Bestraling van de borst

Radiotherapie

Ga direct naar:

Als bij u borstkanker is geconstateerd kan bestraling een onderdeel zijn van de behandeling. Deze bestralingsbehandeling krijgt u op de afdeling Radiotherapie. Uw medisch specialist is een radiotherapeut. Hier vindt u meer informatie over de uitwendige bestraling en over Intra Operatieve Radiotherapie (IORT), bestraling tijdens de borstoperatie.

Uitwendige bestraling van de borst

Het eerste gesprek


De CT-scan

Meer informatie over CT-scan


Het bestralingsplan


De bestraling

Informatie over de bestraling, mogelijke bijwerkingen en nazorg. Om te kijken of u in de juiste houding ligt maken we voorafgaand aan de bestraling regelmatig controlefoto’s of een Cone Beam CT-scan. De Cone Beam CT-scan maken we op het bestralingstoestel. Op de beelden van de Cone Beam CT-scan vergelijken we uw houding met de beelden van de planning CT-scan.


Breathhold-techniek

Vrouwen die op de linkerborst worden bestraald, krijgen tijdens de bestraling ademinstructies. Dit noemen we de ‘breathhold techniek’. Het doel van deze techniek is het beperken van de hartbelasting. Meer informatie vindt u hieronder.


Bestraling tijdens de borstoperatie (IORT)

In het Catharina Ziekenhuis is voor een aantal patiënten met borstkanker een nieuwe behandeling beschikbaar: Intra Operatieve RadioTherapie (IORT). Bij deze behandeling wordt de patiënt bestraald tijdens de borstoperatie. IORT is een effectieve behandeling waarbij gezond omliggend weefsel wordt gespaard. IORT is een bijzondere behandeling waarvoor veel expertise nodig is.

Meer informatie over IORT bij borstkanker

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (4)

plaats reactie

Kristel De bruijn

Waardering

Ik heb altijd gezegd dat ik niet naar een ander ziekenhuis wil gaan dan het elkerliek in helmond, nou ik heb met mijn partner samen het Catharina Ziekenhuis leren kennen dat is een top ziekenhuis. Mijn partner is erg goed behandeld, door chirurgen maar ook vooral door mevr Van den Berg van de radiotherapie afdeling, echt in een woord geweldig en nogmaals enorm bedankt, ook speciaal voor mevr van de berg afdeling radiotherapie. Mvg kristel de bruijn en len van den reek.

Mariet Menting-Verhees

Waardering

In oktober 2017 werd bij controle van mijn borsten, in de linkerborst een vlekje ontdekt door de chirurg en na intern overleg besloten dit vlekje te verwijderen, hetgeen ook is gebeurd. Na onderzoek van dit vlekje vond de chirurg het nodig om dit te gaan bestralen omdat er wat onrustige cellen in zaten. Op 6 dec. 2017 ben ik gestart met de voorgeschreven16 bestralingen. Ik heb van deze bestralingen wat meer vervelendigheden gehad o.a. pijn in mijn linkerarm en me wat grieperig voelen. Over het verplegend personeel ben ik zeer tevreden, ze hebben alle tijd voor je en zijn zeer vriendelijk.

Antoinette van Walt van Praag- van Doorn

Waardering

Bij mij was in februari 2015 voorstadium van borstkanker geconstateerd en dat was schrikken. Moest wel hele traject doorstaan dus ook de bestralingen (16x). Hiervoor moest ik naar het Catharina Ziekenhuis. Het contact met de radioloog en later met het personeel van Linac 7 was goed. Kon mijn verhaal en angsten kwijt. Nu, na negen maanden, nog steeds wekelijks drainage-therapie. Gelukkig vermindert de vochtopeenhoping nu. Afrondend gesprek met de radioloog was goed en na uitleg van de foto's van de bestraling werd mij nog meer duidelijk! Mijn conditie is gelukkig heel goed en als ik vragen heb mag ik altijd bellen voor een afspraak. En dat is een geruststellende gedachte. Ik richt me nu, samen met mijn partner, op de toekomst en zijn nu plannen maken voor een fijne vakantie.....

Therese Snoeren-Sannen

Waardering

Na een 3e borsttumor en operatie vonden mijn artsen het raadzaam om een borstgebied te behandelen met radiotherapie. Een goed gesprek met de radiotherapeut ging hieraan vooraf. De (16) bestralingen heb ik zonder problemen doorstaan. Ik ben elke dag van de bestraling goed begeleid. Nu, 2 maanden later, ben ik nog steeds optimistisch.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering