Operatie met een operatierobot

Catharina Kanker Instituut

Ga direct naar:

Complexe kankeroperaties kunnen in ons ziekenhuis uitgevoerd worden met een operatierobot.  In het Catharina Ziekenhuis werken de chirurgen sinds maart 2019 met de Da Vinci Xi robot. Met deze robot beschikt het Catharina Ziekenhuis over de meest geavanceerde robotchirurgie van dit moment.

Welke operaties worden uitgevoerd met de robot?

Op dit moment wordt de operatierobot in het Catharina Ziekenhuis gebruikt bij:

In het Santeon ziekenhuis CWZ Nijmegen gebruiken onze urologen al jaren dezelfde robot om prostaatkankeroperaties uit te voeren.

Prostaatkanker operatie bij Prosper

Prosper logoProstaatkankeroperaties worden door onze eigen urologen uitgevoerd binnen Prosper.  Prosper is een unieke samenwerking tussen het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Radboudumc. Door de concentratie van complexe zorg, kunnen wij patiënten met prostaatkanker beter behandelen. De operatie vindt plaats op de locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over Prosper, samenwerkende prostaatkanker klinieken.

Bediening van de robot

De chirurg zit met zijn hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de patiënt. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht.

Door subtiele vingerbewegingen stuurt de chirurg de instrumenten, waardoor hij de patiënt nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot ‘normale’ kijkoperaties beschikt de specialist over een uitvergroot 3D-beeld. Ook zijn de moeizaam bereikbare plekken met de robot nog gemakkelijker te bereiken.

Terugkijken: operatie door een operatierobot

Tijdens de Dutch Technology Week in mei 2019 heeft het Catharina Ziekenhuis live een baarmoederverwijdering met behulp van robotchirurgie uitgezonden. Kijkers konden live vragen stellen aan gynaecoloog dr. Dorry Boll in de operatiekamer. Kijk hier de hele operatie terug.

Deel deze pagina