Ga direct naar:

Door een echo van het hart te maken, kunnen de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum vaststellen of uw hart goed werkt en de juiste behandeling adviseren. Een echo van het hart wordt gemaakt met behulp van echocardiografie.

Wat is een echocardiogram?

Bij een echocardiogram maken de artsen van ons ziekenhuis uw hart met geluidsgolven met een speciale microfoon zichtbaar op een beeldscherm. Deze geluidsgolven zijn zo hoog dat u ze niet kunt horen. Met behulp van echocardiografie kunnen de artsen een digitale doorsnede (echo van het hart) maken van de hartkamers en bepalen met welke snelheid het bloed langs uw hartkleppen stroomt.

Waar wordt een echocardiogram voor gebruikt?

Met een echocardiogram kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis vaststellen of uw hartkleppen en hartkamers goed werken of dat u mogelijk een hartklepaandoening heeft. De arts kijkt bijvoorbeeld of uw hartkleppen zich volledig openen of sluiten. Ook controleren onze gespecialiseerde artsen met een echocardiogram of de pompfunctie van het hart goed werkt. Met deze echo van het hart kunnen de artsen bijvoorbeeld de spierkracht van het hart (ejectiefractie) meten.

Een echocardiogram geeft onze artsen onder andere een beeld van de dikte van uw hartspier, eerdere infarcten en de pompfunctie van uw hart. Ook kunnen wij zien of uw hartkleppen goed functioneren."

dr. Tim Simmers Cardioloog

Veel ervaring met hartonderzoek zoals echocardiogram

Ons team van cardiothoracaal chirurgen, cardiologen en anesthesiologen heeft veel ervaring in het uitvoeren van onderzoeken naar de werking van het hart. De cardiothoracaal chirurgen onderzoeken ook voortdurend welke technieken het beste zijn voor patiënten en staan bovendien bekend om hun expertise op het gebied van hart-longchirurgie.

Hoe verloopt het maken van een echocardiogram?

Bij het maken van een echocardiogram ontbloot u uw bovenlichaam en de laborant van ons ziekenhuis bevestigt plakelektroden op uw borstkas. Deze plakelektroden registreren uw hartritme. De geluidsgolven worden via een soort microfoontje, gericht uw lichaam binnengestuurd en weerkaatst door uw hart. Een speciale gel zorgt er voor dat de geluiden goed worden geregistreerd. Het maken van een echo van het hart duurt ongeveer dertig minuten.

Deel deze pagina