Trommelvliesbuisjes

Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Veelgestelde vragen Trommelvliesbuisjes

Heeft u een vraag? Kijk eerst hier of uw vraag al beantwoord is.
Mocht uw vraag er alsnog niet bij staan, neem dan contact met ons op.

 1. 1Hoe lang blijft een trommelvliesbuisje (MOB) zitten?

  Een trommelvliesbuisje blijft gemiddeld negen maanden zitten. Het buisje wordt na verloop van tijd door het trommelvlies naar de gehoorgang toe uitgestoten. Hierna sluit het gaatje zich meestal vanzelf weer.

 2. 2Mag er water in de oren komen na het plaatsen van een trommelvliesbuisje (MOB)?

  De eerste week na de ingreep mag er geen water in de oren komen. Het is verstandig om bij baden en haren wassen oordopjes of watten met vaseline te gebruiken. U kunt ook een bekertje over het oor zetten. Ook mag er een week niet gezwommen worden, omdat het buisje tijd nodig heeft om vast te gaan zitten.

 3. 3Mag ik vliegen met een trommelvliesbuisje (MOB)?

  Met buisjes mag u gewoon vliegen. U zult minder klachten hebben dan gewoonlijk, omdat de buisjes de druk in het middenoor nu regelen.

 4. 4Mag je kind zwemmen als je trommelvliesbuisjes (MOB) heeft?

  Een kind mag een week niet zwemmen, omdat het buisje tijd nodig heeft om vast te gaan zitten. Hierna mag een kind met buisjes gewoon zwemmen zonder aanvullende bescherming van de oren. Het is verstandig om het water uit de oren te laten lopen en het oor droog te deppen. Duiken is wel ongunstig, vanwege de druk op de oren. Bij een 'loopoor' mag uw kind niet zwemmen.

 5. 5Wat moet ik doen als mijn kind na het plaatsen van een trommelvliesbuisje (MOB) een 'loopoor' krijgt?

  Dit komt regelmatig voor, daarom geven wij na het plaatsen van het buisje een recept mee voor Otosporin oordruppels. Mocht er een “loopoor” ontstaan, dan kunt u het recept bij uw apotheek inleveren. Wij adviseren om zeven dagen te druppelen en dan een week te wachten (omdat deze druppels nog doorwerken). Zijn er na deze week toch nog oorklachten? Dan adviseren we u contact op te nemen met onze polikliniek KNO. Als u een "loopoor" heeft, moet u ervoor zorgen dat er geen water in het oor komt. U mag dan ook niet zwemmen.