Foto hart en longen (thoraxfoto)

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Ga direct naar:

Als u hartklachten heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen wat de oorzaak is. Eén van de onderzoeken die de artsen van het Catharina Ziekenhuis uit kunnen voeren om uw hartklachten te onderzoeken, is het maken van een foto van uw hart en longen. Dit noemen we een thoraxfoto.

Hoe wordt een foto van hart en longen gemaakt?

De laborant van ons ziekenhuis maakt deze thoraxfoto met behulp van röntgenstraling. Dat is elektromagnetische straling die door de weefsels van het lichaam heen dringt. Een foto van hart en longen wordt meestal gemaakt in combinatie met andere onderzoeken, zoals een echocardiogram.

Aanleiding voor een thoraxfoto

Onze hartspecialisten gebruiken de thoraxfoto vaak voor een eerste beeldvormend onderzoek, maar dit onderdeel is vrijwel nooit het enige. Op een longfoto of hartfoto ziet de arts bijvoorbeeld de vorm en grootte van het hart en of er vocht in de longen aanwezig is. Afwijkingen van de vorm en grootte van het hart geven onze hartspecialisten belangrijke aanwijzingen voor bepaalde (aangeboren) hartafwijkingen.

Nieuwe behandelmethoden hartklachten

Als u hartklachten heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen wat er aan de hand is en welke behandeling u kan helpen. Onze cardiologen en cardiothoracaal chirurgen helpen jaarlijks duizenden patiënten met hartklachten. Ook doen zijn veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Een thoraxfoto maken

Voor het maken van een hartfoto of longfoto moet de patiënt rechtop staan met ontbloot bovenlijf. Tijdens het maken van de thoraxfoto vraagt de laborant van het Catharina Ziekenhuis u om uw adem even vast te houden. De laborant maakt meestal twee foto’s: een foto van voor naar achter en een foto van opzij.

Deel deze pagina