‘Vrouw zijn’ geen risicofactor op sneller overlijden na hartoperatie

Zowel mannen als vrouwen krijgen hart- en vaatziekten. Hoewel hun behandelingen hetzelfde zijn, zijn er wel degelijk verschillen. Zo komen hartinfarcten onder mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. En vrouwen hebben weer vaker beroertes en hartfalen. “Maar dat vrouwen een grotere kans hebben om te overlijden na een bypassoperatie of een aortaklepvervanging, alleen omdat ze vrouw zijn, dat klopt niet”, stelt cardiothoracaal chirurg dr. Joost ter Woorst van het Catharina Ziekenhuis.

Dit is de belangrijkste conclusie uit een studie onder ruim 20.000 patiënten van het Catharina hart- en vaatcentrum. Woensdag 16 december promoveert Ter Woorst op dit onderwerp aan Maastricht University.

Openhartoperatie in het Catharina Ziekenhuis. "Dat vrouwen een grotere kans hebben om te overlijden na een bypassoperatie of aortaklepvervanging, alleen omdat ze vrouw zijn, klopt niet."

Ter Woorst heeft onderzocht of de kans om te overlijden na een bypassoperatie of aortaklepvervanging bij vrouwen hoger ligt dan bij mannen alleen omdat ze vrouw zijn. “Als specialisten werken we met zogenaamde risicoscores. Hoe groot is de kans dat een operatie slaagt bij een patiënt? Zo kun je heel goed met een patiënt doorspreken of een operatie haalbaar is en wat mogelijke complicaties na de operatie kunnen zijn”, legt dr. Ter Woorst uit.

Klassieke risicofactoren

Er zijn klassieke risicofactoren. “Denk aan roken, hoge bloeddruk, overgewicht of suikerziekte. Deze klassieke factoren zijn gelijk voor mannen én vrouwen en veroorzaken hart- en vaatziekten. Maar het vrouw zijn, wordt vaak ook gezien als een risicofactor. Vrouwen zouden een groter risico hebben  om sneller te komen overlijden na een hartoperatie. En dat gedeelte hebben we onderzocht, want dat vonden we bijzonder vreemd. We hebben de ‘risicofactor vrouw’ eruit gehaald en hebben binnen onze patiëntengroep in Eindhoven onderzocht of dit klopte”, aldus Ter Woorst, “en wat blijkt; vrouw zijn op zich is geen risico.”

Ter Woorst vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. “We komen elke keer weer tot nieuwe inzichten. En dat is nodig want alleen dan geeft dit hartchirurgen en cardiologen de mogelijkheid een nog betere keuze te maken wat de beste behandeling is voor de individuele vrouwelijke hartpatiënt”, aldus Ter Woorst.

dat vrouwen een grotere kans hebben om te overlijden na een bypassoperatie of een aortaklepvervanging, alleen omdat ze vrouw zijn, dat klopt niet”, stelt cardiothorocaal chirurg dr. Joost ter Woorst van het Catharina Ziekenhuis.


Noot voor de redactie

Voor meer informatie over dit persbericht:
Mediarelaties Catharina Ziekenhuis
Telefoon: 040 - 239 84 12

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis dat zich bevindt in het hart van het dichtbevolkte en economisch sterke Zuidoost-Brabant. Naast de reguliere basiszorg biedt het ziekenhuis – vanwege het ontbreken van een academisch ziekenhuis op korte rijafstand- hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau.  

Landelijk is het Catharina Ziekenhuis bekend om haar behandelingen van kanker en hart- en vaatzieken en fungeert het ziekenhuis als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker, borstkanker, buikvliesuitzaaiingen bij dikke darmkanker, hartritmestoornissen, hartklepinterventies en slokdarmaandoeningen.

Regionaal heeft het Catharina Ziekenhuis een leidende positie op met name overgewicht en nierfalen. In het Catharina Obesitascentrum worden jaarlijks 1100 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd en de afdeling nierziekten verzorgt 30.000 dialysebehandelingen per jaar. 

Ook de onderzoekkracht van het Catharina Ziekenhuis is omvangrijk. Dat levert met enige regelmaat baanbrekende resultaten op. Zo dotteren cardiologen in heel de wereld - conform de richtlijn - volgens een methode die enkele jaren geleden in het Catharina Ziekenhuis is bedacht. Medisch specialisten blijven continu onderzoeken hoe de zorg nog beter, patiëntvriendelijker en doelmatiger kan. De impactfactor van het wetenschappelijk onderzoek is groot en behoort tot de top van de topklinische ziekenhuizen in Nederland. Het Catharina Ziekenhuis werkt daarbij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Als een gevolg van deze samenwerking zijn 12 hoogleraren in het ziekenhuis werkzaam.

Daarnaast werken ruim 200 medisch specialisten, 1100 verpleegkundigen meer dan 2400 andere gedreven medewerkers dagelijks hard om voor hun patiënten het Catharina Ziekenhuis een nog beter en gastvrijer ziekenhuis te maken.

www.catharinaziekenhuis.nl

Santeon

Het Catharina Ziekenhuis is lid van Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen.

www.santeon.nl

Deel deze pagina

Persberichtoverzicht Catharina Ziekenhuis