Hartfilmpje (ECG)

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Ga direct naar:

Aan de hand van een hartfilmpje (ook wel ECG genoemd) kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onderzoeken of uw hart goed werkt. Een hartfilmpje wordt door onze specialisten gebruikt om uw hartklachten te onderzoeken.

Wat is een hartfilmpje of ECG?

Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes die u zelf niet voelt. Een ECG-apparaat registreert deze stroompjes en zet ze om in een hartfilmpje, een soort grafiek. De letters ECG staan voor ElektroCardioGram. Aan de loop van deze grafiek kan de arts van het Catharina Hart- en Vaatcentrum uw hartritme en de manier waarop uw hart samentrekt bekijken. Zo kunnen onze specialisten bijvoorbeeld een hartinfarct of hartritmestoornissen herkennen.

Welke informatie geeft een hartfilmpje of ECG?

Een hartfilmpje geeft veel informatie over hartziekten. De specialisten van ons ziekenhuis gebruiken een hartfilmpje om een eerste aanwijzing te krijgen over wat er aan de hand is met het hart. De cardioloog van ons ziekenhuis kan uit hartfilmpje bijvoorbeeld afleiden of u hartritmestoornissen heeft. Bij hartritmestoornissen werkt het prikkelgeleidingssysteem van uw hart niet goed. Ook kan de specialist vaststellen of u een hartinfarct heeft gehad.

Voor sommige patiënten is langdurige monitoring van het hartritme van cruciaal belang omdat we op die manier adequaat en nauwkeurig problemen kunnen vaststellen."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Veel ervaring met hartonderzoeken zoals het hartfilmpje

Ons team van cardiothoracaal chirurgen, cardiologen en anesthesiologen heeft veel ervaring in het onderzoeken van het hart. Als grootste hartchirurgisch centrum van Nederland werken wij met geavanceerde apparatuur. Ook doen de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandeltechnieken en verzorgen zij verschillende opleidingen voor hartspecialisten.

Hoe maken we een hartfilmpje of ECG?

Bij het maken van een hartfilmpje ontbloot uw bovenlichaam en de laborant van ons ziekenhuis bevestigt plakelektroden op uw enkels, borstkas en polsen. Deze elektroden registreren de elektrische stroompjes die de hartspiercellen laten samentrekken. Veel hartziekten, zoals angina pectoris (hartkramp), worden pas zichtbaar op het hartfilmpje als het hart extra wordt belast. Daarom nemen we een hartfilmpje ook vaak af tijdens een inspanningstest.

Het maken van een hartfilmpje of ECG duurt enkele minuten.

Deel deze pagina