Mohs micrografische chirurgie - een huid zonder kanker

Dermatologie

In overleg met uw dermatoloog is besloten dat u behandeld wordt met Mohs micrografische chirurgie. Op deze pagina treft u algemene informatie over deze operatie aan. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier is beschreven. Als dat zo is, dan informeert de arts u hierover.

Wat is Mohs micrografische chirurgie?

Mohs micrografische chirurgie, ontwikkeld door professor Mohs, is een operatiemethode om bepaalde vormen van huidkanker volledig te verwijderen zonder daarbij (onnodig) gezond huidweefsel op te offeren. Tijdens de operatie wordt direct onderzocht of alle huidkanker is verwijderd. In de meeste gevallen vindt de operatie plaats onder plaatselijke verdoving.

Wat zijn de voordelen?

  • U krijgt op 1 dag zowel de behandeling als de uitslag;
  • U kunt er van uitgaan dat de huidkanker geheel verwijderd is;
  • De kans op terugkeer van de huidkanker is aanzienlijk verkleind;
  • Er blijft zoveel mogelijk gezonde huid gespaard.

De operatie

Voordat de operatie begint, worden er enkele voorbereidingen getroffen. Het gehele operatiegebied wordt gedesinfecteerd en volledig afgedekt met steriele doeken. Daarna begint de ingreep pas. Met een speciale huid-stift tekent de arts de huidkanker inclusief een kleine veiligheidsmarge af, waarna het operatiegebied met injecties in de huid snel wordt verdoofd. Omdat de operatie in totaliteit lang (tot enkele uren) kan duren wordt daarna nog een langwerkende verdovingsvloeistof gebruikt. Vervolgens wordt de huidkanker weggesneden. Kleine bloedvaatjes in het operatiegebied worden daarna dicht gebrand en de wond wordt afgedekt met een verband. 

Ondertussen wordt het verwijderde weefsel in stukjes gesneden, van een kleur voorzien en naar het laboratorium gebracht voor microscopisch onderzoek van de snijranden. Aan de hand van een vooraf gemaakte tekening is vervolgens precies te bepalen op welke plaats eventueel nog huidkanker is achtergebleven. Als er nog huidkankercellen in de snijranden worden aangetroffen, wordt er op de desbetreffende plaats nog een stukje huid weggesneden dat vervolgens ook weer microscopisch wordt onderzocht. Deze procedure wordt zolang herhaald totdat alle huidkanker volledig verwijderd is. 

Uiteindelijk wordt de ontstane wond gesloten en gehecht. Als de wondranden niet direct tegen elkaar kunnen worden gezet zal er huid uit de omgeving naar de wond worden verschoven of er wordt een huidtransplantaat van elders op het lichaam genomen. Voor dit laatste kan het noodzakelijk zijn om extra verdoving te geven. Na het sluiten van de wond wordt deze bedekt met een (druk)verband.

 In het Catharina Ziekenhuis zal de dermatoloog de tumor verwijderen. De hierbij ontstane wond wordt nadien door de dermatoloog zelf of door de plastisch chirurg gesloten. Dit is mede afhankelijk van de grootte en de plaats van de wond. In de meeste gevallen wordt zowel het verwijderen van de tumor als het weer sluiten van de wond op dezelfde dag onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om de wond onder algehele narcose te sluiten; dan wordt hiervoor een afspraak op een andere dag gemaakt en kunt u met een drukverband wel gewoon naar huis.

Na de operatie krijgt u een folder mee met aanvullende informatie, adviezen en leefregels.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (2)

Yvonne Bosch

Waardering

Ben in januari met deze techniek geopereerd aan mijn neus. Prima gegaan, alle moeite gedaan om neus zo mooi mogelijk te houden na de ingreep. Nu na 9 maanden zie je er nauwelijks nog iets van, dankzij goede plastisch chirurgische sluiting, van het ontstane gaatje. complimenten voor het team!

H. N. v. Rijssel v.d. Aa

Waardering

Ik ben prima behandeld, heb nog wat napijn maar dat zal wel goed komen. Ook de verpleegkundigen waren zeer aardig. Al met al een goede ervaring. H. N. V. Rijssel v.d. Aa

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering