Ga direct naar:

Met chemotherapie wordt de behandeling van kanker met medicijnen bedoeld. Chemotherapie is naast chirurgie en radiotherapie één van de drie pijlers voor de behandeling van patiënten met kanker.

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest toegepaste manier om kanker te behandelen. Nadat de medicijnen bij u zijn toegediend, komen ze in het bloed terecht. Via het bloed worden zij door het hele lichaam verspreid en kunnen zij bijna overal in het lichaam kankercellen bereiken. Cytostatica grijpen in op het groeiproces van kankercellen. Sommige tasten de kankercel aan op het moment dat deze zich deelt. Andere werken op een ander tijdstip. Er zijn tientallen verschillende soorten cytostatica. Welke u krijgt hangt af van de soort kanker. Vaak krijgt u een combinatie van cytostatica voor een zo goed mogelijk resultaat.

Chemokuur

U krijgt deze behandeling als kuur. Dit betekent dat u altijd een periode medicijnen krijgt en een periode niet. U krijgt bijvoorbeeld een week medicijnen en heeft daarna 3 weken rust. U krijgt zo’n chemokuur meestal een paar keer achter elkaar.

Meer informatie


Intraperitoneale chemotherapie

Intraperitoneale chemotherapie is een chemotherapie die rechtstreeks in de buikholte wordt toegediend. Dit kan onder bepaalde omstandigheden worden toegepast bij eierstokkanker. Standaard wordt de chemotherapie via een infuus in de arm toegediend, maar uit onderzoek is gebleken dat toediening in de buikholte veel betere resultaten oplevert. Meer informatie leest u in de folder.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (3)

plaats reactie

wim kitzen

Waardering

Ben in 2018 behandeld voor darmkanker en de daarbij behorende chemokuur, is een fijn ziekenhuis voelde me op mijn gemak ondanks dat dit mijn eerste operatie en ziekenhuis opname was bedankt aan allen die mij hebben bijgestaan zowel artsen en verplegend personeel.

Arie van Soest

Waardering

In 2005 werd bij mij non-hodgkin lymfeklierkanker geconstateerd. Ondanks enkele tegenslagen, maar vooral door de zeer goede persoonlijke zorg en behandelingen, heb ik nu jaren later nog goede herinneringen aan die tijd.

Geert Kusters

Waardering

Een hele fijne afdeling die naar je luistert, je op je gemak stelt en zeer professionele verpleegkundige en artsen. Ik ben hier uiterst tevreden over.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering