Met een nierblatie kunnen de specialisten van het Catharina Ziekenhuis hoge bloeddruk behandelen. Een nierablatie (of renale denervatie) wordt door de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum alleen in studieverband uitgevoerd.

Wat is een nierablatie?

Nierablatie is een kathetertechniek om hoge bloeddruk (hypertensie) te behandelen. Het behandelen van hoge bloeddruk is in sommige gevallen erg moeilijk. Een nierablatie kan in dat geval uitkomst bieden. Een nierablatie noemen we ook wel renale denervatie.

Wat is renale denervatie?

Renale denervatie betekent letterlijk: het onderbreken van de functie van de zenuwbanen van en naar de nieren. De zenuwen die de nieren verbinden met de hersenen, spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hoge bloeddruk.

Wanneer wordt u behandeld met een nierablatie?

U heeft een aanhoudend hoge bloeddruk (hypertensie) ondanks het gebruik van verschillende medicijnen of u verdraagt medicijnen die de bloeddruk verlagen niet goed. Zo'n aanhoudende hoge bloeddruk noemen we refractaire hypertensie. Refractair wil zeggen: ongevoelig. Met een nierablatie kunnen onze artsen deze vorm van hoge bloeddruk behandelen.

Kans op een hartinfarct

Een langdurige hoge bloeddruk kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals een hartinfarct. Onderzoeken hebben aangetoond dat de nieren een centrale rol spelen in het regelen van de bloeddruk. Door de zenuwen naar de nieren uit te schakelen, kan de bloeddruk worden verlaagd. Dit kan door de zenuwen binnen de bloedvaten naar de nier kortstondig bloot te stellen aan een hoge temperatuur door het toepassen van radiofrequente energie.

Of u in aanmerking komt voor deze behandeling, hangt af van een aantal factoren, zoals het formaat en verloop van uw niervaten en de oorzaken van de hoge bloeddruk. Daarom wordt u vooraf onderzocht door een internist die gespecialiseerd is in hoge bloeddruk. Als voorbereiding op de behandeling wordt bij u een CT-scan of MRI-onderzoek uitgevoerd.

Over de behandeling

De behandeling renale denervatie (nierablatie) vindt plaats in de hartcatherisatiekamer van het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Er wordt, onder plaatselijke verdoving, een naald in uw liesstreek ingebracht en vervolgens wordt een klein buisje in uw liesslagader geplaatst. Uw arts spuit een contrastvloeistof (kleurstof) in en maakt röntgenopnamen om de slagaders naar uw nieren in beeld te brengen om de ingreep te begeleiden. De denervatiekatheter wordt in de bloedvaten naar uw nieren geplaatst.

Via de wand van het bloedvat wordt radiofrequentie met lage energie afgegeven aan de omgevende zenuwen. Dat doet de arts om de zenuwactiviteit van en naar de nieren te onderbreken. De energiesterkte is vergelijkbaar met de energie van een zaklampje. Uw bloeddruk en hartslag worden tijdens de hele behandeling gecontroleerd.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering