Als een arts vertelt dat u eileiderkanker heeft, staat uw wereld even op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere omstandigheden is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Catharina Ziekenhuis is het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker.

Wat is eileiderkanker?

Eileiderkanker is een kwaadaardig gezwel in een of beide eileiders. Een eileider is een buisvormig orgaan dat aan één kant verbonden is met de bovenzijde van de baarmoeder en aan de andere kant een vrije opening heeft richting de buikholte. Eileiderkanker gedraagt zich qua ziektebeeld en verloop als eierstokkanker.


Oorzaak van eileiderkanker

De oorzaak van eileiderkanker is niet duidelijk. Wel weten we dat eileiderkanker relatief vaak voorkomt bij vrouwen die een erfelijk bepaald verhoogd risico op eierstokkanker of eileiderkanker hebben.

Om een gespecialiseerd centrum te mogen zijn moet je aan ontzettend veel eisen voldoen. Het Catharina Ziekenhuis voldoet aan al die eisen. Er is kennis, expertise en de infrastructuur van het Catharina Kanker Instituut is van hoog niveau. Alles is hier onder één dak."

dr. Ralph Hermans gynaecoloog-oncoloog

Onderzoek bij eileiderkanker

Mogelijke onderzoeken om tot de diagnose eileiderkanker te komen zijn:


Behandeling van eileiderkanker

De behandeling van eileiderkanker bestaat uit een combinatie van een operatie en chemotherapie. Een operatie kan bestaan uit verwijdering van de eileiders of de baarmoeder met eileiders. Soms worden ook de eierstokken weggenomen. Daarnaast kunnen lymfeknopen in het bekken en vlakbij de aorta (grote lichaamsslagader) worden verwijderd en microscopisch onderzocht om te bepalen of de kanker is uitgezaaid. De mate waarin de kanker is uitgezaaid wordt daardoor vaak pas duidelijk na het verrichten van een uitgebreide operatie. Bij chemotherapie worden er geneesmiddelen toegediend die de kwaadaardige cellen vernietigen. Dit is nodig als de ziekte zich in een verder gevorderd stadium bevindt.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering