Catharina Ziekenhuis neemt gecombineerde sneltest in gebruik

Op de Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis krijgt iedereen die met coronasymptomen wordt opgenomen in het ziekenhuis vanaf deze week een snelle PCR-test die in twintig minuten duidelijkheid geeft over drie virussen: het coronavirus en Influenza A en B; de twee virussen die de griep veroorzaken.

SEH-verpleegkundige voert gecombineerde sneltest uit voor corona en influenza in het Catharina Ziekenhuis.

De monsters van de snelle PCR test worden ingezet op de zogenaamde Liat, een apparaat wat één monster per keer kan controleren. Deze test is voor het Catharina Ziekenhuis niet helemaal nieuw. “We gebruiken deze test in het griepseizoen. Dat doen we al drie jaar. Wat wel nieuw is dat we nu ook meteen kijken of een patiënt corona heeft. De patiënt wordt dus in één test gecontroleerd op drie virussen. Juist die combinatie is belangrijk omdat we als ziekenhuis alle patiënten met klachten die kunnen passen bij het coronavirus of influenza in isolatie verplegen”, zegt manager Spoedeisende Hulp, Marieke van Schijndel, “we hadden de afgelopen maanden al de beschikking over een snelle coronatest die binnen 1,5 uur een uitslag gaf, maar de Liat geeft nog sneller duidelijkheid. En dat is heel prettig op een drukke SEH, want nu kunnen we nog sneller beoordelen of een patiënt naar een speciale afdeling moet of dat hij opgenomen kan worden op een reguliere verpleegafdeling.  De druk op de zorg kan met deze snelle PCR test veel beter over het ziekenhuis worden verspreid.”

Getraind

De medewerkers van de Spoedeisende Hulp zijn de afgelopen weken getraind om de snelle PCR test uit te voeren. “Dit gebeurt onder supervisie van PAMM, het laboratorium voor pathologie en medische microbiologie. PAMM zorgt voor de kwaliteitsborging van het systeem”, legt arts-microbioloog dr. Ilse Overdevest uit, “de PCR-test op de Liat is nét zo betrouwbaar als de reguliere PCR-test.”

GG
Gecombineerde sneltest voor corona en influenza in het Catharina Ziekenhuis.

Verdeling

Alle testmaterialen worden in de huidige pandemie centraal in Nederland verdeeld door het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK). “PAMM krijgt een hoeveelheid snelle PCR testen per week toegewezen voor de gehele regio en distribueert deze naar de ziekenhuizen. Omdat we dus niet onbeperkt aan de testen kunnen komen, is het belangrijk om er op een goede manier mee om te gaan. Dat is ook de reden dat we de snelle PCR testen alleen gebruiken voor patiënten die via de SEH worden opgenomen in het ziekenhuis.”


Noot voor de redactie

Voor meer informatie over dit persbericht:
Mediarelaties Catharina Ziekenhuis
Telefoon: 040 - 239 84 12

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis dat zich bevindt in het hart van het dichtbevolkte en economisch sterke Zuidoost-Brabant. Naast de reguliere basiszorg biedt het ziekenhuis – vanwege het ontbreken van een academisch ziekenhuis op korte rijafstand- hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau.  

Landelijk is het Catharina Ziekenhuis bekend om haar behandelingen van kanker en hart- en vaatzieken en fungeert het ziekenhuis als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker, borstkanker, buikvliesuitzaaiingen bij dikke darmkanker, hartritmestoornissen, hartklepinterventies en slokdarmaandoeningen.

Regionaal heeft het Catharina Ziekenhuis een leidende positie op met name overgewicht en nierfalen. In het Catharina Obesitascentrum worden jaarlijks 1100 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd en de afdeling nierziekten verzorgt 30.000 dialysebehandelingen per jaar. 

Ook de onderzoekkracht van het Catharina Ziekenhuis is omvangrijk. Dat levert met enige regelmaat baanbrekende resultaten op. Zo dotteren cardiologen in heel de wereld - conform de richtlijn - volgens een methode die enkele jaren geleden in het Catharina Ziekenhuis is bedacht. Medisch specialisten blijven continu onderzoeken hoe de zorg nog beter, patiëntvriendelijker en doelmatiger kan. De impactfactor van het wetenschappelijk onderzoek is groot en behoort tot de top van de topklinische ziekenhuizen in Nederland. Het Catharina Ziekenhuis werkt daarbij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Als een gevolg van deze samenwerking zijn 12 hoogleraren in het ziekenhuis werkzaam.

Daarnaast werken ruim 200 medisch specialisten, 1100 verpleegkundigen meer dan 2400 andere gedreven medewerkers dagelijks hard om voor hun patiënten het Catharina Ziekenhuis een nog beter en gastvrijer ziekenhuis te maken.

www.catharinaziekenhuis.nl

Santeon

Het Catharina Ziekenhuis is lid van Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen.

www.santeon.nl

Deel deze pagina

Persberichtoverzicht Catharina Ziekenhuis