt de bloedtoevoer via die slagader. Het deel van de hartspier dat dan geen bloed meer krijgt, sterft af.

De kransslagadervernauwing kan zorgen voor een hartinfarct. De pijn bij een dreigend hartinfarct voelt veel heftiger dan een aanval van angina pectoris.

Risicofactoren voor angina pectoris of hartkramp

Deze risicofactoren vergroten de kans op angina pectoris of hartkramp:

  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Een te hoog cholesterol
  • Roken
  • Overgewicht
  • Diabetes (suikerziekte)
  • Erfelijke ziekten
  • Te weinig lichaamsbeweging

De operatie is perfect verlopen. Ik had voor de bypass operatie een onprettig gevoel in mijn borst, dat is nu helemaal weg.”

Gerard van Nunspeet uit Udenhout onderging in het Catharina Hart- en Vaatcentrum een bypass operatie 

Onderzoeken naar angina pectoris

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om angina pectoris of hartkramp bij u vast te stellen:

Behandeling van angina pectoris of hartkramp

Patiënten die lijden aan angina pectoris kunnen bij het Catharina Ziekenhuis rekenen op de nieuwste behandelmethoden. Zo konden patiënten met hartkramp in Nederland in ons ziekenhuis als eerste terecht voor een behandeling met neurostimulatie. Met deze behandeling kunnen onze artsen het aantal aanvallen van pijn op de borst flink verminderen.

Deel deze pagina