Alvleesklierkanker is een zeldzame ziekte die zo mogelijk behandeld wordt door middel van een chirurgische ingreep. Deze operatie mag niet in ieder ziekenhuis worden uitgevoerd. Het Catharina Ziekenhuis heeft zoveel expertise en ervaring dat ze deze ingreep wel mag uitvoeren. Verder kan het nodig zijn om bestraling of chemotherapie toe te voegen aan de behandeling. Dat kan in het Catharina Kanker Instituut allemaal onder een dak.

Wat is alvleesklierkanker?

Dat is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier, een dun, langgerekt orgaan dat heel diep in de bovenbuik ligt. Vaak - maar niet altijd - veroorzaakt een tumor in de alvleesklier pas symptomen wanneer hij in een vergevorderd stadium is. Symptomen kunnen dan zijn, behalve (veel) pijn in bovenbuik en/of rug (omdat de alvleesklier zo diep ligt), donkere (‘colakleurige’) urine en ontkleurde (‘stopverfkleurige’) ontlasting. Ook kan een patiënt, als de tumor tegen de galwegen aan ligt, geel kleuren. De meest voorkomende soort alvleesklierkanker is kanker die ontstaat in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier, een zogenoemd adenocarcinoom. Een adenocarcinoom is een kwaadaardige tumor die gevormd wordt uit klierweefsel. In twee derde deel van de gevallen ontstaat deze tumor in de kop van de alvleesklier. Dit wordt een pancreaskopcarcinoom genoemd. Omdat alvleesklierkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt, zijn de vooruitzichten in de regel niet heel gunstig. Slechts 5% van patiënten bij wie alvleesklierkanker is vastgesteld, is na vijf jaar nog in leven.

Onderzoeken naar alvleesklierkanker

Patiënten waarbij het vermoeden bestaat van alvleesklierkanker (ook wel pancreascarcinoom genoemd) en die mogelijk in aanmerking komen voor een operatie worden op een speciale polikliniek gezien. Omdat snel handelen van groot belang is bij alvleesklierkanker, worden alle patiënten in principe binnen 1 week gezien. Tijdens dit polikliniekbezoek wordt bloed geprikt, krijgt u mogelijk een CT-scan en zo nodig een MRI-scan of ERCP (inwendig onderzoek). Vervolgens wordt de beeldvorming opnieuw beoordeeld en nog dezelfde dag besproken in het multidisciplinaire team. Direct daarna worden de uitslagen en plannen met de patiënt besproken. De meeste patiënten weten dus nog dezelfde dag waar ze aan toe zijn. Mocht er nog aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een endo-echografie) nodig zijn, dan gebeurt dit op de kortst mogelijke termijn. Idealiter wordt ook dezelfde dag de operatiedatum vastgelegd.

We hebben de hele zorgverlening rondom de patiënt anders georganiseerd. Zowel vóór als na de operatie werken chirurgen, radiologen, medisch oncologen en maag- darm- leverartsen intensief samen."

dr. Ignace de Hingh Chirurg 

Waarom behandeling in het Catharina Ziekenhuis?

In het Catharina Ziekenhuis werkt een zeer gespecialiseerd multidisciplinair team, dat veel ervaring heeft met alvleesklierkanker. In Nederland is afgesproken dat de chirurgische behandeling van alvleesklierkanker alleen in ziekenhuizen gebeurt die minimaal twintig operaties per jaar uitvoeren. Het Catharina Ziekenhuis heeft afspraken gemaakt met de omliggende ziekenhuizen om de operaties voor alvleesklierkanker uit te voeren en mede daardoor worden er hier meer dan veertig per jaar verricht. Hiermee behoort het Catharina Ziekenhuis tot de grootste centra in Nederland.

Toen in mijn eigen ziekenhuis de verdenking van alvleesklierkanker ontstond, zei mijn arts: Er is maar één advies mogelijk, maak een afspraak in het Catharina Ziekenhuis, dat is dé specialist bij alvleesklierkanker.”

Ton Meulensteen uit Best onderging in 2010 in het Catharina Ziekenhuis een alvleesklierkankeroperatie.

Het Catharina Ziekenhuis loopt voorop

Een aantal jaren geleden besloten we als eerste ziekenhuis in Nederland om de zorg rond alvleesklierchirurgie anders te organiseren. Een alvleesklieroperatie is namelijk complex en de nazorg is heel belangrijk. Van alle patiënten die deze operatie ondergaan, krijgt 30 tot 40 procent complicaties. De chirurg moet dus veel ervaring hebben om de operatie goed uit te voeren. In Nederland is de ingreep gecentraliseerd. Dat wil zeggen dat de operatie door een beperkt aantal ziekenhuizen mag worden gedaan. Deze concentratie leidde tot opzienbarende resultaten. Door een nieuwe werkwijze in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) brachten we het sterftecijfer terug van 20 procent in 2000 tot gemiddeld 3 procent in 2014. Ook blijken de effecten twee jaar na de operatie nog steeds heel positief.

Ook lopen we voorop met een nieuwe manier van opereren. Alvleesklierkanker wordt traditioneel via een open operatie verricht. In Nederland onderzoekt de werkgroep voor alvleesklierkanker (DPCG)  of deze operaties ook via een kijkoperatie kunnen worden verricht. Een kijkoperatie heeft als voordeel dat u minder littekens aan de ingreep overhoudt en waarschijnlijk sneller herstelt. In het Catharina Ziekenhuis worden een deel van de alvleesklieroperaties al via kijkoperatie verricht. Het gaat hier dan om alvleesklierkanker of andere afwijkingen in de zogenaamde staart van de alvleesklier. Ook is gestart om de operaties van de kop van de alvleesklier (ook wel “Whipple operatie” genoemd) via een kijkoperatie uit te voeren. Het Catharina ziekenhuis een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die dit doet.

Daarnaast nemen we deel aan verschillende grote studies naar de ontwikkeling en behandeling van alvleesklierkanker, om deze ziekte in de toekomst sneller op te kunnen sporen en nog beter te kunnen behandelen.


Meer informatie

Wij helpen u graag verder met vragen en/ of een afspraak. Belt u naar de speciale pancreaspolikliniek op 040 - 239 66 00.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (7)

plaats reactie

Wilhelmina.H.A. Janssne vd Moosdijk

Al mijn onderzoeken zijn via het Anna en Catharina Ziekenhuis verricht en Vrijdag 31 Jan.2020 is het eerste intake gesprek en word het verdere traject bepaald. Bovenstaande reviews geven mij weer enigszins hoop , dank daarvoor en blijf updaten van het vervolg.

Hans Hendriks

Ik ben 4 november 2019 geopereerd door Dr Luyer. Kanker in de staart en omgeving van de alvleesklier. Ik ben deze vakkundige arts en zijn team dankbaar voor deze ingreep. Zo heb ik in ieder geval nog een kans.

Paul Steen

Mijn broer heeft de diagnose alvleesklierkanker, de communicatie is onduidelijk en gaat via te veel personen zodat je door de bomen het bos niet meer ziet ,de afspraak met de chirurg laat op zich wachten want die is op vakantie,snel handelen is een ruim begrip, met burocratie loopt Catharina ziekenhuis wel voorop maar mijn broer heeft niet meer alle tijd van de wereld

JPE Knaapen

Waardering

Ik ben tot nu toe best tevreden met mijn behandelingen die ik tot nu toe heb gehad. Sinds augustus 2018 ontdekten ze in het ziekenhuis dat ik ongeneeslijke alvleesklierkanker heb. Is niet mogelijk tot nu toe om een operatie te laten uitvoeren omdat de tumor op een ongelukkige (onderzijde alvleesklierkop) aanwezig is. Ik heb een goede oncoloog, nog vrij jong qua leeftijd die van wanten weet hoe hij dit moet aanpakken en goede adviezen. Mijn alvleesklier is sinds maanden via chemo qua tumor al redelijk verminderd. Dat geeft mij al een redelijk verlichting.

Ton Van der Zanden

Waardering

Op 18 december 2017 ben ik geopereerd aan alvleesklierkanker. De kwaadaardige tumor in de kop van de alvleesklier was door de chemo geslonken, en was opereren mogelijk. Door de specialistische behandelingen ben ik gelukkig helemaal schoon, en is de kanker weg. Nu nog de nabehandeling met chemo, en kan ik mijn leven en toekomst weer oppakken. Dank aan de behandelende artsen.

Peter Bongers

Waardering

In december 2009 werd de diagnose alvleesklierkanker gesteld in het SJG in Weert. Gedurende de maand januari 2010 werden alle benodigde onderzoeken opnieuw gedaan in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De eerdere diagnose werd in Eindhoven bevestigd en op maandag 8 februari 2010 werd door een team specialisten o.l.v. dr. I. de Hingh een Whipple operatie uitgevoerd. Na 16 dagen ziekenhuis opname werd ik ontslagen en ben ik begonnen aan een lange periode van chemokuur. Het is inmiddels ruim 6,5 jaar geleden en ik wilde via deze reactie laten weten dat ik alive and kicking ben dankzij uitstekend werk van een geweldig team specialisten. Weert, 14 oktober 2016.

Johan Verwijmeren

Waardering

Na het zien van deze pagina ben ik een stuk minder bezorgd dan voor ik de filmpjes en pagina heb gezien :) En weet ik al een beetje het vervolg traject.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering