Schildklierkanker

Catharina Kanker Instituut

Als een arts vertelt dat u schildklierkanker heeft, staat uw wereld even op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere omstandigheden is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Catharina Kanker Instituut heeft veel ervaring met schildklierkanker en biedt - in tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen - de complete behandeling aan.

Wat is schildklierkanker?

Schildklierkanker (schildkliercarcinoom) is kanker van de schildklier, een vlindervormig orgaan dat het lichaam van schildklierhormonen voorziet. De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. Er zijn verschillende vormen van schildklierkanker. De meest voorkomende vormen (85 procent van alle gevallen) zijn het papillair schildkliercarcinoom en het folliculair schildkliercarcinoom. Deze zijn goed te behandelen met over het algemeen een hele grote kans op genezing.


Onderzoek bij schildklierkanker

Als uw huisarts (of uw specialist uit een ander ziekenhuis) u naar het Catharina Kanker Instituut heeft doorverwezen met de verdenking op schildklierkanker, krijgt u bij ons altijd een bloedonderzoek, een nauwkeurige echografie van de hals en vaak ook een punctie.

In veel gevallen is het hierna nog niet 100 procent zeker of het om schildklierkanker gaat. Daarom wordt vaak een zogenaamde diagnostische operatie uitgevoerd, waarbij een deel van de schildklier wordt verwijderd. De operatie is dan bedoeld om het verwijderde weefsel onder de microscoop te onderzoeken. Omdat er een deel van de schildklier blijft staan hoeft u na deze ingreep in het algemeen geen schildklierhormoontabletten te gebruiken.


Behandeling bij schildklierkanker

Wordt de diagnose schildklierkanker gesteld, dan  is een operatie nodig, waarbij bijna altijd de hele schildklier verwijderd wordt. U blijft na de operatie minimaal 1 nacht in het ziekenhuis. Na de operatie volgt vaak een behandeling met radioactief jodium. U slikt dan één keer een capsule met radioactief jodium en verblijft vervolgens enkele dagen op een speciale verpleegafdeling van het ziekenhuis.

Heel soms is ook nog bestraling (radiotherapie) nodig. Als de schildklier helemaal wordt verwijderd moet daarna voor de rest van uw leven schildklierhormoon vervangende medicijnen worden gebruikt


Waarom behandeling in het Catharina Ziekenhuis?

Het Catharina Kanker Instituut kan de volledige behandeling bij schildklierkanker aanbieden en behandelt meer dan viermaal het aantal patiënten dan de landelijke norm die vastgesteld is door zorgverzekeraars. Volgens de recente normen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde voldoen we ruimschoots aan de eisen die aan een level 1 centrum worden gesteld. Een aantal omringende ziekenhuizen verwijst dan ook patiënten met sterke verdenking op schildklierkanker naar het Catharina Kanker Instituut voor de operatie en radioactief jodiumtherapie. De artsen en verpleegkundigen hebben dus veel ervaring met deze ziekte.

Wij bespreken wekelijks alle patiënten in een regionaal multidisciplinair overleg. Er worden jaarlijks 80 schildklieroperaties verricht door twee ervaren chirurgen en er is ruime ervaring in de verrichting van complexe halsklieroperaties. Ook is het Catharina Kanker Instituut nauw betrokken bij het bepalen van de landelijke richtlijnen bij schildklierkanker en werken de medisch specialisten mee aan grote wetenschappelijke studies. U krijgt in het Catharina Kanker Instituut dus altijd de beste behandeling volgens de nieuwste inzichten.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (1)

Marlies Sonnemans

Ik heb in 2011 radio actief jodium gehad na een gehele schildklier operatie in MMC. In het Catharina Ziekenhuis ben ik 3 dagen in afzondering geweest. Dat waren 3 hele fijne dagen en dat kwam omdat het personeel op al onze vragen antwoord gaf en ons geruststelde. Ook de verzorging was prima!!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering