Photodynamische therapie - rood licht op de huid

Dermatologie

Als uw arts u vertelt dat u huidkanker heeft, wilt u zo snel mogelijk weten wat dit voor u betekent. Daarom is het belangrijk dat u wordt doorverwezen naar een specialist in huidkanker. Het Catharina Ziekenhuis heeft een huidkankercentrum op de polikliniek Dermatologie. Ziekenhuizen uit het hele land verwijzen patiënten naar de dermatologen van het huidkankercentrum.

Wat is photodynamische therapie?

Photodynamische therapie is een vorm van lichttherapie waarbij de onrustige en kwaadaardige huidcellen veranderen en afsterven. Huidkanker ontstaat als gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel ultraviolette straling. Deze straling komt voor in zonlicht en straling van zonnebanken.

Behandeling

U krijgt een behandeling met photodynamische therapie als bij u een oppervlakkige groeiende vorm van huidkanker is geconstateerd. Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland en begint meestal met een verandering in de opperhuid zoals:

  • Een knobbeltje dat langzaam groeit.
  • Een wondje dat niet geneest.
  • Een moedervlek die van kleur verandert of groeit.

De onrustige en kwaadaardige huidcellen worden behandeld met een speciale crème waardoor ze gevoelig worden voor rood licht. Nadat de crème een aantal uur is ingetrokken op de huid, wordt de huidaandoening belicht met een speciale lamp. Na een paar weken vervangt het lichaam de behandelde cellen door nieuwe gezonde cellen.

Wanneer wordt u met photodynamische therapie behandeld?

  • Bij een bepaalde vorm van huidkanker die oppervlakkig groeit.
  • Als aanvullende behandeling voor of na Mohs micrografische chirurgie.
  • Bij zonbeschadiging van de huid.
  • Bij een voorstadium van een bepaalde vorm van huidkanker (Morbus Bowen).

Ontwikkelingen

Onze specialisten werken mee aan landelijke richtlijnen en doen zelf ook onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. Omdat het Catharina Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis is, investeren we veel in onderzoek gericht op onder andere beeldvorming, diagnostiek en veiligheid.

Cijfers

De dermatologen van het Catharina Ziekenhuis voeren per jaar ongeveer 5000 huidkankerbehandelingen uit.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering