Prostaatkanker een Santeon behandeling Op de polikliniek Urologie in het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor een behandeling voor prostaatkanker die bij u past. De ontwikkelingen op het gebied van prostaatkanker gaan snel en niet elk ziekenhuis biedt dezelfde mogelijkheden. Het is goed om te weten welke behandelingen er voor u zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Om dit goed in kaart te brengen bent u welkom bij één van onze specialisten.

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat, een klier met de vorm en grootte van een kastanje die rondom de urinebuis ligt. Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Per jaar krijgen meer dan 10.000 mannen in Nederland prostaatkanker. 70 procent van deze mannen is ouder dan 65 jaar.

Oorzaak

Het is nog niet precies duidelijk wat de oorzaak is van prostaatkanker. Eén van de mogelijke oorzaken is leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe groter de kans is dat u prostaatkanker krijgt. Mogelijk dat verandering in de hormonen en een bepaalde leefstijl ook een rol spelen. Prostaatkanker komt vaker voor bij mannen in West-Europa en de Verenigde Staten. Soms kan erfelijkheid ook een rol spelen bij het krijgen van prostaatkanker.

Klachten/symptomen

Mannen krijgen niet altijd klachten van prostaatkanker. Meestal ontwikkelt prostaatkanker zich langzaam en zijn er geen duidelijke symptomen. Prostaatkanker wordt vaak ontdekt als mannen naar de huisarts gaan met plasklachten. Deze klachten wijzen niet direct op prostaatkanker, ze kunnen namelijk ook horen bij een ontsteking van de prostaat of een goedaardige prostaatvergroting.

Voorbeelden van deze symptomen kunnen zijn:

 • Pijn bij het plassen
 • Pijn bij de zaadlozing
 • Bloed bij de urine of sperma
 • Zwakke urinestraal en/of langere tijd nodig hebben om te plassen
 • Niet goed kunnen beginnen met plassen
 • Niet goed uit kunnen plassen
 • Vaker het gevoel hebben te moeten plassen
 • Nadruppelen
 • Incontinentie

Onderzoek bij prostaatkanker

Om de diagnose prostaatkanker te kunnen stellen, zijn verschillende onderzoeken nodig. Hierbij kan het gaan om één of meer van de volgende onderzoeken:

 • Bloedonderzoek PSA (prostaat specifiek antigeen)
  PSA is een normaal eiwit dat bij iedere man in hoge concentratie in de prostaat aanwezig is. Het PSA heeft als functie om het sperma vloeibaar te houden. Bij alle aandoeningen van de prostaat kan het PSA in het bloed verhoogd zijn. Dus bij prostaatontsteking, prostaatkanker en bij prostaatvergroting kan het PSA hoger zijn dan normaal. PSA is specifiek voor de prostaat, maar niet voor een ziekte.
 • Rectaal toucher
  Een belangrijk onderdeel van de diagnostiek naar prostaatkanker is het rectaal toucher. Hierbij wordt met de vinger via de anus de prostaat gevoeld en beoordeeld op onregelmatigheden.
 • Echo prostaat
  Met behulp van dit inwendig (via de anus) onderzoek kan de arts de prostaat en de omgeving ervan afbeelden. Dit gebeurt met ultrageluidsgolven. Meer informatie leest u in de folder Echografie van de prostaat.
 • MRI prostaat
  MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het houdt in dat er afbeeldingen gemaakt worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven. Op deze manier kunnen we bepaalde delen van het lichaam zichtbaar maken die met röntgenstralen of echografie niet te zien zijn. Voorafgaande aan prostaatbiopten wordt tegenwoordig in vrijwel alle gevallen eerst een MRI-scan van de prostaat gemaakt. Hierdoor is de uroloog geïnformeerd of er een afwijking te zien is, maar ook waar deze afwijking zit. Klik hier voor meer informatie over een MRI-scan.
 • (MRI gefuseerde) Transrectale prostaatbiopten
  Om te bepalen of een verdachte afwijking prostaatkanker is, moet er weefsel worden afgenomen (door middel van echogeleide prostaatbiopten) dat onder de microscoop wordt onderzocht. Dit gebeurt meestal onder geleide van een echografie. Soms is de verdachte afwijking echter niet te zien met echografie. Deze afwijking is dan alleen zichtbaar op een MRI-scan. Beelden van de MRI kunnen dan gefuseerd worden over de echo beelden die bij u worden gemaakt, zo kunnen er zeer nauwkeurige biopten worden afgenomen. In uitzonderlijke gevallen moeten biopten onder MRI-geleide worden verricht. Meer informatie leest u in de folders Biopsie van de prostaat onder MRI-geleide en Transrectale prostaatbopsie .
 • PSMA/PET/CT
  Bij een PSMA-PET/CT wordt er een radioactief-gelabelde stof (PSMA) toegediend wat vooral bindt aan prostaatkankercellen. Nadat het PSMA is toegediend, wordt er een scan gemaakt waarop gezien kan worden waar dit middel zich focust. Dit geeft aanwijzingen in hoeverre de prostaatkanker al dan niet uitgezaaid is. Meer informatie leest u in de folder PET/CT PSMA
 • Botscan
  Een skeletscintigrafie of botscan is een onderzoek waarbij het skelet met behulp van een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof zichtbaar wordt gemaakt. Nadat deze stof via een injectie is toegediend, ontstaat in het skelet een kleine hoeveelheid straling. Een speciale camera (de gammacamera) registreert deze straling en verwerkt deze tot een zichtbaar beeld. Meer informatie leest u in de folder Skeletscintigrafie.
 • Lymfeklierverwijdering
  Bij deze operatie worden de lymfklieren in het bekken verwijderd. Vervolgens worden deze lymfeklieren onder de microscoop onderzocht om er zeker van te zijn of er wel of geen uitzaaiingen in de lymfeklieren aanwezig zijn. Meer informatie leest u in de folder Kijkoperatie voor verwijdering van de lymfeklieren bij prostaatkanker.

Prostaatkanker? Ik schrok me een ongeluk!”

Albert van der Veen is in het Catharina Kanker Instituut geopereerd aan zijn prostaat. Bekijk zijn video

Behandelingen bij prostaatkanker

Na de onderzoeken ziet uw behandelend uroloog u terug op de polikliniek om de uitslag te bespreken. Alle behandelingsopties worden samen met u en ook met de verpleegkundig consulent doorgenomen zodat we tot een verantwoorde keuze komen. Om te ondersteunen bij het maken van deze keuzen bieden we u ook keuzehulp aan. Alle patiënten met prostaatkanker worden besproken in ons wekelijks multidisciplinair overleg, waarbij alle betrokken vakgroepen bij betrokken zijn (zoals onder andere de behandelend uroloog, medisch oncoloog, radiotherapeut, patholoog-anatoom en radioloog). Zo komen we samen tot het beste behandeladvies voor de individuele patiënt.
Wanneer de prostaatkanker nog niet is uitgezaaid, zijn meerdere opties mogelijk:

Als genezing onmogelijk blijkt, richt de behandeling zich op het remmen van de ziekte en/of verlichten van de klachten (palliatieve behandeling). In deze fase kan hormoontherapie, chemotherapie of bestralen een mogelijkheid zijn.


Catharina Ziekenhuis geeft openheid over kankerzorg

Wat zijn de effecten van een behandeling op de kwaliteit van leven en de levensverwachting? Het Catharina Ziekenhuis presenteert binnen Santeon, het samenwerkingsverband tussen zeven topklinische opleidingsziekenhuizen, sinds 2014 de uitkomstindicatoren voor behandeling van prostaat- en longkanker. Met deze uitkomstindicatoren komt informatie beschikbaar over de effecten van een behandeling voor patiënten. Wat is het risico op complicaties, hoe lang leeft de patiënt na behandeling en wat is de kwaliteit van leven? Essentiële informatie voor patiënten, verwijzers, zorgverzekeraars en ook voor de ziekenhuizen zelf.

Uniek is dat de Santeon ziekenhuizen op deze manier openheid geven over hun behandelingsmethoden en resultaten. We stellen de patiënt centraal, en dus is dit soort informatie belangrijker dan de meeste procesindicatoren, zoals wachttijden en doorlooptijden. Deze informatie is verwerkt in het Santeon-boek Zorg voor Uitkomst.

Bekijk het uitkomstenboek prostaatkanker 2016

Bekijk het uitkomstenboek prostaatkanker 2014

Bekijk het uitkomstenboek 2013

www.santeonvoorprostaatkanker.nl, de samenwerking van zeven Santeon Ziekenhuizen voor een betere behandeling


Veel gestelde vragen over prostaatkanker met het antwoord van de specialist

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is bij mannen de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Per jaar krijgen ongeveer 10.000 mannen in Nederland prostaatkanker.

Bekijk de live uitzending van App de Expert met uroloog Eric Vrijhof.

Lees meer over deze uitzending

ProstaatKankerStichting.nl

Deze uitzending wordt gemaakt in samenwerking met  de ProstaatKankerStichting.nl. Ben je op zoek naar informatie over prostaatkanker, bezoek dan de website: www.prostaatkankerstichting.nl.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (6)

plaats reactie

Willy De laat

Ik ben geopereerd door dr. Vrijhof en na de behandeling door dr. De Wildt waarvan ik goede informatie krijg daar ben ik ze heel dankbaar voor.

P.W.W. Snelders

Ben zeer te spreken over de behandeling en de uitleg van de behandeling. De waardering is een 10

P.W.W. Snelders

Zeer tevreden over de behandeling en over de uitleg door de geneesheren

Gerard Arens

Waardering

Zeer tevreden, alles goed gegaan. Opvang was zeer goed, kan weer verder

P.W.W. Snelders

Mijn blaaspoliepen zijn met twee operaties en met 6 bcg spoelingen geheel verwijderd en mijn prostaatkanker is 35 keer behandeld. Daar ben ik drs. M. Kuenen en dr. E. Vrijhof heel dankbaar voor.

Walter Wijnen

Waardering

Ik ben in 2011 behandeld d.m.v. 36 bestralingen tot op heden is alles nog onder controle de begeleiding vond ik super alles duidelijk uitgelegd en vriendelijke medewerkers. Topper 10 punten

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering