Brachytherapie bij prostaatkanker

Catharina Kanker Instituut

Ga direct naar:

Brachytherapie is een vorm van (inwendige) bestraling. Bij deze behandeling worden de radioactieve zaadjes, jodium-125, in de prostaat gebracht. De zaadjes geven op deze manier de straling direct aan de prostaat af, zodat het omliggend weefsel, zoals de blaas en darmen minder straling vangen.

De jodium-125 zaadjes hebben een half waarde tijd van 60 dagen, dit wil zeggen dat de radioactiviteit na 2 maanden de helft is en na een half jaar nog maar 12,5% van de radioactiviteit aanwezig is.

Deze behandeling wordt al vele jaren toegepast in ons ziekenhuis. Inmiddels hebben er al meer dan 1500  plaatsgevonden.

Voorbereiding

Om te kijken of u in aanmerking komt voor de brachytherapie mogen er geen ernstige plasklachten en een te grote prostaat zijn. Om dit in kaart te brengen vindt er een uitgebreide echo van de prostaat plaats. Hierbij wordt de grootte van uw prostaat nauwkeurig opgemeten. Ook wordt in kaart gebracht hoe krachtig uw straal is en of volledig uit heeft geplast.

Hierna volgt er een gesprek met de uroloog of verpleegkundig specialist en met de radiotherapeut. Hierbij krijgt u uitgebreide uitleg over de behandeling en kunt u al uw vragen stellen.

In de folder Echografie van de prostaat bij brachytherapie leest u meer informatie over dit onderzoek.

De behandeling

Voor de behandeling wordt u één nacht opgenomen. Het plaatsen van de zaadjes gebeurt onder narcose. Met naalden worden de zaadjes via de huid tussen anus en balzak in de prostaat gebracht. De ingreep duurt ongeveer twee uur. Hierna gaat u naar de verpleegafdeling. De volgende dag mag u naar huis zodra u goed heeft kunnen plassen.

Bijwerkingen en gevolgen

De meest vookomende bijwerkingen van de brachytherapie zijn plasklachten. Daarnaast kunt u ook darmklachten en erectieproblemen ervaren.

In verband met de geringe hoeveelheid radioactiviteit die u met zich meedraagt krijgt u leefregels voor de eerste drie maanden. Deze radioactiviteit levert verder geen gevaar op voor u of voor uw naaste omgeving. Controles na de operatie vinden plaats via het brachy spreekuur met de verpleegkundig specialist.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering