Ga direct naar:

Door een inspanningstest af te nemen en tegelijkertijd een hartfilmpje te maken, krijgen de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum meer informatie over de werking van uw hart. Een inspanningstest noemen we ook wel een fietstest of ergometrie.

Wat is een inspanningstest of ergometrie?

Bij een inspanningstest of ergometrie fietst u op een hometrainer. De arts maakt tijdens deze test een hartfilmpje (ECG). Met deze test kunnen onze specialisten de doorbloeding van uw hart tijdens inspanning beoordelen en een aantasting van de kransslagaders vaststellen. Tijdens de inspanningstest worden uw hartritme en bloeddruk geregistreerd.   

Wanneer is een inspanningstest nodig?

Als het hart in rust is, zijn afwijkingen in het hartfilmpje niet altijd te zien. Bij een inspanningstest moet het hart harder pompen en is er meer zuurstof nodig. Tijdens de inspanningstest kunnen de artsen daardoor bijvoorbeeld zien of de doorbloeding van de hartspier goed werkt. Onze hartspecialisten laten u bijvoorbeeld een inspanningstest doen als u last heeft van hartkramp, hartritmestoornissen of om het effect van een behandeling te meten.

Als uw hart in rust is, zijn afwijkingen niet altijd te zien op een hartfilmpje. Tijdens een inspanningstest moet uw hart harder pompen en kan op een hartfilmpje bijvoorbeeld een zuurstoftekort zichtbaar worden."

dr. Tim Simmers Cardioloog

Een inspanningstest in het Catharina Ziekenhuis

Als u hartklachten heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen wat de oorzaak is en welke behandeling u kan helpen. Onze artsen helpen jaarlijks duizenden patiënten met hartklachten en doen zijn veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. De inspanningstest wordt uitgevoerd op de afdeling Hartfunctie van het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Hoe wordt een inspanningstest uitgevoerd?

De hometrainer heeft een teller die het aantal toeren per minuut aangeeft. Het is de bedoeling dat u tijdens de fietstest de wijzer op de teller zoveel mogelijk stabiel houdt op hetzelfde aantal toeren. Intussen wordt de weerstand op de trappers langzaam opgevoerd. De inspanningstest gaat door totdat u aangeeft dat u niet meer kunt of tot het moment dat de maximale hartfrequentie is bereikt.

Deel deze pagina