Implanteerbare looprecorder

Catharina Hart- en Vaatcentrum
Bekijk de video

Door het uitvoeren van betrouwbare onderzoeken kunnen de cardiologen van het Catharina Ziekenhuis vaststellen of u hartritmestoornissen heeft en de juiste behandeling adviseren. Eén van de onderzoeken die de specialisten van het ziekenhuis uit kunnen voeren, is het gebruik van een implanteerbare looprecorder.

Wat is een implanteerbare looprecorder?

De implanteerbare looprecorder is een heel klein apparaatje dat onze hartspecialisten onder uw huid plaatsen en dat continu het hartritme registreert. Bij een belangrijke hartritmestoornis slaat het apparaat uw hartritme op. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen de specialisten de looprecorder uitlezen en vaststellen of u een hartritmestoornis heeft.

Wanneer gebruiken we een implanteerbare looprecorder?

Een te snel of te langzaam hartritme kan er voor zorgen dat u zich duizelig voelt of flauwvalt. In dat geval is het niet altijd mogelijk om direct een hartfilmpje (ECG) te maken. De cardioloog van het Catharina Hart- en Vaatcentrum heeft een hartfilmpje nodig om een goede diagnose te kunnen stellen. Het inbrengen van een implanteerbare looprecorder kan in dat geval een mogelijkheid zijn. Als u duizelig wordt of flauwvalt, kunnen onze specialisten na afloop uw opgenomen hartritme onderzoeken.

Voor sommige patiënten is langdurige monitoring van het hartritme van cruciaal belang omdat we op die manier adequaat en nauwkeurig problemen kunnen vaststellen."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Veel ervaring met implanteerbare looprecorder

Ons team van gespecialiseerde cardiologen heeft veel ervaring in onderzoek met een implanteerbare looprecorder. De artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onderzoeken ook voortdurend welke technieken het beste zijn voor patiënten en staan bovendien bekend om hun expertise op het gebied van hartritmestoornissen.

Hoe werkt een implanteerbare looprecorder?

De implanteerbare looprecorder, een apparaatje dat ongeveer even groot is als een pink, wordt met behulp van een plaatselijke verdoving en een klein sneetje onder de huid geplaatst. Dat gebeurt onder het linker sleutelbeen. De ingreep neemt ongeveer een kwartier in beslag en u hoeft van tevoren niet te worden opgenomen. Ook kunt u direct na de ingreep en instructie het ziekenhuis weer verlaten.

Kleinste hartmonitor ter wereld

Onlangs werd in het Catharina Hart- en Vaatcentrum de kleinste hartmonitor ter wereld geplaatst bij een patiënt. De monitor heeft een volume van slechts 1,2 kubieke centimeter en wordt vlak onder de huid aangebracht. Het registreert continu het hartritme en eventuele stoornissen.

Deel deze pagina