Tricuspidalisklep

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Bij een aandoening aan de tricuspidalisklep kan de hartklep vernauwd zijn of lekken. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring met het behandelen van een niet goed werkende tricuspidalisklep. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is een van de zestien hartchirurgische centra in Nederland die een operatie aan de tricuspidalisklep mag uitvoeren.

Een aandoening aan de tricuspidalisklep

De tricuspidalisklep is één van de vier hartkleppen en bevindt zich tussen de rechterboezem en de rechterkamer van uw hart. Deze hartklep zorgt ervoor dat het bloed alleen vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer kan stromen en niet andersom.

De tricuspidalisklep bestaat uit drie flapjes, de zogenoemde 'slippen' of 'cuspides'. Bij elke hartslag openen en sluiten deze zich weer om het bloed maar in één richting te laten stromen. Bij een hartklepaandoening aan de tricuspidalisklep kan de hartklep vernauwd zijn (tricuspidalisklepstenose) of lekken (tricuspidalisklepinsufficiëntie).

Onze hartchirurgen hebben jarenlange ervaring met het vervangen van een lekkende hartklep en weten daardoor wat de effecten zijn op lange termijn."

dr. Bart van Straten Cardiothoracaal chirurg

Oorzaken van een aandoening aan de tricuspidalisklep

Hartklepaandoeningen ontstaan in de meeste gevallen door:

  • Hartklepafwijkingen: De hartkleppen kunnen bijvoorbeeld met elkaar vergroeid zijn of te groot of te klein zijn.
  • Een ziekte: Reuma en bacteriële ontstekingen kunnen littekens achterlaten op de hartklep.
  • Ouderdom: De hartkleppen kunnen gaan verkalken waardoor de soepelheid verdwijnt en ze hard en stug worden.

Onderzoeken naar een hartklepaandoening

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een hartklepaandoening vast te stellen:

Veel ervaring met behandeling van aandoening aan de tricuspidalisklep

In het Catharina Ziekenhuis voeren we al meer dan 35 jaar hartklepoperaties uit. Ons team van cardiothoracaal chirurgen, cardiologen en anesthesiologen heeft daarom veel ervaring met deze ingreep. De cardiothoracaal chirurgen onderzoeken ook voortdurend welke technieken of nieuwe hartkleppen het beste zijn voor onze patiënten.

Deel deze pagina