Ga direct naar:

De tiltingtest is een onderzoek dat de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum uitvoeren om te controleren of uw hartritme zich automatisch aanpast aan uw houding. Als dit niet gebeurt, kunt u flauwvallen of duizelig worden op het moment dat u gaat staan.

Wat is een tiltingtest?

Met de tiltingtest (ook wel kanteltest of kanteltafelonderzoek genoemd) kunnen onze artsen beoordelen of uw hersenen en uw hart erin slagen de bloeddruk en polsslag goed aan te passen aan uw houding en activiteit. Tijdens een tiltingtest of kanteltest ligt u op uw rug op een speciaal bed (een kanteltafel). Dit bed wordt tijdens de test in verschillende posities geplaatst. Het bed kan ook verticaal staan, zodat u als het ware rechtop staat.

De verschillende functies van uw lichaam worden worden geregistreerd in verschillende posities. Tijdens het onderzoek worden uw bloeddruk en hartslag voortdurend gecontroleerd. De tiltingtest of kanteltest noemen we ook wel de kanteltafeltest.

Wanneer is een tiltingtest nodig?

Een tiltingtest of kanteltest wordt door onze hartspecialisten uitgevoerd om te onderzoeken of uw klachten zoals duizeligheid en flauwvallen worden veroorzaakt door een hartritmestoornis. Met deze test onderzoeken de artsen beoordelen of uw bloedvaten en hartritme zich voldoende aanpassen op het moment dat u gaat staan.

Op het moment dat u rechtop gaat staan, zakt het bloed door invloed van de zwaartekracht naar uw voeten. Bij de meeste mensen reageert het lichaam hierop door de bloedvaten in de buik en de benen samen te knijpen en het hart sneller te laten kloppen. Als dit niet gebeurt, wordt er te weinig bloed naar de hersenen gepompt. U kunt dan flauwvallen of duizelig worden.

Nieuwe behandelmethoden

Als u lichamelijke klachten heeft, zoals flauwvallen, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen wat de oorzaak is en welke behandeling u kan helpen. Onze artsen helpen jaarlijks duizenden patiënten en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden van hartklachten.

Hoe wordt een tiltingtest uitgevoerd?

Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Hartfunctie van het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Een hartfunctielaborant of arts voert het onderzoek bij u uit. Tijdens het onderzoek ligt u helemaal plat, zonder kussen, op een onderzoeksbed. Om te voorkomen dat u valt, krijgt u banden rond uw borst, bekken en benen.

Om uw hartslag te registreren tijdens het onderzoek, worden drie plakelektroden aangebracht. U krijgt een manchet om uw arm om uw bloeddruk te meten en een infuus in uw arm. Het onderzoek begint met een kortdurende massage (enkele seconden) in uw hals om te kijken of uw hartritme hierop reageert. Reageert u hier niet op? Dan blijft u daarna 30 minuten zonder kussen plat op bed liggen.

Na 30 minuten kantelen we het bed in een hoek van 70 graden (bijna rechtop). Gedurende 20 minuten blijft u in deze positie staan. Als uw lichaam niet reageert op deze houdingsverandering kantelen we het
bed terug.

Vervolgens krijgt u door het infuus medicijnen toegediend die uw hartslag versnellen. Is uw hartslag voldoende versneld dan wordt het kantelen herhaald. De test kan afhankelijk van uw reacties tussentijds worden beëindigd.

Deel deze pagina