Catharina Hart- en Vaatcentrum

Eerste Harthulp

Als u opgenomen wordt op de Eerste Harthulp komt u vanaf de Spoedeisende Hulp of bent u verwezen door de huisarts of een specialist vanwege acute hartklachten. Meestal gaat het om hartproblematiek maar vaak is de diagnose nog niet helemaal duidelijk. We doen diverse onderzoeken en observaties om er achter te komen wat er precies aan de hand is. De gemiddelde duur dat patiënten op de Eerste Harthulp liggen is 8 tot 12 uur. Vanaf dan moet duidelijk zijn waar u naartoe gaat. Naar de Hartbewaking (CCU), naar de verpleegafdeling of weer naar huis.

Persoonlijke begeleiding

U wordt goed begeleid door een cardioloog en een verpleegkundige. Zij maken onder andere een hartfilmpje en nemen bloed af. Als het nodig is, wordt er een röntgenfoto van uw hart en longen gemaakt of doet u een fietsonderzoek. Verder staan uiteraard uw klachten centraal: hoe u zich voelt en welke factoren van invloed kunnen zijn.

Contact

Eerste Harthulp (route 030040 - 239 58 80

Hartbewaking (CCU)

U wordt opgenomen op de Hartbewaking wanneer u hartproblemen heeft waarbij intensieve zorg noodzakelijk is. De Hartbewaking noemen we ook wel Cardiac Care Unit (CCU). Op de Hartbewaking liggen vaak patiënten met acute hartritme- of hartfunctiestoornissen, bijvoorbeeld iemand die een hartinfarct heeft gehad. Op deze afdeling krijgt u intensieve bewaking van uw hart. U ligt aan de monitor en wij observeren uw hartritme 24 uur per dag. Met de monitor worden allerlei vitale functies zoals bloeddruk, pols en ademhaling gecontroleerd. Vaak maken we ook gebruik van andere apparatuur zoals infuuspompen en soms een beademingsapparaat.

Informatie over uw verblijf

Lees onze folder Opname op de verpleegafdeling voor algemene informatie over uw verblijf.

Contact

Hartbewaking (route 030) 040 - 239 57 43

Bezoektijden

  • Middag: van 13.30 - 14.15 uur
  • Avond: van 18.45 - 19.45 uur

Individuele afspraken mogelijk gedurende 24 uur.

Hartlounge

In de Hartlounge kunnen onze patiënten zich voorbereiden op een behandeling, bijvoorbeeld een dotterbehandeling of hartkatheterisatie. Ook na de behandeling komen patiënten terug op de Hartlounge waar zij onder toezicht van het verplegend personeel bijkomen.

Patiënten kunnen in deze huiselijke omgeving plaatsnemen in comfortabele stoelen of een krant of tijdschrift lezen aan de loungetafel. Ook kunnen patiënten en bezoekers televisie kijken en met laptop, tablet of telefoon gebruikmaken van het Wi-Fi-netwerk.

Zelfstandigheid wordt gestimuleerd in de Hartlounge. Zo kunnen patiënten in de Hartlounge net als in de thuissituatie zelf iets te eten of drinken pakken. Om te voorkomen dat het in de Hartlounge onrustig wordt, wordt per patiënt maximaal één bezoeker toegelaten.

De Hartlounge bevindt zich op de tweede etage van het Catharina Hart- en Vaatcentrum, heeft zestien plaatsen en is iedere dag open van 07.00 uur tot 23.00 uur. In principe kunnen patiënten op de dag van de behandeling weer naar huis. Omdat alle voorzieningen dicht bij elkaar liggen, hoeven onze patiënten niet meer op de avond voor een behandeling al opgenomen te worden. De toegang tot de behandelkamer ligt letterlijk om de hoek.

Contact

Hartlounge (route 040) 040 - 239 57 80

Bezoektijden

Er is geen regulier bezoekuur. Van 07.00 tot 23.00 uur maximaal één naaste per patiënt. Rustuur van 13.00 tot 14.00 uur.

Nightstay

In de Nightstay verblijven patiënten die na de behandeling om medische redenen nog een nacht in het ziekenhuis moeten blijven. Bijvoorbeeld patiënten die worden behandeld aan hartritmestoornissen. Ook verblijven hier patiënten met complicaties en patiënten die een dotterbehandeling hebben gehad maar nog nabehandeld moeten worden met medicijnen.

De Nightstay heeft acht bedden en bevindt zich op de eerste etage van het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Op de Nightstay is maximaal één bezoeker per patiënt toegestaan.

Contact

Nightstay (route 030040 - 239 58 85

Bezoektijden

Er is geen regulier bezoekuur. Van 07.00 tot 21.00 uur maximaal één naaste per patiënt. Rustuur van 13.00 tot 14.00 uur.

Verpleegafdeling Cardiologie

Op de verpleegafdeling Cardiologie verzorgen we patiënten met hartproblemen. Vaak zijn het patiënten die last hebben van pijn op de borst, ritmestoornissen en een verminderde pompwerking van het hart.

Sommige patiënten worden hier opgenomen voor revalidatie na een opname op de Hartbewaking of de Verpleegafdeling Eerste Hart Hulp. De behandeling op deze verpleegafdeling bestaat vaak uit medicijnen, maar patiënten kunnen er ook voorbereid worden op een dotterbehandeling, een hartkatheterisatie of een hartoperatie. 

Contact

Verpleegafdeling Cardiologie (7-west) 040 - 239 81 50

Meer informatie

In de folder Opname op de verpleegafdeling hebben wij alle benodigde informatie voor u op een rijtje gezet.

Bezoektijden


Kinderen tot 13 jaar tellen we niet mee in het aantal toegestane bezoekers

Wij vragen iedereen die klachten heeft zoals hoesten, benauwdheid of koorts thuis te blijven

Op de kinderafdeling of bij een terminale patiënt kan in overleg met de afdeling hierop een uitzondering worden gemaakt.

Tijdens het waken bij een patiënt mogen drie bezoekers tegelijk aanwezig zijn, waarbij we vragen zo min mogelijk de kamer in en uit te lopen.

Geen extra bezoekuur tijdens feestdagen

De feestdagen gaan er dit jaar in verband met corona voor iedereen anders uitzien. Wij begrijpen dat u graag deze dagen samen met uw naaste wil vieren, maar om te voorkomen dat het virus zich juist tijdens deze dagen verder verspreidt, verruimen we de bezoektijden tijdens de feestdagen niet. Een patiënt mag dagelijks tussen 18.00 en 20.00 uur één bezoeker ontvangen. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Poliklinieken gesloten tijdens feestdagen

Op 1e en 2e kerstdag (vrijdag 25 en zaterdag 26 december) zijn de poliklinieken, de Bloedafname, de afdeling Radiologie en de Catharina Apotheek gesloten. Deze afdelingen zijn op 25 en 26 december ook telefonisch niet bereikbaar. Vanaf maandag 28 december bent u weer van harte welkom. De bloedafname is op 24 december open tot 17.15 uur.

Op nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari) zijn de poliklinieken, de Bloedafname, de afdeling Radiologie en de Catharina Apotheek gesloten. Deze afdelingen zijn op 1 januari ook telefonisch niet bereikbaar. Vanaf maandag 4 januari bent u weer van harte welkom. De bloedafname is op 31 december open tot 17.15 uur.

Bekijk de veelgestelde vragen over bezoek in tijden van corona.

Meer informatie over bezoektijden

Verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie

Als uw hartoperatie achter de rug is, verzorgen wij u op de verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie. De verpleegkundige zorg bestaat naast de lichamelijke verzorging en verpleegtechnische handelingen zoals wondverzorging, uit de zorg voor uw algemeen welzijn. Begeleiding en voorlichting zijn dan ook essentiële onderdelen tijdens uw herstel.

Als iets voor u niet helemaal duidelijk is of als u (emotionele) problemen ervaart, kunt u altijd een beroep doen op één van de verpleegkundigen. Verder doen ook andere zorgverleners er alles aan om u zo snel mogelijk weer op de been te helpen: verpleegkundig specialisten, de verpleegkundig consulente, geestelijk verzorgers, voedingsassistenten en fysiotherapeuten.

Contact

Verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie 040 - 239 76 00

Bezoektijden

  • Middag: van 13.30 - 14.15 uur
  • Avond: van 18.45 - 19.45 uur

Het maken van individuele afspraken is mogelijk gedurende 24 uur.

Meer informatie over bezoektijden

Vast aanspreekpunt

Het is prettig als u zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundigen wordt verzorgd. Een verpleegkundige heeft dan een goed overzicht over uw behandeling en verzorging. Wij koppelen daarom zoveel mogelijk één verpleegkundige aan één patiënt. Deze verpleegkundige is verantwoordelijk voor het vaststellen, plannen en coördineren van uw zorg. Ook is zij uw persoonlijke aanspreekpunt. Natuurlijk kunt u ook bij de andere verpleegkundigen terecht met vragen en wensen.

Preventieve zorg

Het Catharina Ziekenhuis heeft naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek het pre-operatieve beleid ten aanzien van huid- en neusdesinfectie aangepast. Als u geopereerd wordt, starten we enkele dagen voor de operatie met neuszalf en desinfecterende zeep. Dit om infecties met de bacterie Staphylococcus aureus (lichaamseigen bacterie die normaal gesproken niet schadelijk hoeft te zijn) zo veel mogelijk te voorkomen.

Meer informatie

Leest u de folder 'Een hartoperatie, informatie rond uw opname' als u graag meer wilt weten over opname op de verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie.

Verpleegafdeling Chirurgie

Wij verzorgen u op de verpleegafdeling Chirurgie (5-oost | 6-oost) als u wordt opgenomen voor een operatie. Dit kan een kortdurende opname zijn of een opname voor een langere tijd. Voor een korte opname gaat u naar de afdeling Kortverblijf & dagverpleging.

Afhankelijk van de duur van uw verblijf en de zorg die u nodig heeft, kan het ook zijn dat u op een speciale verpleegunit wordt verzorgd, bijvoorbeeld op de SFU (Step Forward Unit).

Step Forward Unit

De Step Forward Unit (SFU) heeft in totaal acht bedden voor patiënten die complexe zorg nodig hebben maar eigenlijk vallen tussen de Intensive Care (IC) en de verpleegafdeling. Deze unit is voorzien van speciale apparatuur waarmee de patiënt extra gemonitord kan worden.

Contact

Verpleegafdeling Chirurgie (5-oost | 6-oost) 040 - 239 79 50

Bezoektijden


Kinderen tot 13 jaar tellen we niet mee in het aantal toegestane bezoekers

Wij vragen iedereen die klachten heeft zoals hoesten, benauwdheid of koorts thuis te blijven

Op de kinderafdeling of bij een terminale patiënt kan in overleg met de afdeling hierop een uitzondering worden gemaakt.

Tijdens het waken bij een patiënt mogen drie bezoekers tegelijk aanwezig zijn, waarbij we vragen zo min mogelijk de kamer in en uit te lopen.

Geen extra bezoekuur tijdens feestdagen

De feestdagen gaan er dit jaar in verband met corona voor iedereen anders uitzien. Wij begrijpen dat u graag deze dagen samen met uw naaste wil vieren, maar om te voorkomen dat het virus zich juist tijdens deze dagen verder verspreidt, verruimen we de bezoektijden tijdens de feestdagen niet. Een patiënt mag dagelijks tussen 18.00 en 20.00 uur één bezoeker ontvangen. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Poliklinieken gesloten tijdens feestdagen

Op 1e en 2e kerstdag (vrijdag 25 en zaterdag 26 december) zijn de poliklinieken, de Bloedafname, de afdeling Radiologie en de Catharina Apotheek gesloten. Deze afdelingen zijn op 25 en 26 december ook telefonisch niet bereikbaar. Vanaf maandag 28 december bent u weer van harte welkom. De bloedafname is op 24 december open tot 17.15 uur.

Op nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari) zijn de poliklinieken, de Bloedafname, de afdeling Radiologie en de Catharina Apotheek gesloten. Deze afdelingen zijn op 1 januari ook telefonisch niet bereikbaar. Vanaf maandag 4 januari bent u weer van harte welkom. De bloedafname is op 31 december open tot 17.15 uur.

Bekijk de veelgestelde vragen over bezoek in tijden van corona.

Meer informatie over bezoektijden


Afdeling Kortverblijf & dagverpleging

Niet voor alle ingrepen is een lange opname nodig. Voor een korte opname kan het zijn dat u verblijft op de afdeling Kortverblijf & dagverpleging. Deze afdeling is er speciaal voor patiënten die een relatief kleine ingreep hebben ondergaan en hiervoor één tot vijf dagen in het ziekenhuis verblijven. Op deze afdeling liggen patiënten van verschillende specialismen. 

OK-dagbehandeling

Behandelingen en operaties waarbij slechts heel korte verpleegkundige nazorg nodig is, vinden plaats op de OK-dagbehandeling. Als u na de behandeling direct naar huis mag, wordt u geholpen bij Kleine Chirurgische Ingrepen (KCI). Alle behandelingen op de KCI zijn met lokale verdoving. Er is dan ook geen anesthesist aanwezig. De Dagbehandeling H2 is er voor patiënten die na de ingreep nog kortdurend op de uitslaapkamer verblijven. Uiteraard wordt u voor uw opname geïnformeerd door uw behandelend arts of een andere zorgverlener.