Bestraling gynaecologische tumor

Radiotherapie

Ga direct naar:

Als bij u een gynaecologische tumor is geconstateerd kan bestraling een onderdeel zijn van de behandeling. Deze bestralingsbehandeling krijgt u op de afdeling Radiotherapie. Uw medisch specialist is een radiotherapeut. Hier vindt u meer informatie over de uitwendige en inwendige bestraling van een gynaecologische tumor.

Uitwendige bestraling bij een gynaecologische tumor

Het eerste gesprek met de radiotherapeut

De CT-scan

Het bestralingsplan

De bestraling

Inwendige bestraling bij een gynaecologische tumor

De meeste patiënten krijgen uitwendige radiotherapie, maar het kan zijn dat u in aanmerking komt voor inwendige radiotherapie, of een combinatie van allebei. Inwendige radiotherapie noemen we brachytherapie. Brachy is Grieks en betekent ‘dichtbij’. Bij inwendige bestraling wordt een radioactieve bron dichtbij of in het tumorgebied gebracht. Hierbij wordt een hoge dosis straling aan het tumorweefsel gegeven. Het gezonde omliggende weefsel wordt zoveel mogelijk gespaard. In de folders vindt u meer informatie over brachytherapie bij een gynaecologische tumor.

Pelottes

Informatie over het gebruik van vaseline tampons of pelottes om bijwerkingen van de uitwendige en inwendige bestralingsbehandeling bij gynaecologische tumoren op de lange termijn te voorkomen.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering