Bestraling van de prostaat

Radiotherapie

Ga direct naar:

Als bij u prostaatkanker is geconstateerd kan bestraling een onderdeel zijn van de behandeling. Deze bestralingsbehandeling krijgt u op de afdeling Radiotherapie. Uw medisch specialist is een radiotherapeut. Hier vindt u meer informatie over de uitwendige en inwendige bestraling van prostaatkanker.

Uitwendige bestraling van de prostaat

Het eerste gesprek

Informatie over het eerste gesprek met de radiotherapeut en het plaatsen van goudmarkers. Op foto’s is de prostaat niet te zien maar de goudmarkers wel. De goudmarkers zijn een hulpmiddel om de positie van de patiënt te optimaliseren, waardoor wij heel nauwkeurig kunnen bestralen.


De CT-scan

Informatie over de CT-scan die op de afdeling Radiotherapie wordt gemaakt (planning CT-scan). De planning CT-scan gebruikt de radiotherapeut om het bestralingsplan te maken.


Het bestralingsplan

Informatie over het bestralingsplan dat voor u wordt gemaakt. Hoe komt het bestralingsplan tot stand?


De bestraling

Informatie over de bestraling, mogelijke bijwerkingen en nazorg. Om te kijken of u in de juiste houding ligt maken we voorafgaand aan de bestraling regelmatig controlefoto’s of een Cone Beam CT-scan. De Cone Beam CT-scan maken we op het bestralingstoestel. Op de beelden van de Cone Beam CT-scan vergelijken we uw houding met de beelden van de planning CT-scan.


Inwendige bestraling van de prostaat

De meeste patiënten krijgen uitwendige radiotherapie maar het kan zijn dat u in aanmerking komt voor inwendige bestraling: brachytherapie. Brachy is Grieks en betekent ‘dichtbij’. Bij inwendige bestraling worden radioactieve zaadjes (Jodium-125) in de prostaat geplaatst en vindt de bestraling van binnenuit plaats. Hierbij wordt een hoge dosis straling aan het tumorweefsel gegeven. Het gezonde omliggende weefsel wordt zoveel mogelijk gespaard. In de folder vindt u meer informatie over brachytherapie bij prostaatkanker

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (3)

plaats reactie

Loek Baghuis

18 september a.s. krijg ik mijn eerste bestraling, tot nu toe uiterst tevreden over de gang van zaken in het ziekenhuis.

Jphannes Dirkx

Deze filmpjes geven een duidelijk beeld van de bestraling en aan wat hier aan voorafgaat. Het zeer vriendelijke en zorgzame personeel en de openheid waarmee ze uitleg geven heeft het ondergaan van de bestraling voor mij gemakkelijk gemaakt. Alle lof voor de werkwijze in het Catharina Ziekenhuis afdeling Radiologie.

JEAN THOMSIN

Ik vind deze filmpjes en de bijbehorende tekst zeer duidelijk en nuttig

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering