Behandeling van Perifeer Arterieel Vaatlijden

Catharina Hart- en Vaatcentrum

In het Catharina Hart- en Vaatcentrum werken vaatchirurgen die veel ervaring hebben met het behandelen van perifeer arterieel vaatlijden. Onze specialisten doen bovendien veel onderzoek naar de beste behandelmethoden.

De vaatchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen patiënten met perifeer arterieel vaatlijden op verschillende manieren behandelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een ingreep (dotteren, een operatie of zelfs beide) niet vanzelfsprekend hoeft te zijn.

Conservatieve behandelingen van perifeer arterieel vaatlijden

Behandelingen waarbij niet wordt geopereerd noemen we conservatieve behandelingen.

Er zijn helaas geen medicijnen tegen vaatziekten. Wel zijn er medicijnen die de kans op complicaties van vaatziekten verminderen door de aanwezige risicofactoren (zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte) te behandelen. Dit zijn bijvoorbeeld een plaatjesremmer (‘kinderaspirientje’), een cholesterolverlager en/of één of meerdere bloeddrukverlager(s).

Naast behandeling met medicijnen is het belangrijk niet te roken. Dit is namelijk de belangrijkste risicofactor voor vaatlijden. Ook is het belangrijk om gezond te eten en regelmatig te bewegen.

Gesuperviseerde looptraining

Looptraining is gericht op het opvoeren van zowel de loopafstand als het looptempo. Als deze looptherapie onder begeleiding van een hiervoor opgeleide fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat een hiervoor opgeleide fysiotherapeut (aangesloten bij ClaudicatioNet) ook aandacht zal besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. Denk daarbij aan stoppen met roken, gezond eten, het volgens voorschrift gebruiken van medicatie en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Alle patienten met claudicatio intermittens ('etalagebenen') in het Catharina Hart- en vaatcentrum worden in eerste instantie verwezen naar een bij ClaudicatioNet aangesloten fysiotherapeut voor een traject gesuperviseerde looptherapie en leefstijl beinvloeding. 

Joop Jonkergouw uit Boxtel

Door een vernauwing in een bloedvat in mijn been kon ik voorheen nog geen 150 meter lopen zonder pijn in mijn kuit. Dankzij de looptherapie van dr. Teijink kan ik nu alweer 500 meter lopen zonder pijn. Ik ben zelfs weer gestart met tennissen."

Joop Jonkergouw uit Boxtel wordt behandeld door de vaatchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum

Invasieve behandeling van perifeer arterieel vaatlijden 

Dotterbehandeling

Dotteren is een veel gebruikte behandeling waar de specialisten van het Catharina Ziekenhuis veel ervaring mee hebben. Bij een dotterprocedure wordt eerst een katheter ingebracht, meestal in de liesslagader. Dan wordt contrastvloeistof ingespoten, wat de binnenkant van de slagader zichtbaar maakt. Bijna tegelijkertijd wordt een röntgenfoto (angiogram) gemaakt. De radioloog of de vaatchirurg kan daarmee exact bepalen waar de vernauwing of afsluiting zich bevindt. Vervolgens wordt een kleine ballon over een voerdraad naar de vernauwde of afgesloten slagader geschoven en ter hoogte daarvan opgeblazen. De vaatwand wordt hiermee opgerekt, waardoor de bloeddoorstroming herstelt. Soms moet een stent worden gebruikt. Dit is een soort metalen buisje met een gaas structuur, dat ervoor zorgt dat de vaatwand in zijn opgerekte positie blijft.

In vergelijking met een operatie is dotteren minder belastend. De opname is minder lang en het herstel gaat sneller. Daarom heeft dotteren in veel gevallen de voorkeur boven een operatie. Helaas komt niet iedere patiënt voor een dotterbehandeling in aanmerking.


Operatieve behandeling van perifeer arterieel vaatlijden

De vaatchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen patienten met perifeer arterieel vaatlijden behandelen met verschillende operatietechnieken:

Schoonmaken van het bloedvat

Het schoonmaken van het bloedvat noemen we een endarteriëctomie. Na afklemmen wordt de slagader geopend door een incisie (snee) in de lengterichting te maken. Dan wordt de inhoud, bestaande uit bloedklonters, kalk en de zieke binnenlaag, verwijderd met behulp van fijne instrumenten. Een glad binnenoppervlak blijft zo achter. Als het nodig is om het vat wijder te maken dan het van nature was, wordt tijdens de ingreep een stukje kunststof of ader als verwijdingspatch in het bloedvat ingehecht. Daarmee is het bloedvat weer gesloten en kan de bloedcirculatie worden hersteld.

Omleiding

Bij een omleiding (bypass) blijft de afgesloten slagader op zijn plaats. Een nieuw bloedvat (een eigen ader of een vaatprothese van kunststof) wordt vóór en voorbij de afsluiting aan de slagader aangesloten, zodat het bloed via een omweg op de plaats van bestemming komt.

Amputatie

Als het zuurstoftekort zeer ernstig is, kan het weefsel (de huid en/of de spieren) zelfs afsterven. Dat zorgt voor donkerblauwe of zwarte verkleuringen. Dit noemen we necrose of gangreen (‘koudvuur’). Ook is het mogelijk dat één of meerdere tenen afsterven. Zonder ingreep (bijvoorbeeld door te dotteren of een operatie) waarbij de doorbloeding wordt verbeterd, is een amputatie van de teen of zelfs het hele been soms niet te vermijden. Soms is een operatieve behandeling gericht op herstel van de bloedcirculatie niet mogelijk.

Afhankelijk van de weefselschade en de mogelijkheid tot het gebruik van een prothese in de toekomst zal de vaatchirurg het niveau van de amputatie bepalen. Dit wordt altijd van tevoren met de patiënt besproken.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (3)

plaats reactie

Clara Clara

Ik vond jullie informatie interessant en heel duidelijk.

jan bogers

Goed behandeld door chirurg drs. Ter Woorst waar ik nog steeds onder behandeling ben en bij cardioloog dr. Van Dantzig voor de controle voor de medicijnen.

Tom Klaassens

Waardering

Na onderzoek werd vastgesteld dat mijn bekkenslagader rechts voor 90% afgesloten was en links voor 75%. Als eerste werd het rechter been geopereerd. In het bloedvat werd een patch aangebracht. Het resultaat was geweldig. Weer normaal kunnen lopen. Wat een verademing. Ik wacht nu nog op de operatie aan het vat van het linkerbeen. Ook daarin komt een patch en een stent. De eerste dagen na de operatie zijn ongemakkelijk maar het voordeel weegt daar ruimschoots tegenop. Prof.dr. Van Sambeek was mijn geneesheer en ik geef hem een tien voor zijn aanpak, bejegening en nazorg.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering