Longkanker een Santeon behandeling Longkanker is een van de meest voorkomende kankers en is in veel gevallen moeilijk te genezen. Omdat de longarts-oncologen van het Catharina Kanker Instituut constant deelnemen aan verschillende grote, wetenschappelijke studies, beschikt het Catharina Ziekenhuis op alle fronten en in alle fases van de ziekte over de nieuwste ontwikkelingen en behandelvormen voor longkanker.

 

Wat is longkanker?

Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Longkanker heeft verschillende vormen, afhankelijk van het soort cellen waaruit het kankergezwel is opgebouwd. Er is kleincellige en niet-kleincellige longkanker. De niet-kleincellige vorm komt het vaakst voor (± 80-85% van alle vormen) en is weer onderverdeeld in subvormen (adenocarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en grootcellig-ongedifferentieerd carcinoom).

Longkanker is een van de meest voorkomende kankers en is in veel gevallen ook nog eens moeilijk te genezen. Na de diagnose longkanker (alle stadia en varianten bij elkaar opgeteld) leeft gemiddeld 15% van de patiënten na vijf jaar nog.

Wat is de oorzaak van longkanker?

In 85% van de gevallen is longkanker een direct gevolg van roken. Mensen die niet roken kunnen echter ook longkanker krijgen. 15% van de longkankerpatiënten heeft nooit gerookt. Het percentage niet-rokers met longkanker lijkt de laatste jaren te stijgen. Blootstelling aan asbest kan een tumor op het longvlies veroorzaken. Dit is geen longkanker maar wordt mesothelioom (=’asbestkanker’) genoemd.

Wij nemen deel aan heel veel grote studies op gebied van longkanker. Daardoor zitten we in de frontlinie en kunnen we patiënten altijd de nieuwste behandelingen aanbieden."

dr. Ben van den Borne Longarts-oncoloog

Diagnose

Om tot de diagnose longkanker te komen, wordt altijd beeldvormend onderzoek gedaan. Vaak met een PET/CT-scan en in sommige gevallen ook nog met een MRI-scan of echo. Beeldvorming is echter nooit bewijzend. Om helemaal zeker te zijn volgt altijd weefselonderzoek. Dit kan op diverse manieren, meestal met een bronchoscopie of (transthoracale) punctie.

Bij een bronchoscopie gaat er een dun flexibel slangetje met aan het uiteinde een kleine camera via uw neus of mond de luchtwegen in. De arts kan dan met behulp van video-apparatuur in uw longen kijken. Soms wordt er ook een endo-echo onderzoek verricht (EBUS of EUS). Dit is een endoscopisch onderzoek met een slangetje waarbij aan het uiteinde een echokop is bevestigd waardoor er ‘door de wanden heen’ gekeken kan worden en er onder echo-geleide in klieren of tumoren geprikt kan worden voor het verkrijgen van weefseldiagnostiek.

De transthoracale punctie houdt in dat er met een naald weefsel uit de longen verkregen wordt. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Het onderzoek vindt plaats op de röntgenafdeling door een radioloog.

In het Catharina Kanker Instituut is sneldiagnostiek mogelijk. In drie dagen doorloopt u alle onderzoeken, is het eventuele afgenomen weefsel onderzocht in het laboratorium en krijgt u de diagnose.

Realistisch zijn en iets hopen zijn twee verschillende dingen. Ik hoop natuurlijk mijn twee kinderen te zien opgroeien. Maar als je realistisch bent, weet je dat dat misschien niet zo is.”

Marie-José Lanotte-Gidding uit Mierlo kreeg de diagnose longkanker. “Helaas ben ik niet meer te genezen. Alle zorg die ik krijg is levensrekkend.” Bekijk haar video

Behandeling van longkanker

Ongeveer een kwart van de patiënten komt in aanmerking voor een operatie, waarbij (een deel van) de long wordt weggenomen. In ongeveer driekwart van de patiënten is een operatie niet meer mogelijk omdat er op het moment dat de diagnose wordt gesteld al uitzaaiingen aanwezig zijn. Indien de uitzaaiingen zich beperken tot de klieren tussen de longen (=’mediastinum’) zal de behandeling nog gericht zijn op genezing en vaak bestaan uit een combinatie van chemotherapie en bestraling. Echter indien er elders in het lichaam ook uitzaaiingen aanwezig zijn zal behandeling niet meer gericht zijn op genezing, maar op het verminderen van klachten. Welke behandeling dan nodig is, hangt af van welk type of vorm longkanker er aanwezig is. Van niet-kleincellige longkanker bestaan verschillende subtypen. Per type kan een andere behandeling nodig zijn. Ook is het belangrijk om te weten of er een mutatie aanwezig is of niet. Mutaties zijn doorgaans beter te behandelen omdat hier heel doelgerichte medicijnen mogelijk zijn. Het Catharina Ziekenhuis biedt altijd de nieuwst mogelijke behandelingen aan.

Voor mij is het leven gewoon een kwestie van pech en geluk. Mijn pech is dat ik longkanker kreeg, mijn geluk is dat dokter Ben van den Borne mijn arts is. Dankzij hem ben ik nog in leven.”

Peter Meulenbroeks kreeg in 2009 longkanker met zeer slechte vooruitzichten. Dankzij een nieuwe behandeling in het Catharina Ziekenhuis overleefde hij zijn ziekte. lees het verhaal

Veel onderzoek in het Catharina Ziekenhuis

De longarts-oncologen van het Catharina Ziekenhuis doen mee aan veel wetenschappelijke studies. Op alle fronten in alle fases van de ziekte beschikt het Catharina Kanker Instituut daarom over de nieuwste ontwikkelingen en behandelvormen voor longkanker. Zo is het Catharina Ziekenhuis een van de Nederlandse centra waar longkanker behandeld mag worden met immunotherapie indien hier een indicatie voor is. Daarnaast worden longkankeroperaties uitgevoerd door zeer ervaren cardio thoracaal chirurgen die de nieuwste operatietechnieken toepassen, veelal d.m.v. ‘kijkoperatie’ (=VATS) en beschikken de radiotherapeuten over de nieuwste bestralingstechnieken.


Catharina Ziekenhuis geeft openheid over zorg bij longkankerWat zijn de effecten van een behandeling op de kwaliteit van leven en de levensverwachting? Het Catharina Ziekenhuis presenteert binnen Santeon, het samenwerkingsverband tussen zeven topklinische opleidingsziekenhuizen, sinds februari 2014 de uitkomstindicatoren voor behandeling van prostaat- en longkanker. Met deze uitkomstindicatoren komt informatie beschikbaar over de effecten van een behandeling voor patiënten. Wat is het risico op complicaties, hoe lang leeft de patiënt na behandeling en wat is de kwaliteit van leven? Essentiële informatie voor patiënten, verwijzers, zorgverzekeraars en ook voor de ziekenhuizen zelf.

Uniek is dat de Santeon ziekenhuizen op deze manier openheid geven over hun behandelingsmethoden en resultaten. We stellen de patiënt centraal, en dus is dit soort informatie belangrijker dan de meeste procesindicatoren, zoals wachttijden en doorlooptijden. Deze informatie is verwerkt in het Santeon-boek Zorg voor Uitkomst.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (5)

plaats reactie

Marijke Van de Wijdeven

Heb al 2 zeer positieve enquetes ingevuld. Ik vind het personeel van verpleegkundige tot artsen echt geweldig. Er is 1 aspect wat niet goed gaat en dat is de info richting de receptioniste van het Hoofdgebouw. Meerdere malen werd gezegd toen men naar mij vroeg: wij kennen die mevrouw niet terwijl ik wel in het ziekenhuis lag. Ook een kennis van mij zou op West 5 liggen maar die bleek al naar huis te zijn. Dus: goede info richting receptie is belangrijk.

mieke martens

de zorg is super goed met alles top

harrie dubach

Waardering

Begin 2000 werd ik per toeval patiënt van dr. Roland van Balkom voor COPD. In 2007 werd bij de jaarlijkse COPD-controle vastgesteld dat mijn longcapaciteit sterk afgenomen. De arts maakte op de longdeling een röntgenfoto en we waren het er beide over eens dat het op een tumor leek. Hierna werden er in twee weken alle noodzakelijke onderzoeken gedaan welke nodig waren om vast te stellen of een chirurgische behandeling nog mogelijk was. Gelukkig was dit mogelijk en enkele dagen voor kerst 2007 werd ik geopereerd door drs. Ter Woorst . Kerst in het ziekenhuis was een primeur in het leven van mijn vrouw en mij. Wilma had een speciale koudeschotel laten maken voor ons twee. Tot op heden dank ik Roland en Joost en niet te vergeten Els de secretaresse voor hun hulp waardoor ik nu nog leef. groetjes Harrie Dubach.

Jenny Loeffen - Bergman

Waardering

Heel deskundige arts dr. de Hingh en zijn team, fijne begeleiding en een hele goede nazorg. Nogmaals dank.

Karin Spaan

Drie weken geleden wist ik nog niet wat er aan de hand was. Vrijdagmiddag een longfoto gemaakt waarna ik binnen een half uur gebeld werd met de mededeling dat er een afwijking was geconstateerd. De daarop volgende week zijn in een sneltreinvaart de eerste benodigde onderzoeken voor een diagnose afgewerkt, in mijn geval waren er nog een tweetal extra onderzoeken voor nodig. Nodige urgentie was blijkbaar vereist waarop ik na een paar daagjes al werd geopereerd. Wil hier mijn dank en respect uitspreken naar het complete medische team die bij mijn casus betrokken was, ondanks de naderende feestdagen is alles in het werk gesteld om mij te helpen. Door hun kordate handelen hebben zij levensreddend werk verricht. Zelden mensen gezien die met zoveel toewijding en passie hun vak uitoefenen. Nogmaals dank en met vriendelijke groet, mevrouw Spaan

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering