Catharina Hart- en Vaatcentrum

Video's & folders

Informatievideo Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een dotterbehandeling of een ablatie? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.


Nieuwbouw Catharina Hart- en Vaatcentrum

In mei 2016 werd de nieuwbouw van het Catharina Hart- en Vaatcentrum in gebruik genomen. Het nieuwe Catharina Hart- en Vaatcentrum werd op op 23 november 2016 officieel geopend door burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven en Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur Catharina Ziekenhuis.

Op de eerste en tweede verdieping zijn alle behandelactiviteiten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum geconcentreerd. Daar zitten onder meer de hartkatheterisatiekamers (5 kamers), de hartlounge (16 plekken, patiëntvriendelijke omgeving waar patiënten na een dotterbehandeling in alle rust kunnen herstellen), de hartbewaking (12 plekken) en de Medium Care (12 plekken). Op de begane grond zit de nieuwe entreehal van het Catharina Ziekenhuis, die pal tegen de bestaande entree is gebouwd.


Ablatie bij hartritmestoornissen

Ablatie is een behandeling bij hartritmestoornissen. Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen of ze volgen een verkeerde route over het hart. Door een ablatie uit te voeren, blokkeert de cardioloog de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Een veelgebruikte techniek is de katheterablatie, waarbij de katheter onder lokale verdoving in de lies wordt gebracht. Via de bloedvaten gaat de cardioloog vervolgens omhoog naar het hart. Daar wordt de plaats gezocht waar de ritmestoornis ontstaat. Precies daar brand de cardioloog met de punt van de katheter kleine stukjes weefsel weg. Er ontstaat steeds een littekentje van enkele millimeters groot. Meestal is het nodig om meer littekens te maken. De littekens die ontstaan, blokkeren de elektrische prikkels die de stoornis veroorzaken.


Cardio Memo

Als u last heeft van hartritmestoornissen kunt u door de cardioloog worden doorverwezen om tijdelijk een Cardio Memo bij u aan te brengen. De Cardio Memo is een apparaat dat u ongeveer 2 weken bij u draagt. Het apparaat monitoort uw hartritme, zodat de cardioloog inzicht krijgt in de oorzaak van uw hartritmestoornissen.

In de twee voorlichtingsvideo's wordt u duidelijk gemaakt hoe u de Cardio Memo moet installeren en hoe u de resultaten doorbelt naar het ziekenhuis.

Bel voor het doorbellen van uw opgenomen hartritme naar 040 - 245 10 28.

Halsslagaderoperatie

Een halsslagaderoperatie vindt plaats onder volledige narcose. Voor de operatie krijgt de patiënt een bloedverdunner om stolsels te voorkomen tijdens de operatie. Tijdens de operatie controleert de chirurg met een hersenfilmpje de doorstroom van het bloed naar de hersenen en de hersenactiviteit. Tijdens de operatie maakt de vaatchirurg een snee in de halsslagader en maak hij met een spateltje de slagader schoon bij de vernauwing. De chirurg verwijdert als het ware de binnenste laag van de vaatwand. Daarna wordt de slagader weer gehecht. Als alles goed gaat, mag de patiënt de volgende dag of de dag erna weer naar huis.


Anesthesie bij een open hartoperatie

Als u een open hartoperatie moet ondergaan, wordt u meestal een dag vóór de operatie opgenomen op de verpleegafdeling. Maar wat staat u eigenlijk te wachten als u het ziekenhuis binnenkomt? En hoe zit het met de narcose, pijnbestrijding en zuurstofmasker? In deze video leggen we stap voor stap uit hoe de operatiedag - van binnenkomst in het ziekenhuis tot na de operatie - er uitziet.


Thoracic Outlet Syndroom (TOS) 

Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een vaatzenuwbundel in de schouderregio bekneld raakt. De klachten bestaan uit pijnklachten in de nek-schouder-arm regio, hoofdpijn, krachtverlies en gevoelsstoornissen (tintelingen). In het Catharina Ziekenhuis is een speciale TOS-poli waar mensen met klachten van het schoudergordel syndroom gezien worden door chirurg, neuroloog, pijnspecialist, fysiotherapeut, orthopeed en radioloog. Sommigen zijn gebaat bij een eerste rib resectie – het weghalen van de bovenste rib - waardoor de slagader, ader of zenuw uit zijn beknelling wordt gehaald.


Snelheid is van levensbelang bij een gebarsten aneurysma

Bij een gebarsten aneurysma is snelheid van levensbelang. Om snel een diagnose te kunnen stellen, zijn de betrokken afdelingen in het Catharina Ziekenhuis daarom op één spoedlaag bij elkaar gebracht. Op die manier kan in een zo kort mogelijke tijd de noodzakelijke operatie gestart worden. Dat betekent in de praktijk dat een patiënt via de Spoedeisende Hulp direct voor een CT-scan door wordt gestuurd naar de naastgelegen afdeling Radiologie. Van daaruit wordt de patiënt voor de spoedoperatie naar de tegenoverliggende OK gebracht.


Wat is hartfalen?

Cardioloog dr. Hans Post van het Catharina Hart- en Vaatcentrum geeft antwoord


Meetbaar Beter 2013

Samen met zeven andere Nederlandse hartcentra die deelnemen aan het programma Meetbaar Beter presenteerde het Catharina Hart- en vaatcentrum op woensdag 27 november 2013, volledig transparant, de uitkomsten van haar behandelingen. Het gaat om de behandelingen voor patiënten met veel voorkomende hartaandoeningen zoals vernauwde kransslagaders (coronairlijden) en hartritme stoornissen (atriumfibrilleren).


Catharina Ziekenhuis leidt onderzoek naar nieuwe draadloze mini-hartmonitor

Cardioloog dr. Lukas Dekker uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven leidt een wereldwijd onderzoek naar de kleinste implanteerbare hartmonitor. Deze hartmonitor is 80% kleiner dan andere implanteerbare hartmonitoren.

Het apparaatje van 1,2 cm3 wordt deze week bij enkele patiënten via een kleine snede van slechts enkele millimeters onder de huid geplaatst, waar het met het blote oog nauwelijks is te zien. Het registreert continu het hartritme en eventuele verstoringen daarvan.

De hartmonitor wordt in eerste instantie gebruikt voor onderzoek bij mensen die onverklaarbaar flauwvallen of last hebben van hartritmestoornissen.


Hartchirurgen kunnen door innovatieve operatiemethoden steeds meer behandelingen uitvoeren via heel kleine sneetjes. Ook een zogenoemde mini-MAZE operatie die wordt toegepast bij ernstige hartritmestoornissen (boezemfibrillatie), kan via een kijkoperatie worden verricht. “Hartritmestoornissen worden in eerste instantie behandeld met medicijnen. Als dit onvoldoende resultaat oplevert, kan een mini-MAZE een geschikte behandeling zijn”, legt cardiothoracaal chirurg Niels Verberkmoes uit in bijgaande video.

Video 'Catharina Ziekenhuis leidt onderzoek naar nieuwe draadloze mini-hartmonitor'

Catharina Ziekenhuis en Philips verlagen weer dosis röntgenstralen

Philips en cardiologen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn erin geslaagd om de dosis röntgenstraling die vrijkomt bij behandeling van hartritmestoornissen ongeveer te halveren. De vrij nieuwe technologie Allura Clarity van Philips is verbeterd. Dat wijst klinisch wetenschappelijk onderzoek uit van het Hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis.


Cabaretier Richard Groenendijk krijgt rondleiding door het Hart- en Vaatcentrum

Voor het tv-programma Heel Holland Zorgt heeft CCU-verpleegkundige Yara Bell een rondleiding gegeven aan cabaretier Richard Groenendijk door het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Groenendijk krijgt onder meer een snijcollege van hartchirurg Joost ter Woorst, trapt zich in het zweet tijdens een fietstest en verwondert zich tijdens een openhartoperatie. Het tv-programma Heel Holland Zorgt werd gemaakt om in 2018 landelijk aandacht te vragen voor de Week van de Zorg.


Behandelingen

Onderzoeken

Toon