Ga direct naar:

De behandeling van slokdarmkanker is een van onze specialisaties. Omdat het een ingewikkelde behandeling is, mogen maar een paar ziekenhuizen in Nederland de behandeling uitvoeren. Door de kwaliteit van onze zorg in beeld te brengen, willen wij u helpen een goede keuze te maken.
Bekijk onze kwaliteitscijfers

De behandeling van slokdarmkanker is ingewikkeld en maar weinig ziekenhuizen mogen deze uitvoeren. Gelukkig bent u in het Catharina Kanker Instituut in goede handen. Ziekenhuizen uit heel Zuid-Oost Nederland verwijzen patiënten naar het Catharina Ziekenhuis voor onderzoek en behandeling van deze specifieke vorm van kanker. 

Wat is slokdarmkanker?

Bij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de slokdarm, een gespierde buis die de keelholte verbindt met de maag. Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende zijn het adenocarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom.

Diagnose

Een goede en snelle diagnose is nodig om u goed te kunnen behandelen. Om de diagnose te stellen en om uitzaaiingen uit te sluiten worden een endoscopie en CT-scan uitgevoerd. Als uw specialist de diagnose niet-uitgezaaide slokdarmkanker heeft gesteld, dan kan deze u verwijzen naar het speciale slokdarmspreekuur van het Catharina Ziekenhuis. Tijdens dit spreekuur worden alle onderzoeken en besprekingen op een zeer efficiënte manier voor u georganiseerd, zodat u zo snel mogelijk kunt starten met de voor u beste behandeling. Er wordt een aantal aanvullende onderzoeken verricht zoals een endoechografie en een PET-scan.  Meerdere specialisten bespreken samen wat voor u de beste behandeling kan zijn.

Nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar dat een uitgebreide ingreep voor slokdarmkanker via een kijkoperatie zou kunnen. Het Catharina Ziekenhuis loopt hierin voorop; chirurgen komen hier om nieuwe technieken te leren en wij begeleiden chirurgen ook in hun ziekenhuizen."

dr. Grard Nieuwenhuijzen Chirurg 

Geavanceerde behandeltechnieken

Wij behandelen alle stadia van slokdarmkanker en zijn al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in deze complexe vorm van kanker. In het Catharina Ziekenhuis worden ruim vijftig slokdarmkankeroperaties en ook ruim vijftig endoscopische mucosale resecties per jaar verricht. Door deze ervaring zijn de genezingskansen in onze regio sterk gestegen en zal dit nog verder verbeteren door de betere behandelmogelijkheden.

Uw behandeling is afhankelijk van de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte. Vaak worden combinatiebehandelingen met bestraling, chemotherapie of beiden geadviseerd.

Soms is een operatie niet noodzakelijk als het om een vroeg stadium gaat, het zogenaamde vroegcarcinoom. Hiervoor bieden wij als centrumziekenhuis voor Zuid-Nederland endoscopisch musocale resectie (EMR) en radiofrequente ablatie (RFA) aan. Een gezwel op de slokdarmwand wordt bij EMR via de endoscoop weggehaald. Bij RFA wordt de bovenste laag van de slokdarmwand sterk verhit om het kwaadaardige weefsel te doden.

De specialisten in het Catharina Ziekenhuis hebben zoveel ervaring met deze relatief nieuwe technieken dat ze ook specialisten uit andere ziekenhuizen opleiden om deze operaties uit te voeren. In Europa zijn wij een van de zestien RFA-opleidingscentra.

Dumping

Mensen die een slokdarmoperatie ondergaan voor slokdarmkanker kunnen last krijgen van dumpingklachten. Deze klachten ontstaan omdat het eten te snel in de darm terecht komt en nog te weinig is verteerd. Dit geeft veel klachten en ongemak. We maken een onderscheid tussen vroege dumpingklachten en late dumpingklachten. Vroege dumping treedt binnen een uur na de maaltijd op en bestaat uit klachten als misselijkheid, diarree, zweten en hartkloppingen. Late dumping ontstaat vanaf één uur na de maaltijd en klachten komen voort uit een lage bloedsuiker. De reactie van het lichaam hierop zijn bijvoorbeeld zweten, trillen, hartkloppingen en sufheid.

