Bestraling van het hoofd

Radiotherapie

Ga direct naar:

Als bij u een tumor is geconstateerd in het hoofdgebied kan bestraling een onderdeel zijn van de behandeling. Deze bestralingsbehandeling krijgt u op de afdeling Radiotherapie. Uw medisch specialist is een radiotherapeut. Hier vindt u meer informatie over de uitwendige bestraling van een tumor in het hoofdgebied.

Uitwendige bestraling van het hoofdgebied

Het eerste gesprek

Informatie over het eerste gesprek met de radiotherapeut.


De Mouldroom


Borstkankerpatiënt Gerda Cobben krijgt in het Catharina Kanker Instituut een speciaal bestralingsmasker aangemeten. Dit masker zorgt ervoor dat het hoofd van de patiënt voldoende stil ligt en in dezelfde houding blijft. Zo kan er heel precies worden bestraald.

Informatie over de moulagekamer waar maskers en hulpmiddelen worden gemaakt die we gebruiken tijdens de hoofdbestraling.

PSV-er Memphis Depay droeg in het seizoen 2013/2014 een opvallend en bijzonder masker tijdens enkele voetbalwedstrijden. Dit zogenoemde bestralingsmasker komt uit het Catharina Kanker Instituut van het Catharina Ziekenhuis. Patiënten die plaatselijk met elektronen op het hoofd bestraald moeten worden krijgen een op maat gemaakt masker aangemeten. Nu komt deze oncologie-expertise ook van pas in de sportwereld! Bekijk hier de film over het maken van het masker van Memphis Depay.


De CT-scan

Informatie over de CT-scan die op de afdeling Radiotherapie wordt gemaakt (planning CT-scan). De planning CT-scan gebruikt de radiotherapeut om het bestralingsplan te maken.

Meer informatie over de CT-scan


Het bestralingsplan


De bestraling


Uitwendige stereotactische bestraling van het hoofd (radiochirurgie)

Stereotactische bestraling
Stereotaxie of radiochirurgie is een geavanceerde bestralingstechniek die wordt toegepast bij patiënten met één tot drie hersenmetastasen (uitzaaiingen) van solide tumoren. Door de precisie van deze behandeling krijgt de tumor een hoge stralingsdosis en het gezonde weefsel wordt zoveel mogelijk gespaard.

Stereotaxie: Het eerste gesprek


Stereotaxie: De Mouldroom

In de moulagekamer worden maskers en hulpmiddelen gemaakt die we gebruiken tijdens de hoofd-halsbestraling.


Stereotaxie: De CT-scan


De stereotactische bestraling

Informatie over de bestraling, mogelijke bijwerkingen en nazorg.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (1)

Mary Claassen-Pouwels

De behandeling is goed vol te houden met die strakke kap op, dankzij medewerker Felix de Beer knelt het nergens. Ik mag nog drie behandelingen van de vijf dus is wel te doen. Als er nu ook vooruitgang komt ben ik heel blij. Ik zal wel wat haar verliezen door de straling maar dat groeit ook wel weer aan. Deze behandeling heb ik omdat er een plekje drukt tegen een zenuw op mijn hersenbot. Ik kijk hierdoor scheel en heb constant hoofdpijn. Dank aan de techniek van deze tijd! En de mensen die er aan mee werken, toppie Felix de Beer!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering