Met behulp van een bypass operatie kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis in het Hart- en Vaatcentrum kransslagadervernauwing behandelen. Onze artsen hebben veel ervaring met deze behandeling en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken om een bypass operatie uit te voeren.

Wat is een bypass operatie?

Een bypass operatie is een hartoperatie aan uw kransslagaderen waarbij de artsen van het Catharina Hart-en Vaatcentrum een omleiding maken. Tijdens de operatie plaatst de hartchirurg een stukje ader of slagader voorbij één of meerdere vernauwingen in uw kransslagader. Zo stroomt het bloed via een alternatieve route. Door deze bypass operatie heeft u geen last meer van kransslagadervernauwing.

Kransslagadervernauwing kunnen onze artsen ook behandelen door te dotteren.

Bij een bypass operatie maken onze chirurgen een omleiding met behulp van een stukje ader. Het bloed stroomt daardoor via een alternatieve route. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben we veel ervaring met deze operatie.”

dr. Pim Tonino Cardioloog

Onderzoeken voorafgaand aan een bypass operatie

Een of meerdere van deze onderzoeken hebben de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd om kransslagadervernauwing bij u vast te stellen:

Wanneer wordt een bypass operatie uitgevoerd?

U krijgt een bypass operatie als andere medicijnen u niet helpen, dotteren niet mogelijk is of als de vernauwingen van uw kransslagaders (op meerdere plekken) ernstig zijn. Uw hart krijgt door deze vernauwingen in uw kransslagaders te weinig bloed. Uw hart kan dan last hebben van een zuurstoftekort.

Ronnie Rooijendijk uit Gemert

Ik weet dat het Catharina Ziekenhuis op het gebied van cardiologie aan de top staat, dus ik was in het juiste ziekenhuis en onder behandeling van de juiste cardiochirurg.”

Ronnie Rooijendijk uit Gemert onderging een tweevoudige bypass operatie in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Ook werd zijn aortaklep gerepareerd en zijn verwijde aorta vervangen door een stuk buisprothese.

Veel ervaring met een bypass operatie

De specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum voeren honderden bypass operaties per jaar uit en hebben dan ook veel ervaring met het uitvoeren van deze operatie. Ons hart- en vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum. Het gespecialiseerde centrum van het Catharina Ziekenhuis is bovendien één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar nieuwe manieren om kransslagadervernauwing te behandelen.

Hoe wordt een bypass operatie uitgevoerd?

Er zijn twee methodes om aders bij kransslagadervernauwing met een bypass operatie om te leiden:

  • Een open hartoperatie: tijdens deze bypass operatie wordt de hart-longmachine gebruikt. De hart-longmachine neemt tijdelijk de functie van het hart en de longen over tijdens de operatie en het hart wordt stilgezet.
  • Octopusmethode: de bypass operatie vindt plaats terwijl het hart doorklopt. Het deel van het hart waar de chirurg de omleiding aanlegt, wordt met behulp van een speciaal apparaat (octopus genaamd) stilgelegd. De rest van het hart blijft normaal doorkloppen.

Onderzoek naar het effect van een bypass operatie

De artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum doen veel wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld naar een alternatieve manier om de verbinding tussen de omleiding en de kransslagader tot stand te brengen. Ook doen onze specialisten veel onderzoek naar het effect van de omleidingsoperatie op de duur, op de kwaliteit van het leven en welke risicofactoren daar een rol bij spelen. Over dit onderzoek zijn veel publicaties in internationale tijdschriften verschenen.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (31)

plaats reactie

Rene Kneepkens

Na vele dotterbehandelingen in de afgelopen 21 jaar (8) was een open hart operatie aanstaande. Op 21 mei jl. heeft het team van Joost ter Woorst en Ferry Akca deze klus ter hand genomen en middels een vlekkeloos verlopen operatie ben ik nu weer van alle smetten vrij en is de recuperatie in volle gang. Niet alleen de kennis en kunde, maar ook de alertheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid van allen hebben diepe indruk op mij gemaakt. Hartelijk dank hiervoor.

