MRI-onderzoek
Vaatchirurgie/VaatlabGa direct naar:
Een MRI-scan geeft een nauwkeurig beeld van botten, gewrichten en omliggend weefsel zoals spieren, pezen en kraakbeen. Het is een scantechniek waarbij gebruikt wordt gemaakt van magnetische golven en radiogolven.
Wat is MRI?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het houdt in dat er afbeeldingen gemaakt worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven. Op deze manier kunnen we bepaalde delen van het lichaam zichtbaar maken die met röntgenstralen niet te zien zijn. Voor het maken van een afbeelding maakt de MRI gebruik van de waterstofprotonen in het lichaam. Deze zijn in elke cel aanwezig, echter in verschillende hoeveelheden. Om hiervan een beeld te maken wordt een radiogolf het lichaam ingestuurd en met behulp van de antenne opgevangen. De antenne wordt vaak op of om het te onderzoeken lichaamsdeel geplaatst. Dit alles is geheel pijnloos. Gedurende het onderzoek is een hard bonkend geluid hoorbaar, waarbij elke scan weer andere geluiden veroorzaakt. U krijgt oordopjes om het geluid te dempen.
De afdeling Radiologie van het Catharina Ziekenhuis beschikt over 3 MRI-systemen. Deze worden bediend door röntgenlaboranten die gespecialiseerd zijn in de MRI-onderzoeken. Op de MRI kan het Catharina Ziekenhuis uiteenlopende onderzoeken doen: van spieren en pezen van het skelet, bepaalde organen in de buik tot onderzoeken van het hart en het hoofd. De arts bepaalt welk MRI-onderzoek nodig is.
Het onderzoek
De MRI-scanner zelf bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel. De tunnel is aan zowel de voor- als achterzijde open. Hoe ver u in de MRI scanner schuift hangt af van het onderzoek dat de medisch specialist heeft aangevraagd. Het te onderzoeken lichaamsdeel komt in het midden van de tunnel. De magneet zit om deze tunnel heen. Het is tijdens het onderzoek belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen (omdat bij beweging ook de afbeeldingen bewogen zijn). Als u denkt dat dit niet lukt, neemt u dan vooraf even contact op met de MRI-afdeling: 040 - 239 60 99. Wij proberen u zo goed mogelijk hierin te begeleiden. Tijdens het onderzoek bevindt de laborant zich achter de computer om de scans in te stellen. Hij kan u zien via de camera en het raam en met u communiceren via een intercom.
Het kan voorkomen dat er, bij het onderzoek dat voor u is aangevraagd, opnames met contrastvloeistof moeten worden gemaakt. Deze vloeistof wordt toegediend via een infuus in de arm. Ook bestaat de mogelijkheid dat er een middel moet worden gegeven om de beweging van de darmen tijdelijk te verminderen. Ook dit middel wordt per infuus gegeven. De MRI-laborant informeert u hierover tijdens het onderzoek.
Duur van het MRI-onderzoek
Hoe lang het MRI onderzoek duurt, kan sterk verschillen. Gemiddeld moet u rekenen op 20 tot 60 minuten. De behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.
Een MRI-onderzoek na 17.00 uur of in het weekend
Heeft u 's avonds (na 17.00 uur) of in het weekend een afspraak voor een MRI-onderzoek? Dan treft u geen medewerker achter de balie aan. U kunt dan doorlopen naar wachtruimte 170. Dit staat ter plekke ook met borden aangegeven.
Vragenlijst invullen
Denkt u eraan, om vóór het MRI-onderzoek de vragenlijst in te vullen en mee te nemen naar de afdeling op de dag van uw afspraak?
Meer informatie over de verschillende onderzoeken vindt u in de patiëntenfolders.
Patiƫntenfolders
Onderzoeken
- Biopsie van de borst onder MRI-geleide Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Biopsie van de prostaat onder MRI-geleide Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Cardiac-MRI Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Cardiac-MRI met adenosine Open dit document met ReadSpeaker docReader
- MRI pancreas/MRI MRCP Open dit document met ReadSpeaker docReader
- MRI-mammografie Open dit document met ReadSpeaker docReader
- MRI-onderzoek Open dit document met ReadSpeaker docReader
- MRI-onderzoek van de dunne darm (enterografie) Open dit document met ReadSpeaker docReader
- MRI-onderzoek van het buikvlies (peritoneum) Open dit document met ReadSpeaker docReader
Reacties op dit onderzoek (5)
geert van der Schoot
Onderzoek zonder problemen, werd door verpleging vooraf goed uitgelegd wat ik kon verwachten. Daardoor rustig het onderzoek ondergaan.
Sjaak janssen
Mri scan viel mee. Even wennen aan het harde geluid.
Joke van Overbruggen
Een dag voor een geheugenonderzoek en mri scan van de hersenen is me erg meegevallen.
Cees Corstiaans
De MRI scan die ik donderdagavond 28 juli heb moeten ondergaan is mij erg meegevallen. De uitleg was goed en ben op mijn gemak gesteld. Na een grapje over en weer werd mij zelfs na de behandeling een kopje koffie aangeboden. Top behandeling! Zo kan het ook.
Philip Bosman
De methode om zowel de MRI als de beoordeling op dezelfde dag heb ik als zeer positief ervaren alsmede de vriendelijkheid van het personeel. Als ik dan een puntje van verbetering mag aandragen, snap ik niet helemaal waarom er nog een patientenkaartje nodig is, alles staat volgens mij in het computer systeem. het pasje hoefde ik verder niet te laten zien dus heeft geen functie voor deze behandeling. Kostenbesparingsidee lijkt mij. mvg