In deze video van het Catharina Kanker Instituut wordt een verdere uitleg gegeven over Dumping syndroom.


Slokdarmkanker? Dat kan niet met mijn levensstijl”

Edo Stouten is in het Catharina Kanker Instituut geopereerd aan zijn slokdarm. Bekijk zijn video

Ontwikkelingen

In Brabant en Noord-Limburg worden patiënten met slokdarmkanker sinds een aantal jaren alleen nog in gespecialiseerde centra zoals het Catharina Ziekenhuis behandeld. Door deze concentratie van slokdarmzorg is de kennis en kunde rondom slokdarmkanker enorm toegenomen en is de kans op genezing aanzienlijk verbeterd. Het Catharina Ziekenhuis biedt de meest innovatieve behandelingen aan zoals kijkoperaties en endoscopische behandelingen. Wekelijks worden alle patiënten besproken met de specialisten uit de verwijzende ziekenhuizen om zodoende de beste behandeling te kunnen bieden. Er is een duidelijk zorgpad en korte wachttijden waardoor er meer patiënten per jaar geopereerd kunnen worden. Daarnaast nemen wij actief deel aan wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingstechnieken.

Onze MDL-artsen leiden in het Catharina Ziekenhuis artsen uit binnen- en buitenland op, om specifieke behandelingen van slokdarmkanker ook elders in de wereld te kunnen toepassen.

Transparantie

Onze resultaten worden landelijk vastgelegd in de Dutch Upper GI Cancer Audit (DUCA), een landelijke vergelijkende kwaliteitsdatabase waarin chirurgen de behandelingen van slokdarm- en maagkanker registreren om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren. Ons vroegcarcinoom team is daarnaast lid van iDate: "initiative on detection and treatment of early neoplasia". Kijk voor meer informatie op www.barrett.nl.

Gedreven door het leven

Bevlogenheid en gedrevenheid zit in het DNA van de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Gedrevenheid om het beste uit onszelf te halen en onze patiënt elke keer opnieuw de best mogelijke zorg te geven. Want gezondheid, en daarmee het leven zelf, is ons belangrijkste goed. Catharina Ziekenhuis, Gedreven door het leven.

> 52

Slokdarmkankeroperaties per jaar

In het Catharina Kanker Instituut worden jaarlijks ruim vijftig slokdarmkankeroperaties verricht. Door deze ervaring zijn de genezingskansen in onze regio sterk gestegen.

Bekijk al onze kwaliteitscijfers

> 50

Endoscopische mucosale resecties per jaar

De specialisten in het Catharina Ziekenhuis hebben zoveel ervaring met deze relatief nieuwe operatie dat ze ook specialisten uit andere ziekenhuizen opleiden om deze operaties uit te voeren.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (9)

plaats reactie

m vav deijnen

Zeer goede behandeling en zorg.

Rinus Hoogwerf

Graag deel ik mijn ervaring bij het Catharina Ziekenhuis met de lezer door mijn dankbrief, gericht aan alle medewerkers van dit fantastische ziekenhuis, op de website te plaatsen: Zeer geachte heer Luyer en medewerkers van het Catharina Kanker Instituut. Na het vernemen van de diagnose slokdarmkanker leek het jaar 2017 voor mij aanvankelijk een somber en moeilijk jaar te worden. Echter door de wijze van begeleiding door het Catharina Kanker Instituut, voelde ik mij in goede handen en kreeg ik daardoor al maar meer vertrouwen en vooral hoop in een goede afloop. Dankbaar ben ik alle medewerkers. Bij alle disciplines heb ik vakbekwame en zeer zorgzame medewerkers ontmoet. Het is mede dankzij hun fantastische inzet dat ik mij aan het einde van dit jaar 'kankervrij' mag noemen en met vertrouwen de toekomst tegemoet treed. Graag wens ik u allen fijne feestdagen en een goede jaarwisseling en dank ik u allen nogmaals voor de fantastische verzorging die ik bij u heb ervaren.

Theo Stabel

Waardering

Hallo, 30 augustus is het dan zo ver, ik krijg een EMR behandeling. Omdat ik een voortreffelijke voorlichting heb gehad kan ik vrij ontspannen de behandeling ondergaan, maar wat er na de behandeling me staat te wachten is moeilijk te voorspellen, dus toch wel spannend. De eerste uren zijn geen probleem, weinig pijn en nog een beetje slaperig, maar dan moeten er toch wat pijnstillers aan te pas komen. Drinken gaat heel moeizaam en aan eten durf ik zelfs niet te denken. Moet een nachtje blijven, waar ik wel tegenop zie (heb nog nooit in een zkh geslapen). Mede door de uitstekende verzorging valt het reuze mee, heerlijk geslapen. De volgende ochtend komt dr. Schoon vertellen hoe de behandeling verlopen is. Hij is tevreden en positief over het resultaat, wat me uiteraard goed doet. Ik mag nu (met een tasje medicijnen) weer naar huis. Al met al een aangrijpende ervaring, die door zeer deskundige en lieve mensen zo aangenaam mogelijk is gemaakt. Nu is het met spanning wachten op het eindresultaat.

Hubert Haagmans

Waardering

In februari 2017 werd bij mij een tumor van 4 cm ontdekt in de slokdarm, wij zijn direct naar Eindhoven gegaan voor advies in het Catharina Ziekenhuis. Na eerst 5 x chemo en 23 x bestraling te hebben gedaan, de twee weken na de bestraling waren het zwaarste en moeilijkste, kreeg ik zes weken rust om bij te komen. Mijn gewicht was inmiddels weer op peil. Ik werd begin juli dit jaar geopereerd aan mijn slokdarm, het is mij meegevallen heb totaal geen pijn gehad, maar had wel goede conditie ook nog verder opgebouwd voor de operatie en nam veel eten met eiwitten voor de genezing. Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen toen ik naar huis mocht. Ben inmiddels 2 weken thuis en mag sinds deze week alles gewoon weer eten, alleen s’ nachts nog halve liter sonde voeding. Het eten gaat goed alleen een snel vol maag gevoel waar je nog mee moet leren omgaan. Ben de mensen in Eindhoven zeer dankbaar voor hun kennis en vriendelijkheid en aandacht die ze schenken aan hun patiënten zeer veel lof. Blijf zeker altijd positief en geloven, ze hebben alles weg kunnen halen en nu op naar een goed voorzichtig eetpatroon diverse keren per dag. Hopelijk steken jullie hier iets van op, en is het een hart onder de riem voor degene die er nog voor staan, veel succes

Nicole Willemse

Mijn vader kreeg in oktober problemen met eten. Het zakte niet en stootte op. Op 23 December 2016 kwam de diagnose slokdarmkanker. Dan begint het hele proces van scans, longpunctie, gesprekken, bestraling, chemo etc. In maart 2017 kreeg hij te horen uitbehandeld te zijn! De behandeling had wel aangeslagen en er was weinig over bij de slokdarm maar het probleem was dat er in 12 weken tijd de helft van de lever vol zat. Hij kreeg 3 maanden. Het ging goed, te goed voor zo'n uitslag. We hebben alles gedaan wat mijn vader nog wilde doen. En wel meteen de dag na de uitslag. We hebben geen tijd te verliezen!! Mijn vader is 24 juni 2017 gestorven. Hij heeft 2 dagen slecht gelegen verder totaal geen energie, maar hij bleef lachen. Mijn dank is groot aan de artsen in dit ziekenhuis. Met name dhr. Creemers.

Rinus van Straten

Waardering

Beste mensen. Begin augustus 2016 kreeg ik moeilijkheden met eten en na onderzoek werd vastgesteld dat ik slokdarmkanker had. Na de behandeling van 5 chemokuren en 23 bestralingen, wat geen pretje is want de doorgang van de slokdarm word steeds kleiner, er kan dan alleen maar vloeibaar voedsel door en zodoende 8 kilo gewichtsverlies zou nog een operatie volgen. Helaas kon deze niet doorgaan omdat ik in 1993 een hartoperatie heb gehad waarbij een slagader van de maag is gebruikt voor de omleidingen. Na een nieuwe PET-scan en Echo endoscopie waren er geen kankercellen of uitzaaiingen meer te zien. Ik krijg nu iedere 3 maanden een controle om te kijken of het wegblijft (blijft dus wel spannend ). Het eten gaat weer prima. Over het Catharina Kanker Instituut kan ik maar één ding zeggen “TOP”. Top doktoren en medelevend en vriendelijk verplegend personeel. En geen uren wachten in die wachtkamers. Kortom totaal geen klachten.

Yvonne Oude Reimer

Waardering

Ik schrijf dit bericht namens mijn vader (terminaal) van 89 jaar die sinds 1,5 jaar slokdarmkanker heeft. Jl. juni 2016 een second opinion gekregen door dr. van Warmerdam. Mijn vader was zeer te spreken over de tijd en de uitleg van deze specialist en heeft weer een heel klein beetje hoop ontvangen van deze specialist, dat hij nog even bij ons als gezin kan zijn. Dit in tegenstelling tot alleen maar tegenstrijdige uitleg van diverse doktoren in het eigen ziekenhuis, waar ik de naam maar niet van zal vernoemen. Als gezin weten wij dat vader een respectabele leeftijd heeft om te sterven, maar dat je daar als gezin alleen maar mee geconfronteerd wordt en hierdoor ook het eigen ziekenhuis niets meer wil doen, vinden wij als kinderen zeer beschamend en niet te verkroppen. Ons kleine beetje hoop voor nog een paar maandjes extra, met kwaliteit van leven voor onze vader, door de internist-oncoloog dr. van Warmerdam vernoemd, waarderen wij enorm. Tevens de complimenten aan de secretaresse van het Catharina Kanker Instituut, hoe begripvol zij mij vanochtend te woord heeft gestaan en hoe daadkrachtig zij opnieuw een afspraak heeft geregeld voor ons! Dus al met al een dikke pluim van ons gezin voor de tot nu toe ontvangen behandeling.

Jacques

Waardering

Beste mensen, In maart van 2005 ben ik gediagnosticeerd met slokdarmkanker. De vijfjaars-overlevingskans was destijds een treurige 5%. Gelukkig bleek ik geen uitzaaiingen te hebben. In april 2005 heb ik een buismaag constructie gekregen, waarbij mijn gehele slokdarm en een groot deel van mijn maag is verwijderd. Verder geen bestralingen of chemokuren. Ik ben behandeld en geopereerd onder de leiding van dr. Harm Rutten. Na het leren leven met enkele kleine beperkingen, ben ik vijf jaar later, in 2010 uiteindelijk officieel genezen verklaard. Inmiddels zijn we in 2014 alweer 9 jaar verder, voel ik me uitstekend en leef ik mijn leven, op enkele kleine voedselbeperkingen na, weer als vóór de diagnose. Wel ondervond ik destijds een drastisch gewichtsverlies van ruim 10 kilo en dien ik mijn gewicht goed in de gaten te houden om niet nog meer kilo’s te verliezen. Vaak kleinere porties eten per dag én veel snoepen helpen me hierbij. Het ’dumping syndroom’ komt wel nog af en toe bij mij voor, maar als dát het ergste is? Nog elke dag ben ik dr. Rutten dankbaar voor mijn ’tweede leven’; wat ik mede door zijn bekwaamheid heb mogen ontvangen. Hoewel het woordje ’bedankt’ totaal in het niets raakt wat u in mijn leven heeft betekent, wil ik het tóch nógmaals tegen u zeggen. Dokter Rutten, bedankt!

Jac Jacobs

Waardering

Ben geholpen aan slokdarmkanker op 8 april 2010, vindt het een geweldig ziekenhuis: goede dokters en verpleging. Heel veel dank hiervoor. Gr. Jacobs

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering