Veelgestelde vragen Radiologie

Heeft u een vraag over de afdeling Radiologie? Kijk eerst hier of uw vraag al beantwoord is. Mocht u vraag er alsnog niet bij staan, neem dan contact met ons op

 1. 1Wat is radiologie?

  Radiologie betekent letterlijk: het stellen van een diagnose met behulp van straling. Botten en andere weefsels worden zichtbaar gemaakt met behulp van röntgenstraling, zodat er een diagnose gesteld kan worden.

  Op de afdeling Radiologie worden daarnaast ook onderzoeken zonder röntgenstraling uitgevoerd, zoals een MRI-onderzoek en echografie. Om weefsels zichtbaar te maken met een MRI-scan wordt een sterk magnetisch veld gebruikt en bij echografie geluidsgolven.

 2. 2Hoe schadelijk is de straling die bij röntgenonderzoeken gebruikt wordt?

  Röntgenstraling kan schade aanbrengen aan weefsels. Daarom moet er altijd een medische indicatie zijn om straling te gebruiken. Op de afdeling Radiologie staat moderne apparatuur waarmee met een lage stralingsdosis goede röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden. Daarnaast zal de radiologisch laborant niet het hele lichaam blootstellen aan röntgenstraling, maar alleen een bepaald lichaamsdeel onderzoeken.

 3. 3Ik ben zwanger, mag ik een röntgenonderzoek krijgen?

  Een foetus is extra gevoelig voor röntgenstraling. Afhankelijk van de reden waarvoor u het onderzoek moet krijgen en van welk lichaamsdeel, kan/moet het onderzoek doorgaan.

  Overleg dit met de huisarts of aanvragend specialist. En meld de zwangerschap voordat het onderzoek plaatsvindt.

 4. 4Welke onderzoeken voert de afdeling Radiologie uit?
  • Angiografie
  • CT-scan
  • Dexa-meting
  • Echografie
  • Mammografie
  • MRI-scan
  • Orgaandiagnostiek/doorlichtingsonderzoeken
  • Röntgenfoto’s

  Algemene informatie over de onderzoeken vindt u hier. Informatie over specifieke onderzoeken en hoe een onderzoek exact verloopt, vindt u in onze patiëntenfolders.

 5. 5Mag ik iemand meenemen naar het onderzoek?

  Bij voorkeur wordt er tijdens het onderzoek niemand onnodig blootgesteld aan straling. Een begeleider kan in de wachtruimte wachten tot het onderzoek klaar is.

  Uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld bij kinderen, waar een ouder met loodschort in de röntgenkamer mag blijven. 

 6. 6Hoe bereid ik me voor op een röntgenonderzoek?

  Bepaalde onderzoeken vereisen een voorbereiding. Naast de uitleg die uw arts u gegeven heeft, vind u informatie in de patiëntenfolders.

  Voor de meeste röntgenfoto’s hoeft u zich niet voor te bereiden, houd er wel rekening mee dat u zich (gedeeltelijk) zal moeten ontkleden.

 7. 7Van wie en wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

  De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Uw huisarts of aanvragend specialist ontvangt dit verslag binnen drie werkdagen en zal daarna de uitslag met u bespreken.

  Wanneer het onderzoek met spoed is uitgevoerd, kan de uitslag, afhankelijk van de reden en het soort onderzoek, sneller worden gegeven.