Barrett-slokdarm

Maag-, Darm- en Leverziekten

Een Barrett-slokdarm is genoemd naar Norman Barrett, een Engelse arts die de aandoening voor het eerst heeft beschreven in 1953. Een Barrett-slokdarm ontstaat door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm; dit terugstromen van maagzuur wordt ‘reflux’ genoemd. Lees meer over deze aandoening en de behandeling in de folder.


Hoe verloopt een Barrett-onderzoek in het Catharina Ziekenhuis

Een Barrett-slokdarm geeft een hoger risico op het krijgen van slokdarmkanker. Patiënten met zo’n vroege vorm van slokdarmkanker worden endoscopisch behandeld in het Catharina Ziekenhuis.

Het Catharina Ziekenhuis heeft binnen het Barrett Expert Centrum een team van MDL-artsen, een verpleegkundig specialist en een endoscopieteam dat zich gespecialiseerd heeft in het onderzoeken en behandelen van het Barrett-slijmvlies in de slokdarm.


Baanbrekend Barrett-onderzoek door TU/e en Catharina Ziekenhuis

Samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is het Catharina Ziekenhuis bezig om een methode te ontwikkelen waarbij de opgenomen beelden van de slokdarm door een computer worden gescand op afwijkingen. “Nieuwe technieken om een Barrett-slokdarm eerder te ontdekken zijn essentieel. Het redt levens en kan mensen behoeden voor kanker. Technische ontwikkelingen kunnen MDL-artsen bijstaan bij het herkennen van een Barrett-slokdarm”, benadrukt MDL-arts dr. Erik Schoon van het Catharina Ziekenhuis.

Deel deze pagina