Dikkedarmkanker

Catharina Kanker Instituut

Ga direct naar:

Dikkedarmkanker is de meest voorkomende vorm van darmkanker. Het is ook één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. En juist in de vroege opsporing is het Catharina Ziekenhuis gespecialiseerd.

Wat is dikkedarmkanker?

Dikkedarmkanker (coloncarcinoom) is een veelvoorkomende vorm van kanker, vooral bij mensen van zestig jaar en ouder. Deze ziekte komt iets vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Voor beiden staat dikkedarmkanker op de derde plaats van de meest voorkomende kankersoorten. Dikkedarmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Een dikke darmpoliep is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dit ook. Slechts in een klein percentage poliepen komen ‘onrustige cellen’ voor. Als kwaadaardige cellen in de wand van de dikke darm groeien, spreken we van dikkedarmkanker.

Onderzoek

Als u een verdenking van (dikke)darmkanker heeft, onderzoekt een arts u met een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele buis met aan het einde een camera, waarmee de darmen van binnenuit geïnspecteerd kunnen worden. Al tijdens het onderzoek kunnen poliepen (goedaardige tumoren die mogelijk uitgroeien tot een kwaadaardig kankergezwel) worden verwijderd.

Als er een tumor zit volgt vaak ook een CT-scan om te kijken of de tumor mogelijk ook in andere organen is doorgegroeid.

Waarom dikkedarmkanker laten behandelen in het Catharina Ziekenhuis?

Behandelresultaten

Het verwijderen van dikkedarmkanker (coloncarcinoom) is een ingrijpende gebeurtenis. Patiënten die bewust willen kiezen voor een zorgverlener, ontdekken al snel dat de informatie om een goede afweging tussen verschillende ziekenhuizen te maken, ontbreekt. Het Catharina Ziekenhuis hecht veel waarde aan transparantie. Daarom hebben de artsen van het Catharina Kanker Instituut ervoor gekozen om hun resultaten te publiceren. Het gaat om cijfers uit de landelijke database van de stichting DICA, een registratiesysteem waarin de kwaliteit van (oncologische) operaties wordt vastgelegd. Deze resultaten zijn voor de ziekenhuizen beschikbaar, maar worden niet standaard gepubliceerd.

Specialisatie

Dikkedarmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. En juist in de vroege opsporing is het Catharina Ziekenhuis gespecialiseerd. Het Catharina Ziekenhuis heeft een geavanceerde endoscopie-afdeling waar ervaren specialisten in staat zijn kwaadaardige poliepen of tumoren in een heel vroeg stadium op te sporen en te verwijderen. Tevens is het Catharina Ziekenhuis een opleidingscentrum op het gebied van endoscopie. Ook als dikkedarmkanker niet in een vroeg stadium is opgespoord, bent u in het Catharina Ziekenhuis aan het juiste adres. Door de multidisciplinaire werkwijze is het ervaren en kundige team in staat alle stadia van dikkedarmkanker te behandelen.

Verwijscentrum

Het Catharina Ziekenhuis is een zogenoemd tertiair verwijscentrum voor complexe endeldarm- en dikkedarmkankeroperaties. Dat wil zeggen dat patiënten uit andere ziekenhuizen voor hun, vaak complexe,  behandeling worden doorverwezen naar het Catharina Ziekenhuis.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (4)

plaats reactie

Peter Althuizen

Hartelijke dank aan dokter Schreuder en zijn team voor de goed geslaagde operatie aan de dikke darm operatie in mei 2019. Ben zeer tevreden over dokter Schreuder.

Jan van Schadewijk

Waardering

Ik vind het Catharina Ziekenhuis een goed ziekenhuis. De zorg die ze in dit ziekenhuis doen vind ik goed en dokter Nieuwenhuijzen die mij behandeld heeft aan mijn dikke darm vind ik goed. Ook dokter Schoon vind ik goed en die zorg vind ik ook goed.

Jan Renders

Hartelijke dank aan het team van mevr. Perenboom voor de geslaagde operatie op 9 maart.

Willy Bechtold

Waardering

Dankzij het snelle ingrijpen van dokter mevr. Pereboom is mijn leven waarschijnlijk gered, waarvoor dank.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering