Intensive Care

Op onze moderne Intensive Care (IC) behandelen wij patiënten van wie één of meerdere belangrijke organen ernstig verstoord of bedreigd worden. Gespecialiseerde verpleegkundigen en intensivisten bieden hoogwaardige zorg voor onze patiënten.

Veelgestelde vragen Intensive Care

Heeft u een vraag over het Catharina Hart- en Vaatcentrum? Kijk eerst hier of uw vraag al beantwoord is.
Mocht u vraag er alsnog niet bij staan, neem dan contact met ons op.

 1. 1Wanneer gaat de beademing eraf? Wanneer mag de patiënt naar de verpleegafdeling?

  Dit is sterk individueel bepaald. Patiënten moeten eerst aantonen dat ze zelf kunnen ademen en hoesten. Dat is de gebruikelijke voorwaarde om van de beademing af te gaan.
  De behandelende arts beoordeelt of de patiënt naar de verpleegafdeling mag. De patiënt mag naar een verpleegafdeling als deze niet veel ondersteuning van medicatie/apparatuur meer nodig heeft.

 2. 2Ik hoor een alarm, kan dat kwaad? Zijn de getallen op de monitor goed?

  Patiënten en bezoekers hoeven zich pas zorgen te maken over een alarm wanneer de arts/ verpleegkundige dat aangeeft. De getallen op de monitoren zeggen niet alles; verbind er niet te snel conclusies aan. Laat de arts/ verpleegkundige uitleg geven.

 3. 3Als de slaapmedicatie is gestopt, hoe lang duurt het dan voordat de patiënt wakker wordt?

  Een patiënt kan wakker worden na vijf minuten, een paar uur, dagen, een week of langer. Hoe meer slaapmedicatie (sedatie) iemand heeft gehad, hoe langer het duurt. Ziekte, leeftijd en soort medicatie bepalen de tijdsduur waarin iemand kan ontwaken. De verpleegkundigen en artsen kunnen de contactpersoon informeren over de situatie van een specifieke patiënt.

 4. 4Word ik gebeld als er iets is?

  Wij nemen altijd contact op met de contactpersoon als zaken drastisch veranderen. Een voorbeeld kan zijn dat een patiënt verplaatst wordt of aan de beademing moet gaan.
  De artsen lopen meerdere keren per dag visite. Patiënten krijgen ‘s ochtends lichamelijk onderzoek en zo nodig vaker.
  Elke dag maken we een röntgenopname van hart en longen. Wanneer patiënten erg lang op de Medium Care liggen, zijn de foto’s niet zo vaak meer nodig.

 5. 5Mag ik bij een patiënt blijven?

  Er kan veel in goed overleg. Natuurlijk wordt het te druk op de patiëntenkamers als er te veel mensen rondlopen. Soms leggen we een beperking op bezoek als het te belastend is voor patiënt en/of kamergenoten.

 6. 6Mag ik zijn/haar hand vasthouden? Mag ik een kus geven aan de patiënt?

  Lichamelijk contact kan totaal geen kwaad. Houd wel rekening met de infuusslangen en andere apparatuur.

 7. 7Mogen kinderen op bezoek komen?

  Kinderen mogen op bezoek met toestemming van de behandelende arts/verpleegkundige.

 8. 8Mag ik bij de patiënt als ik verkouden ben?

  U mag gewoon bij de patiënt als u de hygiëne voorschriften volgt. U dient wel een mondneusmasker te dragen.

 9. 9Kan ik een gesprek aanvragen bij de dokter?

  Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zijn de vaste dagen dat er gesprekken plaatsvinden met de behandelend artsen. Op andere dagen/tijden zijn gesprekken mogelijk in overleg.