Anton Gelten

Waardering

Ook ik ben super geholpen, 3 omleidingen aangebracht door dokter Koene, ook nog eens een prettige man die mij in het voorgesprek alle vertrouwen gaf. Dat maakte het voor mij meteen een stuk lichter. Toen ik op de afdeling kwam merkte ik direct al de professionaliteit van het hele team. Ik ben uitstekend geholpen door kundige en prettige verpleegkundigen. Allemaal heel veel dank daarvoor!

wim vissers

Waardering

Eind september 2017 ben ik geopereerd door drs. Ter Woorst. 3 omleidingen en wegens een tumor ook de bovenste kwab van mijn linker long verwijderd. Drs. Ter Woorst is zowel long- als hartchirug, een unicum in Nederland. Ik heb de operatie ondergaan als een fluitje van een cent, alhoewel ik in mijn 80ste levensjaar ben. Met een week was ik weer thuis. Enorm veel lof voor de behandeling en het verblijf. Die Drs. Ter Woorst, wat een kei van een kerel en ook nog eens een prettig persoon. Catharina en Dhr. Ter Woorst, hartelijk dank!

Frank Van leuven

Waardering

Mijn dank gaat uit naar het medisch team van dokter Van Straten, hartchirurg in het Catharina Ziekenhuis. Ik ben op 4 januari 2018 binnengebracht in het ziekenhuis met ogenschijnlijk 4 kleine hartinfarcten in een tijdsbestek van een paar uur. Na de katheterisatie werd het plan al snel duidelijk: een openhart operatie met 4 omleidingen. Mijn wereld stortte in maar na gerust gesteld te zijn door mijn vrouw en kinderen en medische staf zag ik toch het zonnetje weer een beetje schijnen. Op 15 januari 2018 heb ik van de operatie niets mee gekregen. Ik werd weer wakker en mocht van Intensive Care af naar de zaal, op de 8e verdieping. Voorzichtig werd alles weer beter na 2 dagen uit bed weer je eigen ding doen wel alles langzaamaan maar oke. De derde dag zelf douchen heerlijk en spannend en kleine stukjes gaan wandelen over de gang. Op de 4e dag ontslaggesprek gehad en inderdaad: op 20 januari 2018 mocht ik weer naar huis. Ben nu 2 weken verder en ga met de dag vooruit. De pijn is bijna nihil hoef niet meer te hoesten. Lopen gaat met de dag vooruit, ik loop steeds verder dus ik wil hierbij heel de medische staf bedanken: dank jullie wel voor deze tweede kans, groetjes Frank.

Eef Van kessel-wismans

In dec. 2008. Open hartoperatie drs. ter Woorst. Niets dan lof, over de behandeling en drs. ter Woorst!! Veertien dagen geleden voor 't laatst bij mijn eigen cardioloog geweest, echo gemaakt, ziet er allemaal prima uit!!

Jimmy Streiff

Waardering

Heb 30 januari een hart operatie ondergaan met 5 omleidingen, mijn dank gaat uit naar het med. team en de verpleging. Het gaat nu goed met mij, werk al weer 100% sind juni. DANK JE WEL ALLEMAAL.

Henny van Veen

Waardering

In 2011 een openhartoperatie ondergaan na het mislukte dotteren alles ging heel snel de kransslagader knapte, maar ben er super geholpen. Complimenten voor het hele team.

Jan van Uden

Waardering

Op 10 maart 2017 ben ik, na een aantal dagen prima verzorging op de afdeling Cardiologie, geopereerd door dr. Tan en zijn team. De operatie van zes omleidingen is goed verlopen en na vier dagen kon ik alweer naar huis om verder aan te sterken en de conditie op te bouwen. Ik wil dr. Tan en zijn team en met name ook de anesthesisten die nogal veel werk hebben gehad om mij te intuberen, bedanken voor de geslaagde operatie. Zij hebben mij weer een nieuw actief leven gegeven. Ook de medewerkers van de afdeling Cardiologie hebben mij geweldig verzorgd. Catharina Ziekenhuis bedankt.

Frans van der Weerden

Waardering

Heb afgelopen week 17 mrt operatie gehad 6 x bypass. Wat een verwerking is dat ...je eten smaakt niet meer, doosjes vol pilletjes, zuurstof erbij en zo weer langzaam overeind komen met behulp van de medische staf en de verpleging stapje voor stapje ...je kunt niet liggen in je bedje met dat borstbeen ...je aders uit je been... maar door de inzet van al het personeel op afdeling 8 /39, mocht ik op vr 24 mrt weer naar huis en dat is wat je wil natuurlijk..... Zit nu lekker buiten in een luie stoel en wandel mijn meters op een pleintje achter mijn huis...neem op tijd rust, ga 's middags even slapen en met de liefde, volle verzorging van mijn vrouw hoop ik weer de oude te worden.... Catharina Ziekenhuis Eindhoven bedankt!!!!

Ton Reijnen

Waardering

6 juli 2015 geopereerd door drs. Lam. 5 omleidingen, super, hartelijk dank.

Jan van der Steen

Waardering

Gisteren bij de uitleg over de komende bypassoperatie geweest, was ontzettend bang maar door de goede voorlichting van alle medewerkers een stuk rustiger geworden. Mijn dank hier voor !

Carla Glänzer-Steenbrink

Waardering

Het is waar, ieder zijn vak! Maar dit moet je maar durven! Je hebt wel heel direct iemands leven in de hand. En dan de deskundigheid van het hele team op de afdelingen, ik ben niet gauw stil maar hier werd ik stil van!!! Het menselijk lichaam is een wonder maar als er iets niet goed gaat....los het maar weer op! Jullie zijn voor mij echte helden! Dank en het gaat u allen goed.

Leendert de Graaf

Waardering

Zeer goed ziekenhuis heel vriendelijk en goed personeel. Ik ben geholpen aan drie bypasses door dokter Lam en van Straten tot grote tevredenheid en de goede nazorg.

Hein van Deursen

Waardering

Ik heb op 12 Jan. 2016 een bypass operatie gehad, 2 omleidingen zijn gemaakt door drs. ter Woorst en ik voel mij nu helemaal goed. Dank je wel daarvoor.

Toon van Berlo

Waardering

In Mei 2013, na klachten, een drievoudige bypass operatie gehad. Helemaal gelukt! Ik ben zeer onder de de indruk geraakt van de kundigheid van het gehele team. Ook de voorlichting was top ! Niets dan lof !!!

Martin Nijssen

Waardering

Zeer goede voorlichting, zeer goede zorg en een voortreffelijke chirurg drs. ter Woorst

Fon van de Wouw

Waardering

Ik ben in 2011 met spoed geopereerd, door dr. Tan, omdat na mijn hartaanval bleek dat mijn aderen tot 90-80 en 75% dicht geslipt waren. Een 4-tal bypass omleidingen bleek hard nodig te zijn. Dr. Tan had een nieuwe methode gebruikt, en daarbij rekening gehouden met een cosmetische ingreep, waar ik hem nog altijd dankbaar voor ben. Deze man heeft niet alleen mijn leven nog kunnen redden, maar als ik een blouse wat open draag, is er van de incisie niets te zien. Jammer genoeg heb ik de voorbereiding nauwelijks of niet mee kunnen maken, omdat daar geen tijd voor was. Ook het filmpje waarin je kunt zien hoe een openhartoperatie in zijn werk gaat, heb ik niet kunnen bekijken. Graag zou ik dit alsnog willen zien. De nazorg is echter geweldig in dit klasse ziekenhuis!

Hay Hutjens

Waardering

Recent 4 omleidingen met kloppend hart ondergaan via team van drs. Bart Koene. Ik ben blij, niet alleen met de operatie maar zeker ook met de nazorg/verpleging in het Catharina Ziekenhuis.

Jack van de Wiel

In 2014 ben ik behandeld in het Catharina Ziekenhuis voor een hartinfarct met een bypass operatie, ik heb dr. Lam en haar team hiervoor nooit kunnen bedanken. Ik wil iedereen van het team hiervoor nog bedanken.

T. Wagemans-Koeleman

Waardering

Op 8-12-2015 kreeg ik een bypass operatie uitgevoerd door cardiothoracaal chirurg drs. ter Woorst en zijn team. Ben heel dankbaar voor de goede zorg.

Anthony Clark

Good

Leo Westra

Waardering

Ik ben op woensdag 13 Mei 2015 door het team van dokter Özdemir geopereerd en kreeg 5 omleidingen. Ik ben de dokter en zijn team zeer dankbaar, ik kan na 2 maanden alles weer. Ook de nazorg op de IC en op zaal was perfect, veel dank aan iedereen.

Theo Faassen

Waardering

Op 18 juli 2012 is bij mij een bypassoperatie met 4 omleidingen uitgevoerd. Alles is eigenlijk prima verlopen. In mijn ogen een topteam.

Gerrit Sanders

Geloof het of niet, maar op 1 April 2014 ben ik geopereerd en kreeg 5 omleidingen. Grote dank aan dr. Lam en haar team die mij gered hebben. Na 6 weken was ik al alweer volop in training om mijn conditie te herstellen. Op 10-jarige leeftijd kreeg ik te horen dat ik nooit oud zou worden en zie intussen heb ik mijn 75-jarige leeftijd gevierd. G. Sanders

Bert Keek

Waardering

Heb weinig of niets gemerkt van de hartoperatie, ga de 27e voor het eerst mijn levensredder ontmoeten. Verheug mij daar op!!!

Rene Vanderheyden

Waardering

In 2004 een open hartoperatie ondergaan in Catharina Ziekenhuis. Zeer tevreden over dit ziekenhuis.

Jan Hoefnagels

Mijn dank voor Dr. Elenbaas en zijn team. Ik ben geweldig geholpen en heb totaal geen bijwerkingen gehad op wat hallucinaties na. De genezing verloopt voorspoedig hoewel ik wel moet toegeven dat ik nogal ongedurig ben, maar ja goed werk heeft tijd nodig. Ook lof voor het verplegingteam, zeer behulpzaam en vriendelijk.

Sun Scharis

Waardering

Top team wat hier werkt mijn dank is zeer groot ook naar de chirurg in opleiding, dr. Bendermacher, voor mij bent u geslaagd, thanx.

Ton van de Ven

Half februari behandeld voor een hartinfarct, toen was al vastgesteld dat de andere kransslagader ook vernauwd was. Een tweede katheterisatie maakte helaas duidelijk dat er een bypass noodzakelijk was. Na de screening ben ik na 2 weken al behandeld, op donderdag werd ik geholpen. Voor mij was de korte route (op kloppend hart) gekozen, waardoor ik maandagochtend weer naar huis mocht. Supersnel en allemaal goed geregeld. Ik voel me goed.

Ton Driessen

Ik ben kort na een benauwd gevoel op de borst opgenomen (dezelfde dag nog). Kreeg ook al snel de juiste informatie voor de operatie. Ze hebben daarbij 3 omleidingen geplaatst en ik kan zeggen dat ik zeer verheugd ben om zo'n goed chirurgisch team in Nederland, en nog wel in de buurt, te mogen bezitten. Mijn complimenten aan het gehele team.

Jan van Empel

Waardering

Bij mij heeft op 19 juli 2012 een bypassoperatie plaatsgevonden met een 3-tal omleidingen. Vooraf aan de operatie, die al een kleine maand geleden was aangekondigd, krijg je en lees je véél informatie. Nu, na een geslaagde operatie heb ik vele artikelen nogmaals gelezen maar met de ervaring van een geslaagde ingreep. Ik kan nu bevestigen dat hetgeen in dit artikel is omschreven niet een opgeklopt verhaal is maar een getrouwe weergave van hetgeen is uitgevoerd. Het vertrouwen alleen maar is bevestigd. Een prima hartverwarmend team!!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering