Het Catharina Ziekenhuis is hét gespecialiseerde centrum als het om de HIPEC-behandeling gaat. De HIPEC-behandeling wordt maar in enkele ziekenhuizen uitgevoerd. De behandeling is een heel complexe oncologische ingreep, bedoeld voor patiënten met kanker in het buikvlies (buikvlieskanker) waarvan de oorsprong is ontstaan in de dikke darm, blinde darm of de eierstokken. Het Catharina Ziekenhuis heeft ruime ervaring met deze behandeling.

Wat is HIPEC?

Kankerpatiënten met uitzaaiingen in het buikvlies hadden tot enkele jaren geleden geen kans meer op genezing. Door de HIPEC-procedure kunnen patiënten bij wie die buikvlieskanker de oorsprong vindt in de dikke darm, blinde darm of eierstokken, toch nog worden behandeld. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Bij de HIPEC-procedure gaat de chirurg ervan uit dat als hij tijdens een operatie de zichtbare tumoren heeft weggehaald, er nog onzichtbare kankercellen achterblijven in de buik. Om deze te kunnen verwijderen, spoelt hij de buik vervolgens met verwarmde chemotherapie. Mogelijk wordt voorafgaand aan de HIPEC-behandeling een kijkoperatie uitgevoerd om de situatie in de buik goed te kunnen beoordelen.

bron: Omroep Brabant

Je blijft altijd kankerpatient. Maar ik laat mijn leven er niet door bepalen”

Math Coenen uit Baarlo onderging in 2009 een HIPEC-operatie in het Catharina Ziekenhuis. Lees het verhaal

Onderzoek

Het Catharina Ziekenhuis doet continu onderzoek rondom de HIPEC-behandeling. Artsen en andere professionals (in opleiding) zijn continu op zoek om de behandeling nog meer te optimaliseren.

HIPEC in de media

Er gloort hoop voor patiënten bij wie darmkanker is vastgesteld met uitzaaiingen naar het buikvlies. Dat berichtte het Eindhovens Dagblad op zaterdag 31 maart 2012 toen arts-onderzoeker Yvonne Klaver van het Catharina Ziekenhuis aantoonde dat een HIPEC-operatie effect heeft.
Het Eindhovens Dagblad interviewde arts-onderzoeker Yvonne Klaver en oncologisch chirurg Ignace de Hingh. Het artikel is hieronder terug te vinden.

In 2015 publiceerde het Catharina Ziekenhuis de eerste cijfers van de HIPEC-behandeling. Daaruit bleek dat door een HIPEC-behandeling te ondergaan de overlevingskans na vijf jaar nu 25-30 procent is. De gemiddelde overlevingsduur is gestegen van 6 naar 36 maanden.
Veel media, waaronder de NOS, Telegraaf en het Eindhovens Dagblad hadden ruim aandacht voor deze doorbraak en interviewden chirurg Ignace de Hingh. De artikelen uit het Eindhovens Dagblad, De Telegraaf en NOS.nl zijn hieronder terug te vinden.

Buikvlieskanker is toch te genezen (Eindhovens Dagblad)

Langer leven met buikvlieskanker (De Telegraaf)
Grotere overlevingskans uitgezaaide darmkanker (NOS.nl)

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (5)

plaats reactie

ARIE TEUNISSEN

Lieve en deskundige mensen van het Catharina Ziekenhuis, Ik ben voor ongeveer voor 3 jaar terug geopereerd voor uitgezaaide darmkanker door chirurg De heer Nieuwenhuys (wat een geweldige kundige man is dit) Ik voel mij tot heden goed, ik wens jullie allen fijne feestdagen. Arie Teunissen

Monique Geraets Selen

In november 2012 onderging ik een hipec operatie. In augustus was er een tumor verwijderd in mijn buik. Deze bleek er al 12 jaar gewoekerd te hebben als gevolg van een poliep in de dikke darm die door de darmwand was gekomen. In Venlo werd ik geopereerd door dr, Vogelaar en kreeg ik mijn stoma op mijn verjaardag 27 augustus 2012. Er bleken echter uitzaaiingen op o.a. Het buikvlies te zitten. Na overleg met Eindhoven dr Nienhuis werd er besloten voor een hipec te gaan. De operatie was pittig. Het herstel verliep goed. Wel ben ik erg vermoeid gebleven maar dankbaar dat ik er zes en eenhalf jaar nog steeds ben. Mijn controles vinden elk half jaar in Venlo plaats.

Sjaak van Laer

Waardering

Op 23 december 2011 heb ik een Hipec-operatie gehad door dr. De Hingh en zijn team. Ik had uitgezaaide dikke darmkanker en dan zijn de vooruitzichten niet zo geweldig. De Hipec-operatie is best heftig maar ondanks dat ging het herstel toch nog snel. Ik ben nu bezig met mijn achtste jaar na de Hipec-operatie en ik werkte een half jaar na de operatie weer volledig. Iedere dag ben ik nog dankbaar dat in 2011 in het Catharina Ziekenhuis mijn leven is gered door het geweldige team van dr. De Hingh.

Monique Timmers

Waardering

Eind 2014 heeft mijn man (nu bijna 50 jaar oud) na dunne darm kanker en uitzaaiing in het buikvlies een HIPEC ondergaan. Op dat moment zag het er allemaal niet zo rooskleurig uit.. gemiddelde levensverwachting van 3 jaar.. dat viel wel even koud op het dak. Begin 2015 begonnen met de chemo tot eind 2016. Nu begin 2018 is het allemaal nog steeds stabiel zonder enig medicijn en is er eigenlijk niets meer te zien op de CT scan. Tumorwaarde is ook weer gedaald. Blij dat we toen hebben besloten om een HIPEC te laten uitvoeren en dat dat ook kon!!

Corrie Oostdijk

Waardering

Op 13 september 2013 heb ik een HIPEC-behandeling gehad. Bij mij was pseudomyxoma peritonei (een vorm van buikvlieskanker) ontdekt. Ik ben doorgestuurd naar het Catharina Ziekenhuis, daar ben ik geopereerd. Ze hebben onder andere mijn milt er uitgehaald. Ook heb ik de HIPEC-behandeling gekregen. Toen ik op de operatietafel lag, daalde bij mijn bloeddruk heel snel. Gelukkig hebben ze het weer goed gekregen, anders was ik er niet meer geweest. Als je mij in 2013 had gezien: ik werd steeds dikker op een geven moment was ik heel erg dik het leek wel of ik zwanger was van een drieling. Dankzij mijn allerbeste vriendin leef ik nog want zij heeft mij naar mijn huisarts gestuurd. Ikzelf had nergens last van, ik had geen pijn. Ik ben mijn vriendin nog steeds heel erg dankbaar en werk inmiddels 32 uur. Ik ben voor vijftig procent afgekeurd, ben nog altijd heel erg moe. Het heeft op mij veel impact gehad. Ik heb in dat jaar een hoop meegemaakt. Ook is er een week voor de operatie een oom van mij overleden aan kanker. Ik moet oppassen als ik ziek word en koorts krijg, dat is voor mijn heel gevaarlijk. Ik moet dan een bepaald medicijn innemen en gelijk een dokter bellen en zeggen dat ik mijn milt kwijt ben. Ik moet elk jaar twee keer voor controle naar het ziekenhuis. Tot nu toe is het stabiel daar ben ik heel erg blij mee.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering