Ga direct naar:

Met een echografie kan een ongeboren baby worden bekeken, maar kan de arts ook organen in het lichaam beoordelen en bijvoorbeeld een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Wat is echografie?

Echografie (ook wel echoscopie genoemd)is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoort u niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. 

Het onderzoek

Echografie is een eenvoudig, niet belastend onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De arts smeert een gel op uw huid. Hij beweegt een klein apparaatje dat geluidsgolven uitzendt over de huid. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s.

Aanvullend onderzoek

Als er een afwijking wordt gevonden, wordt soms meteen een punctie gedaan of een biopt genomen. Bij een punctie zuigt de arts met een spuit en een dunne naald celmateriaal of vloeistof op uit de afwijking. Bij een bioptie wordt een beetje weefsel uit een orgaan gehaald met een dikke naald.

Afhankelijk van welke organen bekeken moeten worden, kan een echografie onderzoek ongeveer een 15 tot 30 minuten duren. Uw behandelend arts zal de uitslag van het onderzoek met u bespreken.

Meer informatie over de verschillende onderzoeken vindt u in de patiëntenfolders.

Deel deze pagina

Reacties op dit onderzoek (1)

Maria Toirkens

Zeer deskundige geholpen. De assistente (Bernadette) vertelde alles heel duidelijk en professioneel. Ze was begaan en hield mijn hand vast. De dokter (Erik Kersten) was rustig en wist goed wat hij moest doen. Ondanks de slechte uitslag kijk ik met een fijn gevoel terug.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering