Endoscopisch onderzoek

Catharina Kanker Instituut

Ga direct naar:

De afdeling Endoscopie is onderdeel van Maag-, Darm-, en Leverziekten (MDL). Op deze afdeling voeren MDL-artsen onderzoek en behandelingen uit aan de binnenkant van uw darm, met name bij verdenking van darmkanker. Met de nieuwste technieken is het mogelijk uw hele maagdarmstelsel in beeld te brengen.

Wat is een Endoscopisch onderzoek?

Endoscopie is de verzamelnaam voor een bepaalde techniek. Een arts bekijkt en behandelt de binnenkant van uw darm via een flexibele slang (endoscoop). Aan het einde van de flexibele stang zit een camera. Een endoscopie kan via de mond, de anus of de neus plaatsvinden. Wij doen dit om bijvoorbeeld een bloeding te stelpen of poliepen (uitstulpingen) in de dikke darm te verwijderen.

Bijzondere endoscopieën en behandelingen

In het Catharina Ziekenhuis zijn enkele bijzondere endoscopieën mogelijk, die slechts in enkele ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd. Zo is ook de dunne darm toegankelijk geworden voor endoscopisch onderzoek. Zelfs behandelingen zijn op deze wijze mogelijk. Het Catharina Ziekenhuis heeft hiermee op dit moment alle endoscopische onderzoek- en behandelmogelijkheden ter beschikking:

  • videocapsule endoscopie: Met een camera in een doorslikbare capsule maken we per seconde twee foto’s. Zo worden tijdens de reis door de dunne darm wel 70.000 foto’s gemaakt.
  • dubbelballon enteroscopie: Bij deze techniek monteren we twee ballonnen aan een endoscoop. Zo kunnen we de dunne darm, die vier tot zes meter lang is, onderzoeken en behandelen.
  • endoscopische echografie: Met een speciale endoscoop kan een echo van tegen de darm gelegen organen gemaakt worden. Ook zijn hiermee behandelingen mogelijk, zoals het verkrijgen van weefsel uit een gezwel.
  • endoscopische mucosale resectie (EMR): Hierbij nemen we slokdarmkanker van binnenuit weg. Een zware slokdarm-operatie is niet meer nodig.
  • radiofrequente ablatie (RFA): met geluidsgolven wordt hiermee een zogeheten Barrett-slokdarm behandeld.

Deel deze pagina

Reacties op dit onderzoek (1)

Gerrit Kauffeld

Waardering

Ben behandeld i.v.m. stuk vlees dat bleef zitten halverwege m’n slokdarm. Ik vond het heel heftig deze behandeling te moeten ondergaan. Maar het voorbereidend gesprek en de uitleg over wat ging gebeuren waren heel duidelijk en geruststellend. Ondersteuning tijdens de behandeling ervoer ik als heel prettig.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering