Ga direct naar:

Als u een erfelijke hartziekte heeft, kan uw cardioloog u doorverwijzen naar de polikliniek Cardiogenetica. Onze specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van erfelijke hartziekten.

Wat is cardiogenetica?

Een aantal ziektebeelden wordt veroorzaakt door genetische afwijkingen. Deze ziektebeelden worden veroorzaakt door afwijkingen in het erfelijke materiaal (het DNA) en worden daarom worden genetische aandoeningen genoemd. Dit zijn dan vaak aangeboren afwijkingen die of van ouder op kind kunnen worden overgedragen of afwijkingen die spontaan zijn ontstaan. Het kan daarbij onder andere gaan om structurele hartafwijkingen (zoals een verdikte of verwijde hartspier) of erfelijke hartritmestoornissen.

In de polikliniek Cardiogenetica van het Catharina Hart- en Vaatcentrum doen de cardioloog en de klinisch geneticus samen onderzoek naar erfelijke hartaandoeningen. De polikliniek is bedoeld voor mensen die een erfelijke hartziekte hebben, familieleden van mensen met een erfelijke hartziekte en mensen die geïnformeerd willen worden.

Onderzoek naar erfelijke hartziekten

Van veel erfelijke hartziekten kunnen onze specialisten met behulp van cardiogenetica de erfelijke basis bepalen. De specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum sporen op grote schaal aangedane familieleden op via cardiologisch of erfelijksheidsonderzoek om die vervolgens preventief te behandelen.

Werkwijze

Bij het Catharina Hart- en Vaatcentrum gaat u in gesprek met een klinisch geneticus en een cardioloog. Na het gesprek wordt er in sommige gevallen DNA van u afgenomen. Het DNA onderzoek gebeurt met een bloedonderzoek. De analyse van uw bloed kan variërend van enkele maanden tot soms een jaar duren.

Voor de uitslag wordt u wederom uitgenodigd en van uw behandelend cardioloog ontvangt de uitslag. Als dat nodig is,  wordt aanvullend cardiologisch onderzoek of maakt u een afspraak voor een controle. Het DNA blijft bewaard omdat het goed mogelijk is dat door de snelle wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied, de DNA-afwijking in de toekomst wel kan worden vastgesteld.

Samenwerking met AMC

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum werkt op het gebied van onderzoek naar erfelijke hartziekten en cardiogenetica nauw samen met Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Deel deze pagina