Buikvlieskanker

Catharina Kanker Instituut

Ga direct naar:

Buikvlieskanker wordt veroorzaakt door uitzaaiingen op het buikvlies die ontstaan uit tumoren in de buik. Tot enkele jaren geleden waren patiënten met buikvlieskanker niet meer te genezen. Dankzij de HIPEC-behandeling, één van de specialisaties van het Catharina Ziekenhuis, kan een deel van deze patiënten toch behandeld worden.

Wat is buikvlieskanker?

Het buikvlies is het vlies dat de binnenkant van de buikholte en de buitenkant van de daarin liggende organen bekleedt. Patiënten met een tumor in de buik - onder meer maag, darm, lever en alvleesklier - hebben kans op uitzaaiingen op het buikvlies. Die uitzaaiingen noemen we buikvlieskanker. Uitzaaiingen op het buikvlies komen relatief vaak voor en zorgen voor een slechte overlevingsduur.


Toch overlevingskansen door HIPEC

Tot enkele jaren waren patiënten met buikvlieskanker niet meer te genezen. Onderzoek in het Catharina Ziekenhuis heeft echter aangetoond dat als de uitzaaiingen ontstaan uit kanker in de dikke darm of blinde darm, er behandeling mogelijk is met de HIPEC-behandeling. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Dit is een complexe oncologische ingreep die slechts in zes Nederlandse ziekenhuizen wordt uitgevoerd. Het Catharina Ziekenhuis is op dit gebied één van de grootste.

Patiënten krijgen soms in het ziekenhuis of van de huisarts te horen dat ze niet meer behandeld kunnen worden of dat de behandeling voor hen te zwaar zal zijn, terwijl dat niet in alle gevallen waar is. Het is daarom van belang dat over patiënten die in aanmerking zouden kunnen komen, meteen wordt overlegd met een gespecialiseerd centrum, zoals het Catharina Kanker Instituut."

dr. Ignace de Hingh Chirurg 

HIPEC in de media

Er gloort hoop voor patiënten bij wie darmkanker is vastgesteld met uitzaaiingen naar het buikvlies. Dat berichtte het Eindhovens Dagblad op zaterdag 31 maart 2012 toen arts-onderzoeker Yvonne Klaver van het Catharina Ziekenhuis aantoonde dat een HIPEC-operatie effect heeft. Het Eindhovens Dagblad interviewde arts-onderzoeker Yvonne Klaver en oncologisch chirurg Ignace de Hingh. De artikelen zijn hieronder terug te vinden.


Eerste cijfers

In 2015 publiceerde het Catharina Ziekenhuis de eerste cijfers van de HIPEC-behandeling. Daaruit bleek dat door een HIPEC-behandeling te ondergaan de overlevingskans na vijf jaar nu 25-30 procent is. De gemiddelde overlevingsduur is gestegen van 6 naar 36 maanden. Veel media, waaronder de NOS, Telegraaf en het Eindhovens Dagblad hadden ruim aandacht voor deze doorbraak en interviewden chirurg Ignace de Hingh. De artikelen uit het Eindhovens Dagblad, De Telegraaf en NOS.nl zijn hieronder terug te vinden.

Buikvlieskanker is toch te genezen (Eindhovens Dagblad)

Langer leven met buikvlieskanker (De Telegraaf)
Grotere overlevingskans uitgezaaide darmkanker (NOS.nl)

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering