Met behulp van een ablatie kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum hartritmestoornissen behandelen. Onze artsen hebben veel ervaring met het uitvoeren van een ablatie en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar de nieuwste technieken en behandelmethoden.

Wat is een ablatie?

Elektrische prikkels zorgen er voor dat uw hart blijft werken, maar soms kunnen deze elektrische prikkels uw hartritme ook verstoren, bijvoorbeeld bij boezemflutter. Door hartritmestoornissen kunt u last hebben van vermoeidheid, kortademigheid, onrustig slapen en opgezette benen.

De specialisten van ons Hart- en Vaatcentrum kunnen er met een ablatie voor zorgen dat de plaatsen waar deze prikkels ontstaan, worden uitgeschakeld. Dat doet de specialist door deze plaatsen het weefsel te beschadigen. De littekens die daardoor ontstaan, blokkeren de elektrische prikkels.

Een ablatie kan onder andere worden uitgevoerd als een minimaal invasieve ingreep via de lies. Met minimale impact bereiken we zo maximaal resultaat bij mensen die last hebben van hartritmestoornissen."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Onderzoeken

Eén of meerdere van deze onderzoeken hebben de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd om bij u hartritmestoornissen, zoals boezemflutter of boezemfibrilleren, vast te stellen:

Waarom is een ablatie nodig?

Een hartritmestoornis kan ernstige gevolgen hebben. U kunt bijvoorbeeld last hebben van lichamelijke klachten die veel invloed hebben op wat u wel en niet kunt doen in het dagelijks leven. Als medicijnen bij u niet helpen, kunnen onze hartspecialisten met een ablatie de hartritmestoornissen verminderen.

Voor mijn ablatie was ik in het Catharina Ziekenhuis aan het juiste adres. Ik werd behandeld door specialistische cardiologen en kreeg daarna zeer goede verpleging en nazorg!”

Eric Sleutjes uit Schijndel onderging een ablatie in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Een ablatie in het Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste elektrofysiologisch centrum van Nederland. Jaarlijks voeren onze artsen bijna 1.000 ablaties uit, waarvan ongeveer 100 voor ritmestoornissen uit de hartkamers. Ons Hart- en Vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum en is één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar nieuwe behandelmethodieken.

Verloop van een ablatie

Bij een ablatie gebruikt de arts net als bij een hartkatheterisatie een speciaal katheter om beschadigingen in het hartweefsel aan te brengen. Dit is een dun slangetje met daarin een draad. Het uiteinde van de draad wordt verhit of gekoeld. De arts schuift de katheter vervolgens door de bloedvaten naar het hart en maakt littekens door het hartweefsel te beschadigen. Deze littekens zorgen er voor dat elektrische prikkels die het hartritme verstoren, worden geblokkeerd.

Meer energie dankzij ablatie

Patiënten met hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren of boezemflutter, zijn meestal snel moe, voelen zich onprettig en angstig, zijn misselijk, transpireren veel of hebben pijn op de borst. Na een operatie is de kans groot (70 procent) dat een patiënt zijn of haar ‘oude leven’ zonder hartritmestoornissen weer kan oppakken. Bij een eventuele tweede operatie is het slagingspercentage 95 procent.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een ablatie? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (23)

plaats reactie

Monique Stevens

Waardering

Gisteren, eindelijk na 4 maanden op de wachtlijst voor de 1e keer een ablatie. Niet door mijn eigen cardioloog dr.Dekker ivm erg lange wachtlijst maar door dr.Ouss. Zeer goede uitleg van dr Ouss en z'n team! Totaal 2,5 u geduurd,was pijnlijk maar dat was snel weg door pijnmedicatie. 4u plat moeten liggen na de ablatie en toch nog naar huis. Nu heeel af en toe een overslag maar al veel minder als voorheen en stop medicijnen.

Chris Verhoeven

Waardering

Gisteren, 22 maart 2019 behandeling (ablatie). Behandeling is mij achteraf 100% meegevallen. Werd voor tijdens en na de behandeling uitstekend begeleid door het personeel. Team die de behandeling daadwerkelijk uit ging voeren, nam uitgebreid de tijd om eea toe te lichten en vragen van mijn kant te beantwoorden. Zij gaven mij echt het gevoel dat ik in uitstekende handen was. Dit geldt natuurlijk ook voor verplegend personeel. Het is nu nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over het resultaat, maar ook daar heb ik een goed gevoel over. Al met al niets dan lof.

Gerrit Beenen

Gisteren (05-03-2019) een ablatie ondergaan onder leiding van dr. Lucas Dekker. Niets dan lof over de ingreep en verzorging door de verpleging. Van de ingreep zelf die maar 1.30 uur heeft geduurd heb ik niets gemerkt, ook geen napijn gehad. Over of het effect heeft valt nog weinig te zeggen maar ik had ze vrijwel doorlopend en nu nog geen één. Geeft toch hoop. Omdat ik al vroeg op de dag ben geholpen en er geen complicaties zijn opgetreden kon ik in de loop van de avond al naar huis. Het plat blijven liggen gedurende 6 uur heb ik niet als vervelend ervaren. Conclusie: een ablatie in het Catharina Ziekenhuis is als het nodig is een aanrader.

Monique Schellekens

Heb op 23 januari voor de tweede keer een ablati gehad, 5 uur bezig geweest viel deze keer tegen. Iets weg kunnen branden maar niet alles zat dicht bij de bundel van His risico dit te raken n dan moet ik een keuze make voor een pacemaker. Dus gestopt, hier moest ik even over nadenken moest ook een nachtje blijven. De zorg en aandacht die je tijdens en na de behandeling krijgt is super alle lof voor iedereen. Dus nu medicatie (die nog niet veel doet) en over 6 weken controle cardioloog.

Ton van den Dungen

Waardering

Maandag 27 augustus om 09.00 opgenomen voor een ablatie. In het geheel verbouwde ziekenhuis werd ik verwacht, en na een opnamegesprek, in bed gestopt. Mooi op tijd naar de behandelkamer. Ik heb een roesje gehad en nog geen twee uur later was ik alweer terug op de afdeling. Ik heb (maar) zes uur stil op mijn rug hoeven liggen, en toen er uit om te wandelen. Even een praktische tip, als je mag gaan wandelen zit je drukverband er nog op, en gaat een strakke spijkerbroek niet dicht, dus heeft mijn vriendin even een wijde sportbroek gekocht. Dus neem een wijde broek mee! Een uur later drukverband er van af, en nog even een uurtje wandelen. Na een uurtje de arts naar de wond gekeken, die mooi dicht was, en mocht ik naar huis! Echt een geweldig team dat mij top behandeld heeft! Nu 1 september bijna een week later, een bult in mijn lies die niet fijn aan voelt en licht brand. Dus het ziekenhuis gebeld, en verteld wat er aan de hand was, kon gelijk komen (zaterdag). Ik daar heen en de dokter zat al op mij te wachten, bloed, bloeddruk gecontroleerd en naar mijn lies gekeken, niets om me zorgen over te maken werd me verteld. Verder voel ik me goed en hoop dat ritmestoornissen weg blijven, over drie maanden op controle. Het hele team bedankt voor de super zorg.

Addy Maas van Hese

Ik heb op 27 juli een ablatie gehad met bevriezing met narcose dus niets mee gehad van dit alles ik weet ook niet hoe het is gegaan. Ik moet 27 september naar mijn eigen cardioloog terug, maar ik had het wel netje gevonden dat er nog een arts iets had verteld jammer gr

Jill Kramer

Waardering

Vandaag 22 mei 2018 een ablatie gehad! Lig er nog in het ziekenhuis maar het ging super. Ik had de volste vertrouwen in mijn cardioloog en samen met zijn team voelde dat ik op de juiste dag, op de juiste plek was en zeker de juiste mensen. Iedereen is heel aardig hier. Nu wachtend dat het druk verband af gaat. Enorme veel dankbaarheid aan Dr Lukas Dekker en iedereen die vandaag voor mij heeft gezorgd. Ik heb mijn normale ritme weer terug, herboren zou ik kunnen schrijven! Nu herstellen. Dat is ook onderdeel van het proces.

Michel Raeven

Waardering

Afgelopen vrijdag een ablatie gehad in dit ziekenhuis. Er stond echt een geweldig team voor mij en mijn begeleiding klaar. We werden perfect ingelicht over wat er ging gebeuren en er werd de tijd voor ons genomen. We hadden er dan ook vanaf het moment van binnenkomst het volste vertrouwen in dat het allemaal goed zou komen, wat ook gebeurd is. Sinds de ingreep mis ik mijn flutter af en toe zelfs, hij was er zo regelmatig :) Nu klopt mijn hart mooi regelmatig. Van de ingreep zelf helemaal niets gemerkt, hoewel je maar in een licht roesje bent. Er zat constant iemand achter me om eventuele vragen te beantwoorden. Achteraf bleek dat ik toch het grootste deel geslapen heb. Het vervelendste van de hele dag is het op de rug liggen na de ingreep, wat moet zolang het drukverband eromheen zit.

Ben van Beek

Waardering

OP 3 januari 2017 mijn eerste boezemfibrilleren gehad en deze konden ze chemisch weghalen. In loop van 2017 diverse keren terug gehad ondanks de medicijnen waarna voor een ablatie gekozen is. Was spannend voor me omdat ik ook longpatiënt ben maar het team heeft me erg goed opgevangen. Ablatie bij mij gedaan met bevriezing, lichte roes en heb er niets van vernomen, ook geen pijn later. Ergste was wat je hier ook leest het 10 uur stil liggen op je rug. Ben zeer tevreden, geen klachten meer gehad. Ook de nazorg van het Catharina Ziekenhuis geef ik een 10, bellen regelmatig hoe het gaat en onderzoeken alles nog. Voor mensen die twijfelen zeg ik doen.

Wim v Bergen

Waardering

In mei geholpen. Nu een mooi hartritme. Ben niet meer vermoeid. Ook de betablokkers nu voor de helft minder. In oktober voor controle en misschien nog verder afbouwen met medicijnen.

Tom Maatjes

In Vlissingen werd ik behandelt met medicijnen voor ritmestoornissen. Na mijn verhuizing in juli 2016 werd ik doorverwezen naar dr. Ouss, die mij ablatie voorstelde. In februari 2017 is er via één lies ablatie toegepast en heb er door het roesje niets van gemerkt. Wat ik erg vond is het stilliggen op mijn rug en dat 14 uur. Maar ontzettend goed behandelt, zowel op de ok als ook op de afdeling, top, klasse. Nu na ongeveer 3 weken pijn, nergens last meer van en geen medicijnen meer. Mijn dank aan de verpleging, het team op de ok en natuurlijk dr. Ouss!

Meia Bink

Waardering

In juni 2015 heb ik een ablatie ondergaan. Ruim 7 jaar durfde ik niet want ik ben een angsthaas. Het viel me erg mee, mede door de goede voorlichting. De voorlichtingsavond is super! Goede uitleg en gelegenheid om met "ervaringsdeskundigen" te spreken. Ik had het 7 jaar eerder moeten doen, dan zou veel leed mij bespaard zijn gebleven.

Tiny Dingen

Waardering

Op dinsdag 7 februari een ablatie gehad. Na jarenlang last te hebben gehad van boezemfibrilleren. 1x per week en wel 12 tot 16 uur. Op aanraden van mijn cardioloog dhr. Oomen toch maar de knoop doorgehakt. De angst speelde een hele grote rol. Maar de operatie is me heel erg meegevallen. Ik kreeg een roesje en heb er niets van gemerkt. Bij mij zijn ze via mijn 2 liezen naar binnen gegaan. Ik mocht dus in plaats van 8 uur 16 uur plat blijven liggen en dat was zeker niet prettig. Niet geslapen dus maar eenmaal thuis weer zo opgeknapt. Heb nog wel zo'n 4 keer in 3 maanden last gehad maar dat schijnt normaal te zijn. Ben nu naar 3 maanden op controle geweest, en nu maar hopen dat het boezemfibrilleren uit eindelijk helemaal verdwijnt. Complimenten voor de goede zorg die ik tijdens en na de operatie heb gehad.

R. Venema

Waardering

Het is oudejaarsdag 2016, vanmiddag ontslagen na een PVI-ingreep gisteren. Het is me 100 % meegevallen. Van te voren was me verteld dat de PVI (in mijn termen een ''dubbele'' ablatie) onder volledige narcose zou plaatsvinden, ik ben de gehele tijd (voor een groot deel) bij kennis geweest en heb er niets van gevoeld. Ik kon tijdens de PVI-ingreep niet voor de gehele 2 uur stil blijven liggen, vandaar dat de cardioloog halverwege van ''verbranden'' overgeschakeld is naar ''bevriezen''. Ik kan het een ieder die in aanmerking komt aanraden, hoewel het natuurlijk geen hobby van mij is.

Roos Overheul

Waardering

17/10/2016 mijn 2e ablatie gehad. Nu een cryoablatie. Ik zag er erg tegenop want van de 1e ablatie(branden) in juni 2015 heb ik erg veel pijn gehad. Nu een roesje en heb er niets van meegekregen van de hele ingreep. Waardering voor de behandelaars. Ben zeer goed opgevangen daarna door de verpleging. Het plat liggen was weer vreselijk maar ook daar ben ik doorheen gekomen. Alle lof en op naar herstel.

Jack Feld

Waardering

Medio april 2016 heb ik een ablatie gehad. Vooraf maakte ik mij wel wat druk maar het viel alles mee. Van de ingreep merk je nauwelijks iets. Nadien geen enkele ritmestoornis meer gehad. Ik sport weer, fiets weer etc zonder ook maar één probleem. Ik ben echt heel tevreden over de uitleg, de opname en de nazorg!

Wybren van der Meulen

Waardering

Op 23 januari 2016 heb ik een ablatie ondergaan. De behandeling viel erg mee. Het lastigste is het lange tijd plat op de rug liggen na de ingreep. Daarbij kreeg ik nog een forse nabloeding. Gedurende de eerste 10 weken na de ingreep heb ik nog veel last gehad van ritmeproblemen. De verzorging en begeleiding tijdens en na de behandeling was perfect. Sinds eind april heb ik geen enkel probleem meer gehad en kan ik alles weer doen. Veel meer energie en ik voel me zeker 10 jaar jonger. Groot compliment voor behandelaars en verzorging!

Leendert van Splunter

Op 24 oktober en 18 december heb ik een ablatie ondergaan 1 door dr. Meijer en 1 door dr. Dekker. Deze waren nog niet helemaal succesvol doch de doktoren bijten zich op bewonderenswaardige wijze er in vast om tot de oplossing te komen en het gaat bij tijden al een stuk beter met me. De hoop is er bij mij en de hele familie dat hun deskundigheid het "klusje" toch klaart hoewel het een zeer moeilijke zaak is.

Johnny Muller

Waardering

Gisteren 24 maart 2016 een cryoablatie ondergaan behandeld door drs. van der Voort. Met een roesje in slaap gebracht en na 1 uur en een kwartier waren ze alweer klaar daarna hadden ze nog een uur nodig om het bloeden te stelpen in mijn liezen. Overigens helemaal niets van de behandeling gevoeld. Hele goede begeleiding gehad op de hartcatheterisatiekamer van het team. Daarna terug op de afdeling goed verzorgt door het verplegend personeel aldaar. Na 1 nachtje verblijf in het ziekenhuis (die overigens zwaar was omdat ik plat op mijn rug moest blijven liggen) de volgende dag naar huis waar ik nu aan het herstellen ben. Al met al is de behandeling 200% meegevallen.

Fred Stelt

Waardering

Ik heb een ablatie ondergaan op vrijdag 26 februari 2016. Hoewel af en toe wel pijnlijk viel het over het geheel mee. Zag er nogal tegenop. Het resultaat is tot dusver prima. Geen flutter stoornissen meer gehad tot nu toe. Het geeft me meer zelfvertrouwen in elk geval.

Nellie van de Ven

Afgelopen woensdag 21 oktober ben ik met `n ablatie geholpen voor boezemfibrilleren. Het is mij 200% meegevallen en ik ben super goed tevreden over de behandeling en verdere verzorging . Alleen maar lof voor iedereen.

Pascal Jonkman

Waardering

Nu alweer 2 jaar geleden dat ik de 1ste ablatie heb ondergaan en nog steeds met succes! Fijn geholpen door dokter Dekker.

Eric Sleutjes

Waardering

Hallo. Ben afgelopen vrijdag 27-03 geholpen met een ablatie behandeling. En heb verder alleen maar complimenten over de manier waarop dit uitgevoerd is en de zorg daarna op de afdeling kortverblijf.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering