Ga direct naar:

Een PET/CT-scan wordt vaak ingezet bij kanker of de verdenking daarop. Met name kankercellen hebben altijd een afwijkende stofwisseling. Door de combinatie van een PET-scan en een CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld. Het Catharina Ziekenhuis beschikt sinds juni 2015 als eerste in Nederland over de nieuwste generatie PET/CT-scanner.

Wat is een PET/CT-scan?

Een PET/CT-scan is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan in één apparaat. De combinatie van een CT-scan en een PET-scan in één apparaat heeft vele voordelen. Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels. Een PET-scan geeft juist een beeld van de stofwisseling van weefsels.

Wanneer een PET/CT-scan?

Een PET/CT-scan wordt vaak ingezet bij kanker of de verdenking daarop. Met name kankercellen hebben altijd een afwijkende stofwisseling. Door de combinatie van een PET-scan en een CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld. Bij patiënten waar eerder al kanker is vastgesteld, kan met behulp van de scanner worden onderzocht of chemotherapie en/of radiotherapie (bestraling) effect heeft gehad.

Met onze nieuwe PET/CT-scan kunnen we kankerhaarden tot drie millimeter ontdekken en precies lokaliseren. Daardoor kunnen de medisch specialisten van het Catharina Kanker Instituut patiënten beter behandelen."

Dirk Wyndaele, nucleair geneeskundige 

Ook voor patiënten met kransslagaderlijden is het apparaat een belangrijke aanwinst. Cardiologen en cardiothoracaal chirurgen van het Catharina Hart- en vaatcentrum kunnen met behulp van de afbeeldingen van de scanner nog gerichter dotteren en opereren.

Patiënten met geheugenstoornissen waarbij de oorzaak niet vastgesteld kan worden, kunnen een Alzheimer-test ondergaan met deze scanner. Met die test kan worden vastgesteld of een patiënt binnen nu en tien jaar mogelijk Alzheimer dementie ontwikkelt. Het Catharina Ziekenhuis is na het VU medisch centrum in Amsterdam het tweede ziekenhuis in Nederland dat een dergelijke test kan afnemen.

Het onderzoek

Met de PET/CT-scanner worden veel verschillende onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken verlopen niet allemaal op dezelfde manier. Wilt u weten hoe de verschillende onderzoeken met de PET/CT-scan verlopen? Bekijk dan de patiëntenfolders onderaan deze webpagina.

Nieuwste generatie PET/CT-scanner in Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis beschikt per juni 2015 als eerste in Nederland over de nieuwste PET/CT-scanner van GE Healthcare. Met het door GE geleverde apparaat kunnen kankercellen nóg eerder worden opgespoord.

Lees hier het persbericht over de nieuwe PET/CT scan  van het Catharina Ziekenhuis.

Deel deze pagina

Reacties op dit onderzoek (5)

plaats reactie

wilma machiels-kappel

Waardering

Petscan gehad en fantastisch geholpen door zeer vriendelijk en kwalitatief onderzoekers.

Annie Klaassen

Waardering

Vandaag PET/CT-scan gehad, heel vriendelijk en lief behandeld. Erg fijn.

andre van wijk

Waardering

Vanaf het eerste moment op deze afdeling alleen maar opgevangen door lieve mensen. Na het inbrengen van het infuus heerlijk een uur in alle rust gelegen, nog net niet in slaap gevallen. Voor de scan nog eens duidelijke uitleg gehad en me helemaal over kunnen geven aan de rust en ik had het geluk dat het slechts 20 minuten duurde.

Thea van Druenen

Vriendelijk behandeld door lieve mensen. Miste alleen het muziekje....50 minuten met alleen je gedachten duren heel lang. Radio geeft wat afleiding, jammer dat het er niet meer is.

Angela Bierens

Waardering

Ik heb hele erge claustrofobie en vandaag moest ik door de scan en ze gaan daar zo goed mee om. Dat is echt heel fijn. Lief personeel, dat is (zeker daar) heel veel waard.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering