Baarmoederhalskanker

Catharina Kanker Instituut

Als een arts vertelt dat u baarmoederhalskanker heeft, staat uw wereld even op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere omstandigheden is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Catharina Ziekenhuis is het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker.

Wat is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom) is kanker van de baarmoederhals (baarmoedermond). In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld. De meeste vrouwen zijn tussen de 30 en 55 jaar.

Baarmoederhalskanker moet niet worden verward met baarmoederkanker. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van beide ziekten zijn verschillend.


Wat is de oorzaak van baarmoederhalskanker?

Directe oorzaken zijn moeilijk aan te wijzen. Toch is er een aantal risicofactoren bekend die de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker vergroten.

Het Humaan Papiloma Virus (HPV) is de veroorzaker van baarmoederhalskanker.  Er bestaan ongeveer 100 typen van dit virus. HPV’s kunnen via geslachtsgemeenschap worden overgebracht. Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt ooit tijdens haar seksueel actieve leven een HPV-infectie. Meestal ruimt het eigen afweersysteem van het lichaam dit soort virussen op. Maar soms ontsnapt het virus hieraan. Dan kan het de cellen van de baarmoederhals op zo'n manier veranderen dat het leidt tot baarmoederhalskanker. Daarnaast komt baarmoederhalskanker vaker voor bij vrouwen die roken, omdat roken het afweersysteem onderdrukt. Vrouwen die blootgesteld zijn geweest aan DES hebben een verhoogd risico op een niet HPV-gerelateerd cervixcarcinoom.

Doordat de zorg voor gynaecologische kanker is gecentraliseerd in het Catharina Ziekenhuis, kunnen we ook in de toekomst blijven voldoen aan de steeds strenger wordende volumenormen en kwaliteitseisen"

dr. Dorry Boll gynaecoloog-oncoloog

Diagnose van baarmoederhalskanker

Om vast te stellen of u baarmoederhalskanker heeft, kan de gynaecoloog een of meerdere van de volgende onderzoeken doen.

Vindt de arts een kwaadaardige tumor, dan is vaak verder onderzoek nodig in een gespecialiseerd centrum. U bent daarvoor in het Catharina Kanker Instituut op de juiste plek. Met andere ziekenhuizen in Noord-Brabant is afgesproken dat alle gespecialiseerde zorg rondom gynaecologische kankers in het Catharina Ziekenhuis plaatsvindt. Hier stelt de arts vast in hoeverre de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

U kunt de volgende vervolgonderzoeken krijgen:


Behandeling van baarmoederhalskanker

U kunt de volgende behandelingen krijgen:

Als baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is het mogelijk om de baarmoeder te behouden. Deze operatie heet 'exconisatie'. In een verder gevorderd stadium is de Wertheim-operatie (radicale hysterectomie) nodig . De baarmoeder wordt dan verwijderd, evenals het bovenste deel van de vagina, een groot deel van het omringende steunweefsel en de lymfeklieren uit het bekken.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (1)

Arjan Van den Biggelaar

Erg snelle voortvarende aanpak met rust begrip, heel duidelijke informatie en erg behulpzame mensen waarop je kunt vertrouwen

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering