Röntgenonderzoek

Catharina Kanker Instituut

Binnen de röntgenonderzoeken op de afdeling Radiologie wordt er onderscheid gemaakt tussen röntgenfoto’s en doorlichtingsonderzoeken.

Röntgenfoto

Een röntgenfoto maakt met name de botten en bepaalde andere weefsels zichtbaar, zodat er een diagnose gesteld kan worden. De radioloog maakt een verslag van de röntgenfoto. Uw behandelend arts zal de uitslag van de röntgenfoto met u bespreken. Meer informatie over de verschillende onderzoeken vindt u in de patiëntenfolders.

Doorlichtingsonderzoek

Tijdens een doorlichtingsonderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling en meestal  een contrastmiddel om organen en andere weefsels zichtbaar te maken. Tevens kan met behulp van doorlichting een beweging van een orgaan of contrastmiddel worden bekeken. Hierdoor kan de arts beoordelen of er afwijkingen in de weefsels of organen zijn. Of u contrastmiddel toegediend krijgt, hangt af van het onderzoek.

Deze techniek wordt onder andere gebruikt voor:

  •  onderzoeken van het maag-/darmstelsel (bijvoorbeeld slikfoto’s)
  • onderzoek van de urinewegen, waaronder blaas en nieren
  • onderzoek van de bloedvaten
  • onderzoek van gewrichtsholtes (bijvoorbeeld arthrografie van de heup)

De duur van het onderzoek is afhankelijk van welk onderzoek u krijgt. Uw behandelend arts zal de uitslag van het onderzoek met u bespreken.

Meer informatie over de verschillende onderzoeken vindt u in de patiëntenfolders.

Deel deze pagina