Ga direct naar:

De complexe operatie die nodig is om maagkanker te verwijderen mag niet in ieder ziekenhuis worden uitgevoerd. Het Catharina Ziekenhuis mag dit wel en is met 45 operaties per jaar een van de grootste centra van Nederland.

Wat is maagkanker?

Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag. Er bestaan verschillende soorten maagkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. De diagnose maagkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 1500 Nederlanders gesteld en komt twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. In de meeste gevallen gaat het om mensen van 60 jaar en ouder.

De diagnose maagkanker

Om de diagnose maagkanker te kunnen stellen, vinden diverse onderzoeken plaats waaronder in ieder geval een gastroscopie met biopsie en CT-scan. Bij de meeste patiënten voeren we voordat de behandeling begint een kijkoperatie uit.

Doordat maagkankerzorg in gespecialiseerde handen ligt kunnen wij ‘state of the art’-zorg bieden. Maar omdat alleen het beste goed genoeg is voor de patiënt, proberen we met wetenschappelijk onderzoek die hoge kwaliteit nóg verder op te schroeven."

dr. Misha Luyer Chirurg

Waarom behandeling in het Catharina Ziekenhuis?

Er is in Nederland afgesproken dat de chirurgische behandeling van maagkanker alleen in ziekenhuizen wordt uitgevoerd die minimaal 20 operaties per jaar uitvoeren. Het Catharina Ziekenhuis beschikt over zeer ervaren, kundige specialisten en heeft daarom afspraken gemaakt met de omliggende ziekenhuizen om de operaties voor maagkanker uit te voeren. Mede daardoor worden er hier meer dan 35 per jaar verricht. Hiermee is het Catharina Ziekenhuis een van de grootste centra in Nederland. Patiënten worden vanuit de hele regio verwezen naar het Catharina Ziekenhuis voor een maagresectie. Middels video-conferencing vindt wekelijks overleg plaats tussen de diverse specialisten uit de regio. Op deze manier is de onderlinge samenwerking optimaal en wordt de zorg voor patiënten zo efficiënt mogelijk georganiseerd.

Behandelmogelijkheden

De beste behandeling voor maagkanker is chemotherapie gevolgd door een operatie en daarna nog eens chemotherapie. Afhankelijk van uw conditie en leeftijd kan dit aangepast worden. Indien u bent verwezen vanuit een ander ziekenhuis, dan krijgt u de chemotherapie in uw eigen ziekenhuis. De operatie wordt altijd in het Catharina Ziekenhuis gedaan, afhankelijk waar de tumor zit, wordt de maag gedeeltelijk of geheel verwijderd.

Opleidingscentrum

Maagoperaties kunnen op de traditionele (open) manier worden uitgevoerd of via een kijkoperatie. Een maagoperatie via een kijkoperatie is een relatief nieuwe techniek met als voordeel dat u minder littekens aan de operatie overhoudt en waarschijnlijk sneller herstelt. De chirurgen uit het Catharina ziekenhuis beheersen deze techniek en trainen chirurgen uit andere ziekenhuizen om de kijkoperatie voor maagkanker goed en veilig te kunnen uitvoeren. Er wordt ook een wetenschappelijk onderzoek verricht waarin onderzocht wordt of de kijkoperatie beter is dan de traditionele operatie voor maagkanker. 

Gedreven door het leven

Bevlogenheid en gedrevenheid zit in het DNA van de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Gedrevenheid om het beste uit onszelf te halen en onze patiënt elke keer opnieuw de best mogelijke zorg te geven. Want gezondheid, en daarmee het leven zelf, is ons belangrijkste goed. Catharina Ziekenhuis, Gedreven door het leven.

> 45

Maagkankeroperaties per jaar

Chirurgen van het Catharina Kanker Instituut voeren ruim 45 (complexe) maagkankeroperaties per jaar uit. Dat is ver boven de landelijke norm, die is vastgesteld op 20 operaties. Het Catharina Ziekenhuis is hiermee het grootste maagkankercentrum van Nederland.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering