Myocarperfusiescintigram

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Onze artsen kunnen met verschillende onderzoeken vaststellen of u last heeft van kransslagadervernauwing. Met een myocardperfusiescinitigram onderzoeken de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum of uw hartspier voldoende bloed krijgt of dat de kransslagaders vernauwd zijn.

Wat is een myocardperfusie scintigram?

Met een myocardperfusiescintigram kijken onze hartspecialisten of uw hartspier op alle plekken voldoende bloed krijgt. De artsen onderzoeken of uw kransslagaders vernauwd zijn en kunnen daarna de juiste behandeling adviseren. De doorbloeding van uw hart wordt onder verschillende omstandigheden beoordeeld: tijdens inspanning en op een moment waarop u in rust bent. De artsen maken de bloedvoorziening zichtbaar met behulp van een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof.

Oorzaak van de klachten

Het resultaat van een myocardperfusiescinitigram gebruiken onze artsen om uw hartklachten beter te kunnen onderzoeken en beoordelen. De specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kijken of de klachten veroorzaakt worden door kransslagadervernauwing en te maken hebben met de doorbloeding van het hart. Zo kunnen we u de beste behandeling adviseren, bijvoorbeeld een bypass operatie of een dotterbehandeling.

Onderzoek naar nieuwe behandelmethoden

Als u lichamelijke klachten heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen wat er aan de hand is en welke behandeling u kan helpen. Onze artsen helpen jaarlijks duizenden patiënten met hartklachten en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Hoe wordt een myocardperfusie scintigram uitgevoerd?

In het eerste deel van het onderzoek brengen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis de doorbloeding van de hartspier in beeld nadat u zich heeft ingespannen. Dat gebeurt tijdens een inspanningstest.

Tijdens het tweede deel van het onderzoek brengen onze artsen de doorbloeding van uw hartspier in beeld zoals die is in de ruststand. Dat gebeurt met behulp van een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof. Die krijgt u via een injectie in een bloedvat in de arm toegediend.

Deel deze pagina